Karácsonyi hagyományok, amiről sokan nem is tudnak

dec15

Sok hagyomány akár több mint 100 éves történethez köthető. Miért eszünk bejglit? Miért gyújtunk rózsaszín gyertyát, vagy mit jelképez az ajtókoszorúnk? Sok szép hagyomány, aminek most utána jártunk.

karacsonyi_kep02.jpg

Adventi koszorú

Az első adventi koszorút egy német lelkész készítette még a XIX. század végén. A 4 hét, a karácsonyi készülődés négy hetét jelképezi. A hagyományos, keresztény koszorúban a 3. gyertya kivételével lila színűek, amelyek a megtérést és bűnbánatot jelképezik. A 3. gyertya pedig rózsaszín, amely az örömöt szimbolizálja.

Ajtókoszorú, ami régebben csókkoszorú volt

Egy örökzöld koszorú, fagyönggyel és piros szalaggal díszítve a tetején, ma már leginkább az ajtónkat díszíti. Régebben azonban csókkoszorúként volt ismert és a hiedelmek szerint, azokat a lányokat, akiket ilyen koszorúnál megcsókoltak, azokról úgy hitték, hogy boldog és szerencsés házasságuk lesz.

Ajándékozás

Alig száz éves történetről beszélünk, ahol elsősorban az arisztokrácia körben lett népszerű hagyomány a karácsonyi ajándékozás. Elsősorban gyerekeket ajándékoztak meg a jómódú, nagy városokban élő családokban, ez a szokás csak később érte el a falvakat, többek között anyagi vonzata miatt. Sok helyen egészen a XX. század derekáig maga a Karácsonyfa és a rajta lévő finomságok jelentették az ajándékokat. A valódi, ma szokásba vett ajándékcsere inkább újkeletű és az utóbbi évtizedekben nyert teret.

Betlehemezés

A magyar falvakban régebben a férfiak „Betlehemeztek”, vagyis elkészítették Jézus szülőhelyét, amely az istállót és a hozzá kapcsolódó részleteket ábrázolta. Jézus születését énekekbe foglalták és ezzel köszöntöttek mindenkit, aki az ünnepre készülődött. Énekükért cserébe pedig kaláccsal (ma már bejgli néven ismerjük), más finomsággal és borral díjazták.

Diós és mákos bejgli

Ma ezt az édességfajtát már hungarikumként tekintjük, ám eredete homályos, hogy pontosan mikortól és honnan származik. Régebbi hiedelmek szerint a dió megóv a rontástól, a mák pedig bőséget hoz a házhoz.

Halászlé

Ez az egyik legrégebbi hagyományunk, amit viszont kevesen tudnak, hogy a keresztények szigorú böjtjéhez köthető. Ugyanis december 24-ig nem ettek semmilyen húst és csak 1966 óta engedélyezték egyáltalán a halevést, ezért lett a halászlé és a halfogyasztás a Karácsonyi menü elengedhetetlen része. A hal pedig nagyon fontos kereszténységi szimbólum, Jézus Krisztusba vetett hitet jelképezi.

Karácsonyfa állítás

karacsonyi_kep01.jpg

Külföldön már a XVI. századból vannak hivatalos feljegyzések a karácsonyfa állításról, hazánkban azonban ez a hagyomány a XIX. század elejétől kezdett elterjedni. Kezdetben almával, dióval, mézes süteménnyel, textilből és fából készült díszekkel szépítették. A karácsonyfa üvegdíszek a XIX. század közepétől kezdtek elterjedni, természetesen elsősorban a nemesi családokban.

Mikulásvirág csodája

A mikulásvirág története egy Mexikói kislány csodatörténetéhez köthető. Egy szegény kislány meg akarta ajándékozni Jézust, de mivel nem volt semmije ezért csak néhány kórót tudott összeszedni. Azonban a templomban kinevették a száraz kórók láttán, ekkor történt egy csoda, mely szerint a kórók végei lángba borultak. A mikulásvirág mexikói hivatalos neve „a karácsonyéj lángja" és a tetején lévő piros leveleiről híres. 

Reméljük tetszett az érdekes összeállításunk és komolyabban is el tudsz mélyedni a Karácsony hagyományainak érdekes történetében!

Szerző: ddNatalie

Kapcsolódó ajánlatunk

A bejegyzés trackback címe:

https://miajoneked.blog.hu/api/trackback/id/tr516340504

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása