10 tuti tipp, hogy jobban egyen a gyermeked

sze10

Én, mint két gyermekes anyuka kaptam egy fényevő lányt és egy mindenevő fiút. A fényevőt úgy értem, hogy bár a klasszikus gyerek kedvenceket megeszi, mint a virsli, sült krumpli és tészta, mégis aggódom, hogy az étrendje nem elég változatos. Nyáron pedig, igenis voltak olyan napok, amikor szó szerint alig evett, pedig nem volt beteg, vidám volt és sokat játszott a napsütésben. Egy ilyen nap után mondtam, hogy a gyerekem „fényevő” lett.

shutterstock_93698392_resize.jpg

Az előzmény az volt, hogy 2 éves koráig ne lett volna olyan étel szinte, amit ne evett volna meg. Szó szerint még a célkalevest is két pofára ette és ízlett neki, sokszor még repetát is kért valamelyik ételből. Aztán valami megváltozott, mondhatni egyik napról a másikra és utána már csak a klasszikus virsli, sült krumpli maradt az étlapon, amit a kisasszony hajlandó volt megenni. Aztán ehhez jött még a dackorszak, ami még jobban megnehezítette az én helyzetemet (egy aggódó anyuka, aki mindent megtesz, hogy a gyereke változatosan egyen). Szóval elkezdtem böngészni cikkeket, elkezdtem, érdeklődni a védőnőtől, gyerekorvostól, más anyukáktól, hogyan lehetne megoldani ezt a problémát. Most már több év elteltével és a második gyerek születése után összeszedtem néhány hasznos tippet és hozzá jó tanácsot, hogyan is lehetne jobban megetetni egy kisgyereket és vidámabban átvészelni ezt az időszakot.

Először is nyugodj meg és ne pánikolj!

Minél jobban aggódsz, annál jobban érzi a gyerek is a feszültséget és ő is nyugtalanná válik, annál jobban fog ellenkezni ő is az evésnél. Amennyiben nem eszik egy falatot sem, akkor nem kell erőltetni. Küld el játszani és próbáld meg egy órával később.

Ne adj cukros üdítőt és/vagy nasit csak azért, hogy legalább valamit egyen.

Az a gyerek, aki cukros üdítőket iszik, beleértve a gyümölcsleveket is, vagy egész nap nasizik, nem fog rendesen enni. Határozd meg, hogy csak ebéd után, lehet desszert, vagy egy kevés nassolni való, azt is mértékkel. Ne add oda az egész zacskót a gyereknek, hanem te porciózd ki a nasi adagot, ha már mindenképp adnál neki. Ehhez szigorúan tartsd is magad. Mond a gyerkőcnek is, hogy amennyiben rendesen ebédel, úgy megkapja a vágyott jutalmat – pl. 3 szem gumicukor, vagy egy gyerekcsokit. Légy következetes és ne engedj a kísértésnek, vagy a gyerekhisztinek!

keszletkisopres_diamond_banner.jpg

Legyél kompromisszumképes és motiváló!

Ez azt jelenti, hogy ha tele szedsz egy tányért a gyerkőcnek, akkor egy rosszevő gyereknél ne várd azt, hogy azt meg is egye, ha előtte esze ágában sem volt megenni. Kössetek kompromisszumot. Egyen meg 10 kanállal, vagy csak 5 kanállal és utána máris mehet játszani. A kisebb számot már egészen kicsik is értik, ezért az 5 kanál jobban beválik. Közben mókásan megtanulhat számolni is a gyerek, akár visszafelé is! Természetesen itt is lehet trükközni. Ha megette az 5 kanál ételt, akkor utána felajánlod neki, hogy na még 5 kanál és akkor már valami kisebb jutalom jár utána. Vagy elmondod neki, hogy attól lesz szép, okos és egyre ügyesebb, ha még eszik belőle, vagyis légy motiváló. Természetesen ki kell kötni, hogy teli kanál számít csak és ha szükséges segíts neki.

Kisebb falatok a nyerőbbek.

A lányom régebben nem volt hajlandó hozzányúlni a bundás kenyérhez, amit rendes kenyér félszeletekből csináltam. Azonban egyszer maradék kifliket karikáztam fel és abból lett a bundás kenyér. Azóta két pofára majszolja és imádja. Így volt ez sok más ételnél is. Ha kisebb falatkákat csinálsz és adsz a gyerekednek, azt szívesebben eszi meg, mint az óriási adagokat. Nem kell profi szívecske vagy dinós formákat mintázni, az a lényeg, hogy legyenek kisebb falatok! Ezt csinálja sok gyorsétterem is a gyerekmenükben, nem hiába!

8901810-ad2-1479283310-650-2745ba8486-1484212728.jpgCsempéssz be a kedvenc ételébe egy új összetevőt.

A tésztát szinte minden gyerek szereti kivétel nélkül. Így abban lehet a legtöbbet variálni az összetevőknél. Így lett nálunk a carbonara tésztából egy zöldséges-sonkás tészta, amiben most már van brokkoli, kukorica és pritamin paprika is. Kísérletezz, hogy mely zöldség a nyerő!

Répával az édesebb ízekért!

Köztudott, hogy a répa nem a gyerekek kedvence. Pedig az ételeknek finom édesebb ízt ad, amit a gyerekek jobban kedvelnek és szívesebben megesznek. Ha egy pörkölt alapba is reszelt répát teszel, sokkal édesebb ízt ad és a gyerekek jobban megeszik. De a bolognai spagettibe is bele lehet csempészni reszelt répát, amit a gyerekek imádni fognak! Próbáld ki!

Nevezd el az ételetek a kedvenc mesehősükről, vagy mond, hogy ők is ezt eszik!

Nálunk van Hercegnős leves. Így máris felcsillant a lányom szeme és érdeklődést mutatott a tárkonyos csirkeragu leves iránt. De van olyan étel, amire azt mondtam, hogy a kedvenc mesefigurája is azt eszi, azért ilyen szép, okos és szuper ügyes! Ettől még nem fogyott el az egész tányér, de jó néhány kanállal ilyenkor megeszik.

Kínálj fel többféleképpen ugyanazt az összetevőt!

Attól, hogy a sajtszeletet nem eszi meg a szendvicsen a gyereked, lehet, hogy reszelve, vagy rántva, esetleg olvasztott formában igenis megeszi. Kísérletezz és a lényeg, hogy legalább kóstolja meg! Ha már belekóstolt és valami ízlett neki, akkor még az ellenkezés ellenére is fog enni belőle később.

Ha teheted, egyen más jól evő gyerektársaságban.

Ez főleg a fiúknál válik be. Ha van egy jól evő kisfiú és egy rossz evő másik fiú előtt kezdi befalni az ebédet, akkor itt bizony elkezd dolgozni a versenyszellem és a rossz evő fiú is elkezd enni. Természetesen nem lehet mindig vendégségben lenni, vagy áthívni másokat. De bölcsiben, oviban igenis jobban fog enni még a rossz evő gyerek is.

Legyél türelmes és tanuld meg elengedni a dolgot!

Minden gyereknek vannak korszakai, lehet, hogy ez is egy ilyen korszak. Pár hónapig, de az is lehet, hogy jó pár évig fog tartani. Amennyiben a gyereked jól fejlődik, vidám, aktív, addig a „nem eszik a gyerekem” probléma inkább a szülők tudatában van jelen. Természetesen folyamatosan lehet próbálkozni valami trükkel, új étellel, hogy jobban egyen a gyereked. De ha minden igyekezeted ellenére nem eszi meg, ne ess kétségbe, ne borulj ki, lépj túl rajta. Adj a gyerekednek a kedvenc ételéből és nyugodj meg.

+1 Végül, ha ezen aggódsz, akkor igenis jó anya vagy!

Amíg a fiam nem érte el a rendes étel evő korszakot, nagyon sokszor éreztem, hogy valamit rosszul csinálok. Én biztosan nem vagyok jó anya, ha a lányom nem eszik megfelelően, vagy változatosan. Aztán később szembesültem azzal, hogy a két gyereknél bár ugyanúgy igyekeztem mindent csinálni, mégis az egyik fényevő, a másik mindenevő lett. Továbbá nagyon sok gyereknél van ez a nem evős korszak, csak sok anyuka ezt nem vallja be, vagy nem veri nagy dobra. Az egészséges aggódás azt jelenti, hogy teszel azért, hogy a gyerekednek jobb legyen. Legyél türelmes és kreatív, és érezd, hogy jó anya vagy!

Szerző: ddNatalie

Kapcsolódó ajánlatunk

A bejegyzés trackback címe:

https://miajoneked.blog.hu/api/trackback/id/tr1316196314
süti beállítások módosítása