5 félelmetes dolog történhet veled ha nem alszol eleget!

júl11

Mind tudjuk, hogy az alvás mennyire fontos. 24 órát nagyon kevésnek tartunk egy napban, és ha sok teendőnk van hajlamosak vagyunk az alvásidőnkből elvenni, hogy végezzünk mindennel. Egészséges ez? Abszolút nem! Tudd meg miket okozhat a cikkben!

polar-bear-196318_1280.jpg

Olvass tovább!

1.) Hamarabb elkezdődnek az öregedési folyamatok

Észrevetted magadon, ha stresszesebb időszakon mész keresztül és nincs időd eleget aludni, másnak táskák jelennek meg a szemed alatt? Ha sokáig fenntartod ezt, és nem alszol annyit, amennyire a testednek szüksége van ezek a táskák nem fognak elmúlni, akkor sem, ha kialszod magad! Ha nem alszol eleget a stressz hormon a szervezetedben (kortizol) jobban termelődik, ez pedig lebontja a kollagént, ami mint tudjuk, a feszes, fiatalos bőrért felelős.

2.) Romlani kezd a memóriád

Gyakorlás alapján bizonyos mennyiséget meg tudunk tanulni, de ez bizonyos mennyiséghez kötött. Ettől többet nem tudsz. Alvás alatt történik egy olyan folyamat, ami a megszerzett tudást "beleépíti" az agyba, így hosszú távon elő tudod hívni a tudást. Ha nem történik megfelelő alvás, az agyad nem tudja rendesen kivitelezni ezt a folyamatot, és a memóriád szépen lassan romlani kezd. Gondolj a számítógépedre, ha sokáig nem kapcsolod ki az is belassul.

3.) Csökkenni kezd a kreativitásod

A folyamatos álmosság és fáradtság miatt nyűgösebb és agresszívabb leszel, emiatt nem tudsz kreatívan gondolkodni és ihleted sem lesz.

4.) Elkezdesz hízni

Az alvásnak az anyagcserével nagyon fontos kapcsolata van, és a stresszhormon is elkezd termelődni. Már egy korábbi cikkben írtam, hogy a kortizol felhalmozódásával szénhidrát felé terel, és elkezdesz nassizni. Ettől persze meghízol.

5.) Ideges és mérges leszel állandóan

Az alvás, és a kedved szorosan összefügg egymással. Még sosem keltél fel pár óra alvás után úgy, hogy imádod az életet és megölelnél mindenkit. Ugye? Na ugye. Az alváshiány hatására kimerültnek érzed magad, emiatt mérges, szomorú és kiállhatatlan leszel. 

Pár jó tanács az egészséges alváshoz:

  1. Ne legyen TV a hálószobában: a hang és a fény miatt nehezebben tudsz elaludni, és az alvás minőségét is rontják.
  2. Ne telefonozz az ágyban: a fény miatt nehezebben tudsz elaludni, és órákig tudnád csinálni, amivel az alvásidődből mennek el értékes percek.
  3. Próbálj meg minden nap ugyan abban az időben lefeküdni: így egy napi rutint állíthatsz fel magadnak, amit a tested követhet.
  4. Lefekvés előtt semi koffein, nikotin vagy alkohol: az alkohol a közhiedelmekkel ellentétben nem könnyíti meg az elalvást és az alvás zavartabb és nyugtalanabb lesz tőle. Ugyan ez a helyzet a koffeinnel és a nikotinnal is. Lefekvés előtt 2 órával hanyagoljuk ezeket a dolgokat!
  5. Lefekvés előtt ne edz: a folyamatos edzés nagyon jó az alvásnak, de a lefekvés előtti 2 órában hanyagold, mert nagyon felzaklatja a szervezetet, és nehezebben fogsz elaludni tőle.

woman-2197947_1280_1.jpg

Kellemes, hosszá alvást kíván a Miajóneked!

Tetszett? Értesülj azonnal a legújabb cikkekről, és likeolj minket facebookon! :) 

Szerző: DD Barbi

Kapcsolódó ajánlatunk

A bejegyzés trackback címe:

https://miajoneked.blog.hu/api/trackback/id/tr412643183

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása