22 meglepő dolog, amit nem tudtál az ásításról

okt21

Az ásítás kétségkívül az egyik legtitokzatosabb testfunkció még a 21. században is. A tudósok tudni vélik, hogy miért is ásítunk, de nem esküdnének meg rá. A jelenlegi kutatási eredmények ugyanis teljesen ellentmondanak a korábbi elképzeléseknek és következtetéseknek.

1200_sablon_45.jpg

A jelenség tehát továbbra is foglalkoztatja a tudományt és a kutakodás közben érdekes dolgok kerülnek elő. Nézd meg Te is, ezeket tutira nem tudtad az ásításról!

1. Az ásítás tisztítja a vért

Amikor ásítunk, több oxigén kerül a véráramba, ami ezáltal megtisztul a széndioxidtól. Mintha a testünk egy óriási szűrőt képezne, aminek a bemenete a szájunk.

2. Az ásítás ragadós

Az emberek 60-70 százaléka ásítozni kezd, ha valakit ásítozni lát.

3. Még az állatokra is átragad

Közelebb állunk az állatvilághoz, mint sejtettük volna: a legtöbb állat ugyanúgy átveszi az ásítást a többitől, mint mi. Egy kísérlet során kiderült, hogy a kutyák akár idegenek ásítását is átveszik, ha az az ásítás „szívből jön”, tehát nem színlelt.

c4eb7ce5b156ca1bfec7279a742ade47.jpg

4. Az ásítás hűti az agyat

Az ásítás egyik funkciója az agy hűtése. Érdekesség, hogy az évszakok változása és a hőhullámok nincsenek rá hatással, a 20 fok körüli optimális hőmérséklet annál inkább. Az agy hűtésének célja a mentális képességek fokozása, a ragadós ásítás a csoport éberséget is új szintre emeli.

5. Az ásítás fejlődést mutat

Az ásítás nem csak az agy hűtésére szolgál. Még az ősidőkben, mielőtt az ember szerszámokat használt volna, az ásítást a „fog fehérjének kimutatására” használták, hogy az ellenséget elriasszák. Illetve egyfajta belső óraként is működhetett: azt jelezte, hogy ideje tevékenységet váltani.

6. Amikor ásítasz, az egész tested ásít

Ásítás közben nemcsak levegőt nyelsz. A koponyaközeli izmok összehúzódnak, majd kinyúlnak, beszívod a levegőt, majd az egész test másodlagos mozgásba fog: hátrahajlik a fejed és kinyújtózkodsz, ami szintén a hűtést szolgálja.

cat-814952_1280.jpg

7. Ásítás közben az agy dopamint választ ki

Az ásítás nem csak a közelgő csicsika időre figyelmeztet, de arra is jó, hogy különböző vegyületek kiválasztását serkentse. Azért láthatod, hogy sportolók és politikusok ásítoznak stresszes helyzetben. Ásítás közben az agy dopamint, nitrogén-oxidot, aminosavakat és oxitocint választ ki a stressz csökkentése céljából. Állásinterjú előtt ásíts egy nagyot!

8. Az ásítás társasági hatása

Vannak tudósok, akik szerint az ásításnak mindössze fiziológiai hatása van, mások azt állítják, hogy a társasági életre is jó hatással van. Minél hajlamosabbak az emberek az ásítást elkapni, annál nagyobb az empátiájuk, annál magabiztosabban mozognak a társaságban. Valószínűleg önkéntelen viselkedésformáról van szó. Nem tudjuk pontosan, mit kommunikál az ásítás, de az biztosnak tűnik, hogy hatással van a viselkedésünkre.

9. Az ásításba bele lehet halni

Kilenc évvel ezelőtt egy 34 éves férfi akkorát ásított, hogy kiakadt az állkapcsa. Néhány perc múlva összeesett, mert se levegőt venni, se nyelni nem tudott. Kórházba vitték, ahol sikerült újjáéleszteni. Ritka eset, de előfordulhat.

10. Ne ásíts túl nagyot!

Két éve egy kínai férfi akkorát ásított, hogy kiszakadt a tüdeje. Ásítás közben kinyújtózkodott, és éles fájdalmat érzett a tüdejében. Az orvosok szerint spontán légmell alakult ki nála, ami a legtöbb esetben magától gyógyul, de a súlyosabbak miatt légzési nehézség állhat elő.

11. Ha a kutya ásít

A kutyák ásításának jelentősége lehet, japán tudósok szerint akár azt is jelezheti, hogy az eb stresszes.

004.jpg

12. A paracetamol hatással van az ásításra

Ha fáj a fejed, de szeretsz ásítozni, ne paracetamolt használj, ugyanis a gyógyszer hatással lehet az agy empatikus részére, ami miatt a ragadós ásításnak jobban ellent tudsz állni.

13. A nők többet ásítanak

Egészen egyszerűen azért, mert a nők együttérzőbbek a férfiaknál. 54 százalékuk kezd el ásítozni, ha mást ásítani lát, szemben a férfiak 41 százalékával.

14. Más emberek is hatással lehetnek az ásításodra

Minél inkább olyan közegben mozogsz, ahol számodra szimpatikus emberek vannak, annál nagyobb a valószínűsége, hogy az ásításuk rád is rád ragad.

15. Ha nem ásítasz, pszichopata vagy

A többiekkel való együtt ásítás az empátia következménye. Ha nem ásítasz, amikor a többiek igen, könnyen lehet, hogy nem vagy empatikus. Ez pszichopatikus tünet is lehet.

16. A hallásod fura lesz ásítás közben

Neked is bedugul a füled, ha ásítasz? Ez azért van, mert ásítás közben aktiválódik a dobhártyafeszítő izom, ami azt a cél szolgálja, hogy a hangos hangoktól megóvja a füledet. Szóval az ásítás közbeni füldugulás azt jelenti, jól működik a szervezeted.

kitten-1257827_1280.jpg

17. Ásítás közben könnybe lábadhat a szemed

Ásítás közben megfeszül az állkapocs, ami nyomást gyakorol a szem közeli könnymirigyre. Ezért csordulhat ki pár csepp könny, te kisbaba!

18. A rovarok nem ásítanak

Az állatvilág egyetlen élőlénye a rovar, ami nem ásít. Mivel nincs központi oxigéngyűjtő szervük (tüdő), nincs szükségük ásításra. A bőrükön át lélegeznek. Elképesztő/undi.

19. Az autista gyerekekre nem ragad az ásítás

Ez szintén az empátiával függ össze. Az autista gyerekek gyakran elsiklanak olyan jelek felett, amik érzelmileg köthetnék őket másokhoz.

20. Az ásítás szexi

Az ásítás közbeni nyújtózkodás a flört egyik eszköze lehet, és a jó ásítás technikailag felér egy mini orgazmussal - állítja egy holland tudós, Wolter Seuntjens.

21. A magzatok is ásítanak

Régen az orvosok azt hitték, a magzatok csak a szájukat nyitogatják az anyaméhben, de a 3 dimenziós ultrahangnak köszönhetően ma már tudjuk, hogy bizony ásítoznak. A 28. hétig gyakran, utána kevésbé.

22. Ha az ásításról olvasol, ásítani fogsz

Mire idáig elértél, már tutira ásítottál minimum egyszer. Vajon csak azért, mert eluntad magad? Vagy az ásítás megkerülte a tükörneuronok rendszerét, ami miatt az ásítás tudatos és utánzó viselkedés lesz?

pj-bw612_a1_sky_p_20140818175459.jpg

(Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu, ranker.com)

Nézz be hozzánk, van nálunk pár klassz ajánlat! KATT IDE!

A Facebookon is ott vagyunk, LÁJK! :)

Miajóneked! Ami jó Neked! :)

Szerző: DDEszter

Kapcsolódó ajánlatunk

A bejegyzés trackback címe:

https://miajoneked.blog.hu/api/trackback/id/tr9911827205

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása