Egészségmegőrzés ősszel is a változékony időjárással szemben

sze29

Te is jól tudod, hogy az Ősz tud ám meglepetéseket okozni, és itt kifejezetten az időjárási viszonyokra gondolunk! A változékony és olykor kiszámíthatatlan időjárás jelentősen megterhelheti a szervezetünket és legyengítheti az immunrendszerünket, ezért kevésbé leszünk ellenállóak a külső fenyegetésekkel szemben és könnyen lebetegedhetünk. Ezért összeszedtünk Nektek pár hasznos tippet, hogy mivel vértezheted fel magad a közelgő kihívásokkal szemben!

fokep_2.jpg

1. Öltözz az időjáráshoz!

Habár elég sokan alapnak gondolják, hogy az időjárásnak megfelelően öltözünk fel reggelente, elég gyakran előfordul, hogy halogatjuk a melegebb holmik előbányászását a szekrényeink mélyéről. Várjuk a vénasszonyok nyarát és bízunk még a jó időben, esetleg számítunk arra is, hogy a nap folyamán tartósan kisüt a nap. Ennek ellenére érdemes úgy öltözni, hogy inkább a reggeli/délutáni/esti hidegeket megfelelően bírja a testünk, de ha mindenképpen babacipőben vagy szandálban rohangálnál az utcán, akkor legalább gondoskodj arról, hogy egy futó záporban ne ázzon el a lábad! Emellett mivel még nem indult el a fűtésszezon és otthonainkban is még hidegebb lehet az átlaghőmérséklet vegyél fel papucsot, vagy otthoni csizmát esetleg melegíts időnként mikrózható lábbelivel a lábaidat. Fontos megjegyezni, hogy a gyermekek jobban ki vannak téve ezeknek a tényezőknek, ezért szükséges gondoskodnod róla, hogy ők is biztosan ne fázzanak akkor sem, ha otthon vannak, akár takaróval és papuccsal is.

2. Táplálkozz egészségesen!

Az vagy, amit megeszel, szokták mondani és ez abban az értelemben igaz is, hogy ha helyesen táplálkozol akkor egészséges maradsz, ha viszont sok szemétkaját eszel, akkor nagy eséllyel számíthatsz következményekre. Nem csak a súlyunk miatt érdemes és szükséges erre odafigyelni, hanem azért, mert a nem kiegyensúlyozott táplálkozás könnyen komoly egészségügyi szövődményeket okozhat. Ha már alapvetően úgy érzed, hogy valami nincs rendben az emésztéseddel és gyakran vannak ilyen jellegű panaszaid, akkor érdemes minél hamarabb egy gasztroenterológiai vizsgálatot végeztetned.

Az őszi időszakban kifejezetten fontos odafigyelnünk a megfelelő mennyiségű és minőségű zöldség és gyümölcsfogyasztásra. A zöldségek és gyümölcsök olyan mennyiségű vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak, amelyek felvértezik az immunrendszerünket és ezáltal védelmet nyújtanak a környezeti behatásokkal szemben. Előfordulhat ámbár, hogy amire azt hisszük, hogy jót tesz, kiderül, hogy káros a számunkra, itt leginkább a különböző ételallergiákra gondolunk. Ha úgy érzed, hogy valamilyen élelmiszer talán nem megfelelő számodra, akkor végeztess el egy 20 vagy 40 panelos ételallergia tesztet, esetleg akár egy 135 féle ételre is leteszteltetheted magad, de ha teljesen biztosra akarsz menni akár 400 féle allergént is megnézhetsz!

3. Mozogj rendszeresen!

Ha most kezdenéd el hosszú kihagyás után a rendszeres sportolást, azt tudjuk, hogy nem lesz egyszerű, de hidd el: megéri! Első sorban amennyiben még dohányzol is, az nagyon meg tudja nehezíteni az edzéseket, ezért igénybe vehetsz akár egy leszoktató kezelést is, hogy könnyebben menjen. Amennyiben ösztönöz az, hogy kimozdulsz otthonról, akkor irány a konditerem vagy a szabadtér, de hogy ez az idő is biztonságosan és hasznosan teljen, javasoljuk a fényvisszaverő mellényt vagy egy súlymellényt. Esetleg ha beltéren kicsit kevesebb energiabefektetéssel szeretnél mozgásban maradni, akkor a segítségedre lehet akár a vibrotréner vagy egy fitness gép is. Támogatásra van szükséged, hogy elindulj? Ebben az esetben pedig akár egy alkalommal, vagy havi korlátlan bérlettel is igénybe veheted egy személyi edző áldásos munkáját.

Az se baj, ha inkább otthon szeretsz mozogni, a lényeg, hogy rendszeresen mozgásban légy és ne csak a kanapén tespedj egész nap. Ha szeretnél otthon súlyzózni, akkor érdemes beszerezned egy súlyzó vagy Kettlebell szettet, ha inkább tekernél, úgy jól jöhet egy szobabicikli, de az érdekesebb gyakorlatokhoz szívből ajánljuk az edzőhevedereket, a step pad-ot vagy akár az otthoni vibrációs trénert!

torcsis.jpg

4. Oldd hatékonyan a stresszt és töltődj fel külsőleg is: masszázsokkal!

Mint sokan tudjátok, a stressz manapság könnyen mindennapjaink részévé tud válni, viszont amiről talán nem hallottatok az az, hogy a stressz bizonyítottan képes a lelki problémák mellett fizikai egészségünket is hatékonyan lerombolni. Képesek vagyunk sokáig együtt élni a folyamatos feszültséggel addig a pontig is, hogy megszokjuk, szabályosan a mindennapjaink részévé válik és ezzel a lassú méreggel harcoljuk le magunkat, különösen az immunrendszerünket. Tekintve, hogy ilyenkor ősszel egyre ritkábban kelünk fel ragyogó napsütésre és egyre többet takarják szürke felhők az eget, ez általános közérzetünket is közvetlenül befolyásolhatja, ezért fontos szem előtt tartanunk, hogy megőrizzük pozitív hangulatunkat. Javasoljuk a rendszeres jógát, a meditációt és különböző szórakoztató programokat, amik javítják a belső harmóniánkat. 

Mindemellett különböző masszázsok is segíthetnek abban, hogy a lelki állapotunkat helyrebillentsék, legyen szó lazító, mély relaxáló vagy stresszoldó masszázsról. Amennyiben nincsen túl gyakran szabadidőd a folyamatos rohanásban és szeretnéd a kis szabad időablakodat extra hasznosan felhasználni, akkor a 4 kezes masszázs lehet a megfelelő választás számodra. Ezzel szemben viszont ha időd engedi, akkor érdemes több alkalmas masszázsbérleteket igénybe venni, legyen szó sportmasszázsról, vagy lágyabb svédmasszázsról, a rendszeres masszázs igénybevétele bizonyítottan tartósan életminőséget javító hatással bír. Ha pedig úgy érzed, hogy rajtad kívül más szerettednek is szüksége lenne egy ilyen jellegű kezelésre, akkor válasszatok akár egzotikus aromát, akár andalító különlegességet, de lazítsatok együtt egy páros masszázs során. Úgy véljük, hogy a stresszoldó fogásoknak hatványozott erejük van, ha olyan emberrel oszthatjuk meg, akit szeretünk.

5. Higgy a gyógynövények egészség megőrző erejében!

Mindannyian tudjuk, hogy elődeink már a gyógyszeripar megjelenése előtt tudtak gyógyítani különböző gyógynövények segítségével. Legyen szó a gyulladáscsökkentő körömvirágról vagy aloe veráról, vagy a köhögéscsillapító hársfavirágról, a gyógyító hatású növények széles skálán segítik immunrendszerünket a védekezésben és a küzdelemben. Amit talán viszont sokan nem tudnak, hogy ezek a gyógynövények nem csak tüneti kezelésekben hatásosak, de rendszeres fogyasztásuk segítségével meg is előzhetjük a különböző kórokozók szervezetünkbe jutását. Emellett pedig ha mézesen fogyasztjuk, akkor pluszban gondoskodhatunk jólétünkről, hiszen gazdag ásványi anyagokban és híres baktériumölő hatással is rendelkezik.

Mindemellett hasznos információ, hogy a gyógynövények nem csak belülről, de kívülről is hatékonyan tudják felvértezni az immunrendszerünket, például gyógynövényes masszázs, vagy nyirokmasszázs formájában. Választhatod a masszázst egyedül, vagy akár párban is, a bőröd természetes ellenálló képessége és szervezeted felkészítése mindenképpen garantált, természetesen a rendszeres alkalmazás ebben az esetben is javasolt. A gyógynövényes masszázsokon felül érdemes hasonló jellegű kínálatot is fontolóra venni, hiszen a gazdag magnéziumos masszázs, egyéni vagy páros sómasszázs is univerzálisan segít a védekezésben és a kiegyensúlyozottság elérésében, de akár egy presszoterápiás bérlet is érdekes lehet számodra.

hirlevel_banner_1.png

6. Végezz rendszeresen szűrővizsgálatokat!

Testünk borzasztóan komplex rendszerében néha a legnagyobb odafigyelés mellett is beakadhat egy-egy fogaskerék különböző problémákat okozva. Akár egy cöliákia szűrés, vagy egy pajzsmirigy ultrahang is mutathat megoldást problémás emésztéseddel, amin könnyíthetsz akár szintén egy masszázzsal, de a komplexebb teljes körű szűrővizsgálatok teljes bizonyosságot adhatnak számodra tested jelenlegi állapotával kapcsolatban. Legyen szó neurológiai, vércukor vagy immunológiai problémákról, könnyen megkeseríthetik a mindennapjainkat, valamint megrövidíthetik az élethosszunkat, ezért fontos, hogy évente időt fordítsunk megfelelő szűrésekre.

autumn_facekiss.jpg

7. Védd az arcbőrödet!

Alapjában véve beszéltünk már a bőr táplálásának fontosságáról, de ha jobban belegondolsz, az arcod extra törődést igényel, hiszen ez a bőrünk azon része, ami a leginkább ki van téve a különböző környezeti hatásoknak. Most elmúlt a nagy meleg és hirtelen fordul az időjárás hidegre, így ez az intenzív változás rajtahagyhatja nyomát az arcbőrödön, ha nem foglalkozol vele, akkor idejekorán megjelenhetnek kellemetlen ráncok, a bőröd elveszíti hidratáltságát és durva tapintásúvá válik. Érdemes egy nagyobb arctisztításon részt venned és különféle módszerekkel táplálhatod, mint például legyező ecset masszázzsal, ultrahangos hatóanyag bevitellel, különleges szérumos arcmasszázzsal, LED fényterápiával, vagy akár oxigénes sejtmegújító kezeléssel, a cél, hogy a bőrtípusodnak megfelelő tápanyagokkal előre feltöltsd a mélyebb rétegeket is.

8. Elő a lábápolással!

A lábaink minden nap jelentős igénybevételnek vannak kitéve hiszen minden nap aktívan használjuk, még akkor is ha ülő/irodai munkát végzünk. Mivel a lábunk adja a tartásunk alapját, ezért bármilyen probléma merül fel vele kapcsolatban, az biztosan kihatással lesz a testünk többi pontjára, nem is beszélve a közérzetünkről. Biztosan te is hallottál már róla, hogy a talpunk reflexológiai pontjai összeköttetésben állnak különböző szerveinkkel, testtájékainkkal, ez még egy okot ad rá, hogy komolyabb gondoskodást szenteljünk neki, egy talpmasszázst nem árt néha-néha beütemezni. Emellett a gyógypedikűr csodákat képes tenni, akár speciálisan cukorbetegek számára is, de a körömgomba által okozott kellemetlenségeket is fontos, hogy időben szakszerűen kezeltessük.

9. Wellness a tartós egészségmegőrzésért!

A wellness szó eredete is az általános jólétből ered, így teljesen egyértelmű, hogy wellness szolgáltatások segítségével tartósan gondoskodhatunk kiegyensúlyozottságunkról. Legyen szó egy pár napos kikapcsolódásról, vagy egy pár órás élményről, a pozitív hatásai mindenképpen már szinte azonnal érezhetőek. A wellness általában tartalmaz szaunát, ami híres a jelentős méregtelenítő hatása végett és a légutakra gyakorolt pozitív eredményeiről. Emellett a jacuzzi is erősen javasolt, hiszen kellemes vize és a bugyborékolás amellett, hogy megnyugtatja az idegeinket, gyengéden masszírozza is a testünket és egy könnyített közeget biztosít egy vízi masszázshoz is. Tökéletes kikapcsolódás ha mellette még benevezel egy páros masszázsra is egy kedves ismerősöddel vagy barátnőddel, de akár egy több órás romantikus regenerálódás is meghitt módja lehet az effektív egészségmegőrzésnek.

happy_fall.jpg

+1. Érezd jól magad!

Szokták mondani, hogy "Ép testben ép lélek" viszont ha jobban belegondolunk ez vica-versa működik, hiszen ha boldogtalanok és tartósan borongósak vagyunk az idővel mindenképp kihatással van a fizikai állapotunkra is. Ezért nincs más hátra, mint előre és gondoskodj arról, hogy a rendszeres szabadidős programok ne maradjanak el. Vegyetek részt egy nyomozós játékban, csapatostól vagy párban, vagy menjetek el barátokkal vagy családdal egy jó bowlingozásra, esetleg nézzetek meg egy jó kiállítást. De igazán üdítő egyszemélyes programokra is benevezhetsz, mint például a tandemrepülés, szimulátoros repülőgépvezetés, élménylövészet, élményvezetés és off-road vezetés. Ha pedig egy kellemes, őszies hangulatú fotózáshoz lenne kedved, láss csodát, annak is éppen szezonja van!

Reméljük, hogy tudtunk segíteni Nektek abban, hogy hatékonyan és még időben felkészítsétek magatokat az Őszre, nincs fontosabb, mint az egészség!

Szerző: DD Réka

Kapcsolódó ajánlatunk

A bejegyzés trackback címe:

https://miajoneked.blog.hu/api/trackback/id/tr7416215162

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása