Klasszikus koktélok - a Caipirinha

sze02

Egy finom koktélhoz nem szükséges különleges alkalom. Egy fülledt nyári délutánon egy kerthelyiségben ugyanolyan jól esik, mint télen egy kellemes hangulatú koktélbár pultjánál, vagy éppen otthon a barátokkal, barátnőkkel. Na és mértékkel fogyasztva attól sem kell tartanod, hogy a pultos srác tuszkol majd taxiba az este végén. De a legjobb, hogy ízlésednek megfelelően választhatsz egyet: erősebbet, gyengébbet, gyümölcsöset vagy vadabbat, amit csak szeretnél! Sorozatunkban olyan klasszikus koktélokat mutatunk be, melyeket kis gyakorlással otthon is elkészíthetsz!

Ha a riói olimpia alatt megfogott a brazil hangulat, akkor most épp oda kalauzolunk el mai koktélreceptünkkel! Ismerd meg hát a Caipirinhát a továbbra kattintva!

caipirinha-375972_640_mod.jpg

A Caipirinha (ejtsd kb. kájpirinyá) Brazília nemzeti koktélja, világszerte ismert és kedvelt ital. Alapja a cachaça, ami a legnépszerűbb rövidital a brazilok körében, és leginkább a rumhoz hasonlít, ahhoz hasonlóan erjesztett cukornád léből készítik. A név a caipira szóból ered, mely vidéki embert, vidékiest jelent portugálul, a caipirinha pedig ennek kicsinyítő képzős változata, azaz kis vidékies.

A koktél eredetéről pontos információk nem állnak rendelkezésre, de alapjának egy 1918 körüli spanyolnátha járványban alkalmazott, majd megfázások ellen mai napig használt "orvosságot" tartanak, mely lime-ból, fokhagymából és mézből áll. Később ehhez kevertek rumot, hogy növeljék hatását, majd elhagyták a fokhagymát és mézet, és cukorral próbálták elvenni a lime savanyúságát. Ehhez pedig már csak jég kellett a hőség ellen, és meg is érkeztünk mai koktélunkhoz.

caipirinha_800.jpg

Hozzávalók:

  • 6 cl fehér rum
  • fél lime
  • barnacukor
  • jég

A lime levét facsard whiskey-s pohárba, majd dobd bele a gyümölcsöt is. Mehet rá a barna cukor, majd törd jól össze az egészet (a mixerek törőfája helyett egy villa, kanál, akármi is megteszi otthon). Jöhet a tört jég, végül a fehér rum (a brazil cachaça az igazi, de ha nincs éppen kéznél, más rum is megteszi), és zárásként keverd össze jól az egészet.

Kedvet kaptál a koktélhoz, de otthon se cachaça, se rum nincsen, vagy csupán a jég fogyott el? Válassz egy kupont innen, és koktélozz kulturált körülmények között a XI. kerületben!

Kövesd blogunkat, ha szeretnél további érdekességekről olvasni! Új bejegyzéseink a Facebook oldalunkon is megjelennek, lájkolj minket ott is! Köszönjük! ;)

Kapcsolódó ajánlatunk

A bejegyzés trackback címe:

https://miajoneked.blog.hu/api/trackback/id/tr8811670860

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása