Tippek az álommeló megszerzéséhez

jún15

Adunk pár gyakorlati tippet, hogy álommelód és magad között hogyan építs fel egy stabil hidat! A tippek segítségévek akár már suli közben, előrelátó módon is elkezdheted tenni a lépéseket!

to-reach-2697951_960_720.jpg

Kattints a "Tovább" gombra, hogyha kíváncsi vagy a munka világára, mi az, ami mindenképp szükséges a belépéshez.

 

Kezdeti támpontok, avagy amiket a suli befejezése előtt is megtehetsz: 

Állásportálok böngészése, önéletrajzod alapján saját adatnyilvántartó felületük kitöltése, mivel csak beállítás kérdése, hogy akkor nyilvánossá teszed-e az adataidat, vagy majd csak később.

Szabadidődben érdemes tájékozódnod a konkrét álláshirdetések felépítéséről, főbb forrásokról (lsd. álláskereső portálok). Valamint kitapasztalni a keresési kulcsszavakat, mert lehet, hogy ugyanazt a pozíciót más cégek más névvel illetik meg.

Mik legyenek alapvetően a tarsolyodban? 

Önéletrajz + motivációs levél magyar, angol (és/vagy bármely más, általad beszélt idegen nyelven) frissített változata  

Erkölcsi bizonyítványt is igényelhetsz, mert ritkább esetben arra is szükséged lehet 

 application-2076445_960_720.png

Állásbörzék

Az ország legismertebb, ősszel és tavasszal Budapesten megrendezésre kerülő HVG állásbörzéjén kívül vidéki állásbörzék helyszínét, időpontját is felírhatod naptárodba, hogy ezen fontos eseményeken mindenképpen megjelenj. Debrecenben, Miskolcon és más nagyvárosokban, általában egyetemeken szoktak előfordulni állásbörzék, karrierexpók. A kifejezetten nők számára, évente megrendezésre kerülő Női Karriernapot is ajánlom figyelmedbe.  

Ha meglátogattál valamilyen karriert támogató eseményt, annak Karrier kiadványát érdemes végigolvasni, vagy legalábbis az éppen rád vonatkozó részt, és POST IT-eket ragasztani azokra az oldalakra, melyek valamilyen szempontból felkeltették érdeklődésedet, ahol eszembe jut valami. 

Ha inspiráló videókat szeretnél nézni ebben a témában, természetesen a világhálón erre is lehetőséged van, akár idegen nyelven is. Utóbbira javaslom akár a TED-előadásokat. 

Álláskereső portálok 

A legismertebb, manapság nagy népszerűségnek örvendő álláskereső portálokra mindenképpen regisztrálj. A CV feltöltésén kívül, annak adattartalmára is szükséged lesz, hogy az adott cég sablonjának megfelelően a honlapon képviseltethesd, reklámozhasd magad a cégek számára. Egy párat fel is sorolnék, melyeket én használtam: profession.hu, cvonline.hu, monster.hu, indeed.comallasod.hu 

Vannak olyan oldalak is, melyek talán kevésbé ismertek, de érdemes lehet rájuk nézni, mert Ad hoc módon jelentkezhetsz, csak egy gyors jelentkezési űrlap kitöltésével, vagy a kapcsolattartó felkeresésével emailben, illetve telefonon. Ilyen például az allas.jofogas.hu 

Vannak gyűjtőoldalak is, melyek az álláskereső portálokon lévő hirdetéseket gyűjtik egy csokorba linkenként, melynek segítségével tisztán látható, hogy az adott hirdetés mely honlapon jelent meg: jooble.org, careerjet.hu

Sok regisztráció esetében megkönnyítheti a dolgod, ha már rendelkezel LinkedIn-fiókkal is, mert összekötheted a többi portállal. 

 Milyen szempontokat vegyél figyelembe alapvetően, saját helyzeted optimalizálása érdekében? 

  • Saját lakhelyedtől vagy tartózkodási helyedtől való távolság 
  • Munkarend (hétköznap vagy hétvége, egy vagy többműszakos) 
  • Alapbér + esetleges juttatások 
  • Munkakörnyezet 
  • Kollégák 
  • Egyedül és/ vagy csapatban szeretsz dolgozni 
  • Felkínált feladat- és felősségi kör illeszkedik-e a személyiségedhez 
  • Van-e ingyenes sportlehetőség, vagy hasonló, egészséget támogató kezdeményezés 

Megjegyzés: alapesetben mindegyikről van egy elképzelésed, hogy a maximumot hozd ki a helyzetből, majd lehet, hogy az egyik-másik előtérbe kerül az optimalizálás során.

 conference-2533871_960_720.jpg

Azt tanácsolom vezess nyilvántartást a konkrét, érdeklődésedet felkeltett hirdetésekről, melyben az alábbi pontokat érdemes feltüntetni, akár hagyományos papír alapon vezeted, akár nem:

  • Jelentkezés módja, dátuma
  • Cég neve, Pozíció megnevezése
  • Fontos telefonszámok
  • Visszaigazolás hogyan, kitől, mikor történt
  • Próbafeladat beküldésének határideje, ténylegesen beküldve ekkor
  • Interjú helyszíne, időpontja
  • Megjegyzések (pl. erre érdemes fókuszálni legjobban, stb)

 A cég saját honlapja és FB-oldala 

Sokszor a cégek csak a saját honlapjukon, FaceBook-oldalukon jelenítik meg a hirdetést, így érdemes összegyűjteni az Excel-táblázatba, melyek a saját karrier menüponttal rendelkező cégek, melyek ott hirdetnek. A közösségi portálon, keresőmezőbe kattintva, érdemes a cég fejével gondolkozni, te mit írnál ki, ha munkatársat keresnél, és szó szerint azt beírni a keresőmezőbe. Pl: "munkatársat, munkatársakat keres" … szervező iroda, vállalat, cég. 

 Saját nyilvántartás 

A fentebb felsorolt sarokpontokat például online Excel-táblázatban ajánlom feltöltögetni adattartalommal, hogy minél könnyebb legyen frissíteni, ahogy éppen "adja magát" a szituáció, tehát nem feltétlenül minden cellát kell kitölteni. A táblázatot azért is érdemes számítógépen kezelni, mert beállíthatsz szűrőket, melynek segítségével például cégek szerint leszűrheted a találatokat. Tehát egy adott céghez mely pozíciót pályáztál meg, mely felületen keresztül és mikor stb. A táblázatból könnyen leolvashatod. Vagy pedig adott pozícióra szűrsz, hogy ezen pozíciót mely cégeknél, mikor pályáztad meg. Így tehát a hasonló nevű pozíciókat ajánlott ugyanazon a néven beírni, megjegyzésbe jöhet a pontos megnevezés, vagy akár maga az álláshirdetés linkje.

Az álláshirdetés szövegét is mentsd el a biztonság kedvéért, mert sok portálról eltűnik a hirdetés szövege, annak lejárta után, akkor is, ha már jelentkeztél az adott pozícióra. Márpedig az abban szereplő infók kulcsfontosságúak a későbbiek során, például egy interjúra való felkészülés esetén, vagy már a Munkaköri Leírás olvasgatása közben támpontként. 

coffee-2306471_960_720.jpg

Ötletek 

Ha regisztráltál a portálokra, érdemes lehet tömbösíteni a feladatokat: először az aznapi friss hirdetéseket megnézed, egyáltalán melyik kelti fel az érdeklődésedet a te és az ő elvárásaik, esetleg pusztán a cím alapján 

  • A kedvencek közé elmentheted a kiválasztottakat 
  • A kiválasztottak közül pedig egy másik lépésben nézheted meg, hogy mik, amik még mindig felkeltik annyira az érdeklődésedet, hogy érdemes beadnod pályázatodat 
  • Pályázatok beadása 
  • Nyilvántartásba vétel (Excel) 

Interjú 

Interjú előtt mindenképpen érdemes az adott cég honlapját tanulmányoznod, komolyabb cégek esetében böngészheted a róluk interneten megjelent cikkeket. Ha sok cikk megjelent róluk, a mennyiség helyett inkább a minőségre menj, majd, ha ott dolgozol az adott cégnél bőven fogsz infót kapni, esetlegesen tananyagot is kapsz kézhez. 

cartoon-2897720_960_720.png

Járkálj nyitott szemmel és füllel bárhol, ahol jársz. Ismerősöknek megemlítheted, hogy munkát keresel, hátha tudnak valamit ajánlani.

Munkaszerződés megkötése, Munkaköri leírás aláírása

Erre is mindenképpen szánj időt, már otthon is. A munkaszerződés kötelező tartalmi elemeivel legyél tisztában, írd is fel egy füzetbe. Valamint azokról a konkrétumokról is írj listát, melyről szerződés előtt szóban esetlegesen megállapodtatok. A munkaszerződés olvasásakor a listád minden pontját pipálgasd végig, vagy írj oda megjegyzést, kérdést, melyet az aláírás előtt még megbeszéltek. A szerződésben talált új elemekkel egészítsd ki a listádat mindenképpen, melyeket szintén szeretnél tisztázni, vagy szimplán, csak mert a munkavégzés szempontjából fontosnak tartod. Ugyanezek vonatkoznak a Munkaköri leírás főbb pontjaira, vagy egyéb dokumentumokra, melyeket külön adnak (például tájékoztatás a kamerafelvételekkel kapcsolatos adatvédelemről).

Kövesd blogunkat, ha szeretnél további érdekességekről olvasni! Új bejegyzéseink a Facebook oldalunkon is megjelennek, lájkolj minket ott is! Köszönjük! ;)

Képek forrása: pixabay.com 

Szerző: DD Kriszti

Kapcsolódó ajánlatunk

A bejegyzés trackback címe:

https://miajoneked.blog.hu/api/trackback/id/tr1613965988

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása