7 tuti tipp a biztonságos online vásárláshoz - ne hagyd hogy átverjenek!

sze03

Az elmúlt években az online kereskedelem a gazdaság egyik legdinamikusabban fejlődő szektorává vált. 2019-ben az aktívan internetező hazai felnőtt lakosság mintegy 55%-a, körülbelül 3,3 millió fő vásárolt online, ami az előző évhez képest 16%-os növekedést mutat ezzel 625 milliárd forint forgalmat lebonyolítva a hazai piacon. (Forrás: GKI Digital)

webshopping.jpg

A tapasztalat azonban azt mutatja, hogy az online vásárlók jelentős része nincs még tisztában azzal, hogyan lehet biztonságosan és zökkenőmentesen lebonyolítani a webes tranzakciókat. Ezért szeretnénk most néhány tanáccsal szolgálni, hogy a vásárlásból ne váljon bosszúság.

1. Mindig nézz utána az eladónak az interneten!

A világháló egyik kiemelkedő előnye az, hogy a felhasználók szabadon megoszthatják egymással véleményüket, legyen szó egy filmről, termékről vagy eladóról. Vedd a fáradtságot és keress rá a terméket vagy szolgáltatást kínáló cégre és nézd meg találsz-e róla pozitív vagy negatív véleményt. Ennek tükrében dönts, hogy szeretnéd-e pénzedet az adott cégnél elkölteni.

2. Olvasd el az apróbetűs részeket!

Egy webáruháznál elengedhetetlen hogy az üzemeltető cég rendelkezzen a megfelelő dokumentumokkal, amelyeket általában az oldal láblécében találsz. A cégadatok, az ÁSZF (Általános Szerződési Feltételek) valamint az adatvédelmi nyilatkozat (sok mással együtt) elengedhetetlen részét képezik az online kereskedelemnek. Ha nem találod ezeket a weboldalon, inkább ne vásárolj. Fontos még informálódnod a vásárlástól való elállás és a kiszállítás feltételeiről is, egy korrekt webshop ezt soha sem rejti el, hanem már a terméknél megjeleníti.

keszletkisopres_diamond_banner.jpg

3. Keress ügyfélszolgálati, kapcsolati adatokat!

Az online vásárlásnál elengedhetetlen, hogy kérdés vagy probléma esetén tudj kihez fordulni. Sose vásárolj olyan helyen, amelynek nincs elérhető (email vagy telefon esetleg chat) ügyfélszolgálata, hiszen ez az eladót hiteltelenné teszi. A cégadatok, mint a cégnév, cím, adószám szintén elengedhetetlen részei egy webshopnak, ha ezeket nem találod inkább ne vásárolj.

4. Nézz utána a biztonsági tanúsítványnak!

Az SSL tanúsítványok arra szolgálnak, hogy létrejöhessen egy biztonságos, titkosított csatorna a kliens és a szerver között. Bizonyos információknak, mint a hitelkártya adatok, fiókbelépéshez szükséges adatok és egyéb kényes információk átvitelének titkosítás alatt kell történnie, hogy ezek kiszivárgásának lehetősége ki legyen zárva.
Ezt legegyszerűbben úgy ellenőrizheted, hogy a böngésződ címsorában a kis lakat ikonra kattintasz, ahol minden szükséges információt megtalálsz. Ha a lakat ikon nyitva van, azt jelenti, hogy az oldal nem rendelkezik SSL tanúsítvánnyal, így az oldalon megadott összes adatod titkosítás nélkül kerül elküldésre a szerver felé. Ebben az esetben még véletlenül se adj meg semmilyen személyes adatot.

ssl.jpg

5. Használj erős jelszót a regisztrációkor

Az erős jelszó nemcsak az online vásárlásnál elengedhetetlen, hanem webes életünk minden területén biztonságot nyújt. Számos oldal már a jelszó megadásakor jelzi annak erősségét, ám ha nincs ilyen funkció íme néhány jó tanács.
Sose válassz olyan jelszót, ami könnyen hozzád köthető, mint a gyermeked, házi kedvenced neve, születési dátumod stb.
Jelszavad legalább 8-10 karakter hosszúságú legyen, tartalmazzon kis- és nagybetűket, számokat, valamint ha van rá lehetőség tartalmazzon speciális karaktereket is.
Kerüld az általános jelszavak használatát, mint a Jelszo1234, Password stb.

6. Sose vásárolj online nyilvános wifi hálózatról!

Mivel vásárláskor személyes adataidon (email-, lakcím stb.) esetleg bankkártya adatokat is megadsz, így nagyon fontos hogy a vásárlást soha ne kódolatlan, vagy sokak által használt hálózatról tedd meg. Manapság rengetegen foglalkoznak ún. adathalászattal, így nyilvános hálózaton történő vásárláskor adataid könnyen rossz kezekbe kerülhetnek. Lehetőség szerint az online vásárlásokat mindig otthoni, vagy egyéb biztonságos hálózatról tedd meg.

7. Mindig ellenőrizd a megkapott csomag tartalmát!

A fenti tanácsokat megfogadtad és biztonságosan vásároltál, a csomag tartalmát a futártól való átvétel során feltétlenül ellenőrizd le az esetleges sérülések vagy hibák miatt. Lehetőség szerint készíts róla fényképet, de még jobb, ha videót is csinálsz. Csomagautomatás átvételnél kövesd ugyanezt az eljárást, hiszen enélkül nehezen fogod tudni bizonyítani igazad az eladónak.

Szerző: DDViktor

Kapcsolódó ajánlatunk

A bejegyzés trackback címe:

https://miajoneked.blog.hu/api/trackback/id/tr2516187732

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása