Így csempészhetsz nyugalmat irodádba!

már07

Heti negyven órát - sőt néha többet is, igaz? - bent csücsülsz, általában ingerszegény vagy épp ingerekben túlságosan is gazdag környezetben, és ez elég könnyen rányomhatja bélyegét az egészségedre, de mentális állapotodra mindenképp. Épp ezért tegyél meg mindent, hogy egy kis nyugalmat vagy meghittséget varázsolj magad köré! Megmutatjuk, hogyan!

office.jpg

Alkalmazz aromaterápiát

Az illatokról régóta köztudott, hogy képesek számtalan vágyat vagy érzést kiváltani akár belőled is, esetleg kitisztítani a gondolatoktól nyüzsgő buksidat, vagy energiával feltölteni a munkaidő utolsó pár órájára. Ez az aromaterápia alapja is. Éppen ezért csak gyújts meg egy illatgyertyát vagy használj illóolaj mécsest, hogy érezd és élvezd az illatok pozitívumait. Frissítő és energizáló hatásért válassz friss illatokat, mint pl. a citrusok, menta, rozmaring vagy éppen a kakukkfű. Ha kis nyugalomra és relaxációra vágysz, akkor a levendulát, a kamillát és a zsályát ajánljuk. Persze ha van bevált illatod, akkor használd nyugodtan azt, kedved szerint!

Vigyél be növényt!

Semmi élet nincs az irodádban? Ezen változtatni kell! Vigyél be nyugodtan egy zöld növényt! Ez nem csak segít tisztítani a levegőt körülötted, de a zöld kifejezetten nyugtató is. A levegő minőségének javítására leginkább a pálmák, páfrányok és borostyánfélék alkalmasak (vagy pl. a szobai futóka - képünkön), így választhatsz akár ezek közül is, biztosan nem bánod meg!

futoka.jpg

Szükség lesz napfényre (vagy valamire, ami hasonlít hozzá)

Különösen a téli, kora tavaszi és őszi időszak tud lehangoló lenni, amikor kevesebb a természetes fény, ami bejut az irodába. Ez könnyedén a téli depresszióhoz (SAD - Seasonal Affective Disorder) vezethet, ami csöppet sem mókás. Ennek elkerülésére - és ha van rá lehetőséged persze - cseréld a világítóteste(ke)t napfény izzókra. Ezek a napfény teljes spektrumának nagy százalékát (80-90%) képesek visszaadni, amit CRI értékként fel is tüntetnek a dobozokon. Ez a CRI érték minél magasabb, annál jobb. Ezen túl a színhőmérsékletre (Kelvinben mérik, K a jele) érdemes odafigyelni, hiszen a meleg, sárgás fényű izzók megnyugtatóbbak, és a szemet sem bántják annyira, s ezek 2700K körüli értékkel bírnak. Ez az érték minél magasabb, annál fehérebb/kékesebb a fény.

Mit szólnál egy sólámpához?

A sólámpa manapság már rengeteg háztartásban megtalálható, rengeteg helyen kapható. Bár egészségügyi hatásairól megoszlanak a vélemények, az ténynek tűnik, hogy valamelyest képes tisztítani a levegőt. Ráadásul sok sólámpát már úgy készítenek, hogy a tetején van hely az illóolajnak is, így felkapcsolva a lámpát az illóolajat is párologtathatod, három legyet ütve egy csapásra. Hiszen amellett, hogy tisztítja a levegőt, és akár aromaterápiára is használható, kifejezetten kellemes, meleg, megnyugtató fényt ad.

solampa.jpg

A fehér zaj segít kizárni más zajokat

A fehér zajokról sokan csak azt tudják, hogy segít az elalvásban, pedig ébrenlét esetén is pozitívan hat rád. Kiválóan segíthetik a feltöltődésedet, hiszen egy fehér zaj készülék (ez éppenséggel az okostelód is lehet az a megfelelő appot letöltve rá) képes lehet elnyomni az iroda zaját, és megteremteni a nyugodt légkört. Ha vagy olyan szerencsés helyzetben, hogy van ajtó irodádon, zárd magadra néha, és hallgasd az óceán hullámait, a kandallóban pattogó tűzét, vagy éppen egy viharét, vagy bármit, ami megnyugtat. Hidd el, tényleg segít kizárni az irodai káoszt a fejedből.

Találd meg a nyugalmat a saját bejáratú, kis zen kertedben

Vehetsz, vagy ha ügyesebb vagy, akár készíthetsz is asztalodra egy kis zen kertet. Ha nem ismernéd, amerikai filmek munkahelyi íróasztalain láthattad már esetleg, ahogy a stresszes alkalmazott görcsösen markolva az apró gereblyét, kapirgálja a homokot a pár négyzetcentiméteres fadobozban. Bár a funkciója végülis éppen ez, hogy amikor egy-két perc megnyugvásra van szükséged, akkor alakítgatod kicsi, gereblyézed a homokot, és eltereled a gondolataidat legalább átmenetileg a gondokról. Mellette akár mehet az aromaterápia, és csinálhatod egy sólámpa fényénél is, szabadon választott fehér zajra, így kombinálva a hatásokat. Sokszor már ez is segíthet átvészelni egy napot.

zen.jpg

 

Kapcsolódó ajánlatunk

A bejegyzés trackback címe:

https://miajoneked.blog.hu/api/trackback/id/tr618451938

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása