Ezeken az élelmiszereken ne is nézd a szavatossági időt!

aug23

Előfordult már, hogy tanácstalanul toporogtál a spájzban vagy a hűtő előtt, azon gondolkodva, mit tegyél a kezedben tartott étellel? Zavartan böngészed a címkén lévő sok-sok dátumot, majd miután rájössz, hogy úgysem igazodsz ki ki rajta, inkább megszabadulsz az egésztől.

huto.jpg

 

Vannak azonban olyan ételek, amik nem romlanak meg. Soha. Még ha lejárati dátumot kötelező is ráírni.

Ha nem akarsz olyan ételt is kidobni, amit még jó, ideje megismerned azokat, amik soha nem járnak le. Cikkünkben tíz ilyet gyűjtöttünk össze. Tartsd meg őket örökre, de legalább addig, amíg meg nem eszed őket!

1. Méz

A méz korlátlan ideig megőrzi szavatosságát. Habár idővel változik a színe és kristályosodik az állaga, attól még biztonságos a fogyasztása. Ha a méz kristályosodni kezd, csak tedd a nyitott üveget meleg vízbe és kevergesd, amíg a kristályok feloldódnak.

2. Rizs

Még ha rémisztően vastag por réteg jelenik is meg a dobozán vagy zacskóján, a rizs belül ugyanolyan jó minőségű marad, mint amilyen volt, mikor megvetted. Ez igaz többek között a fehér, a jázmin és a basmarati rizsre is. A barna rizsnek már nem volt ilyen szerencséje: magasabb olajtartalma miatt hamar megavasodik. Ezért vigyázz arra, hogy mindig légmentes csomagolásban legyen, ami kint tart minden bogarat, molyt.

budos.jpg

3. Ecetsav

Ecetsavból nyugodtan veheted a nagy kiszerelést, anélkül, hogy tartanod kellene attól, hogy kárba megy. Soha nem fog, szóval nyugodtan betárazhatsz belőle és takaríthatod vele a lefolyót, a lakást. Persze, az ecetsavat még véletlenül se keverd össze a természetes ecettel, ami szintúgy sokáig tartós marad vagyis egy palack kiváló minőségű ecettel évekig ízesítheted salátáidat, desszertjeidet!

4. Valódi vanília kivonat

Ha tartasz otthon tiszta vanília kivonatot, az mindvégig megőrzi frissességét, egyedi ízét -lévén, hogy alkoholból készül. A vanília utánzat esetében már nem beszélhetünk ilyen hosszú élettartamról. Ha ezt észben tartod, minden bizonnyal jobban ragaszkodsz majd a kicsivel drágább, de eredeti vaníliához, aminél nem kell odafigyelned a lejárati dátumra.

5. Só

A konyhasó és a tengeri só is olyan friss marad, mint a vásárlás napján és olyan is marad az évek során.

6. Kukoricaliszt

Száraz, hűvös helyen tárolva a kukoricaliszt is azon élelmiszerek közé tartozik, amelyet korlátlanul eltarthatsz. És mivel egy zacskó lisztet aligha használsz el egyhamar, jó ha tudod, kukoricalisztből sem kell gyakran felfrissíteni a készleted!

7. Cukor

A cukor esetében nem a frissen tartás az igazi kihívás, hanem éppen ellenkezőleg: hogyan óvjuk meg a zacskó tartalmát attól, hogy kőkeménnyé váljon. A cukor soha nem romlik meg, csak gondoskodj róla, hogy légmentesen tárold, ami távol tartja a nedvességet és a bogarakat.

tequilas.JPG

8. Szeszes italok

Semmi szükség, hogy elsiesd egy jóféle üveg ital elfogyasztását, mert a szeszes italok is azok közé tartoznak, amik sötét, hűvös, száraz helyen sokáig elállnak. Így tehát az italos szekrényed tartalma akár generációról generációra öröklődhet! Az ital maga ugyan veszíthet kicsit az aromájából, de nem eléggé ahhoz, hogy valakinek is feltűnjön.

9. Szárított bab

A szárított bab is korlátlanul tárolható. Igaz, hogy egy-két év tárolás után már később puhul meg főzés közben (sőt, néha nem is puhul meg teljesen), viszont évek múltán sem veszíti el tápértékét soha!

10. Instant kávé

Az instant kávé mélyhűtőben akár korlátlanul is tárolható, függetlenül attól, hogy le van-e zárva a zacskó vagy nincs.

Kövesd blogunkat, ha szeretnél további érdekességekről olvasni! Új bejegyzéseink a Facebook oldalunkon is megjelennek, lájkolj minket ott is! Köszönjük! ;)

Szerző: DD Tomi

Kapcsolódó ajánlatunk

A bejegyzés trackback címe:

https://miajoneked.blog.hu/api/trackback/id/tr8211493908

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása