14 elképesztő alvási szokás híres és sikeres emberektől

aug01

Mi mással is foglalkozhatnánk egy álmos hétfő reggelen, mint az alvással! Elhoztunk nektek pár meghökkentő alvási szokást híres és sikeres emberektől, akiknél az alvásra fordítható idő szinte luxuscikknek számít. Ki erre, ki arra esküszik, de egy biztos: az állad leesik némelyiktől. Kattints a továbbra, és ámulj velünk!

alvas_2.jpg

Tom Cruise egy horkolásbiztos szobában alszik

Az ismert filmsztár valószínűleg annyira horkol, hogy egy hangszigetelt szobában kénytelen aludni, hogy ne zavarjon másokat. Erre a célra egy kis szobát alakított át házában, hogy nyugodtan horkolhasson. Egy ott járt látogató szerint a szoba egyébként kicsi, kényelmes és sötét. És ha már hangszigetelt a szoba, és van bent egy ágy, akkor nyilván más jellegű zajok elnyelésére is alkalmas, de ezt már csak mi tesszük hozzá...

A Yahoo! elnök-vezérigazgató asszonya 4 havonta egyhetes vakáción töltődik fel

Marissa Mayer, a Yahoo! első embere annyira munkamániás, hogy előfordul, hogy heti 130 órát dolgozik, ami mellett nem sok ideje marad alvásra. Hogy ezt behozza, és fel tudjon töltődni, négy havonta egyhetes vakációra megy.

Mariah Carey ágyát 20 légpárásítóra és napi 15 óra alvásra esküszik

Carey elárulta 2007-ben egy magazinnak, hogy 15 órát kell aludnia, hogy saját magának megfelelően tudjon énekelni. Azt is elismerte, hogy 20 légpárásító készülék működik az ágya körül, ami állítása szerint jót tesz rekedtség ellen. "Mintha egy gőzfürdőben aludnék" - mondta az énekesnő.

carey.jpgForrás: Pixabay

Charles Dickens észak felé fordulva aludt

A David Copperfield és a Twist Olivér híres írója kóros álmatlanságban szenvedett, de nem ezért fordult észak felé mindig, ha aludni tért. Úgy gondolta, hogy ez a szokása javítja a kreativitását. Hogy ez igaz-e, azt nem tudjuk, az viszont biztos, hogy mindig volt nála egy navigációs iránytű, hogy biztosan észak felé fordulhasson, ha éppen nem otthon aludt.

Emily Brontë körbe-körbe járkált, hogy aludni tudjon

A 19. századi költőnő és regényíró (Az Üvöltő szelek írója) Dickenshez hasonlóan kóros álmatlanságban szenvedett, és az ebédlőasztal körül járkált, hogy eléggé fáradt legyen az alváshoz.

Wintson Churchill két órát szunyókált minden nap

A kiemelkedő képességű szónok, a britek többszöri miniszterelnöke minden nap délután 5-kor ivott egy gyenge whiskey-szódát (a szokásos délutáni tea helyett), majd ledőlt két órára szunyókálni. Churchill egyszer azt állította erről, hogy ez a fajta "szieszta" teszi neki lehetővé, hogy 1,5 napi munkát sűríthessen 24 órába. Egyébként legendás éjjeli bagoly volt, általában egész éjszaka dolgozott, és emiatt előfordult, hogy a háború kormányüléseit a fürdőjében tartotta.

sir-winston-churchill-396973_1920.jpgForrás: Pixabay

Arianna Huffington "szundi palotává" alakította a hálóját

A Huffington Post nevű amerikai híroldal társalapítója 2007-ben a kimerültségtől összeesett, majd a saját vérében úszva ébredt. Azóta a jó éjjeli alvás szószólója. A hálószobáját "szundi palotává" alakította át, baldachinos ággyal és teljes sötétséget garantáló függönyökkel. Lefekvés előtt kikapcsolja a telefonját, és gondosan töltőre dug minden eszközt, hogy azok éjszaka feltöltődjenek - szigorúan a hálószobán kívül! Ezután forró fürdőt vesz, fürdővizében epsomi sóval és levendulaolajjal, mely segít neki elfelejteni a napi gondokat és stresszt. Számára az is fontos, hogy mit visel az alváshoz. Szóba sem jöhet egy régi, szakadt póló, csak kifejezetten alváshoz készített ruhában tér nyugovóra. Lámpaoltás előtt versesköteteket vagy filozófiát olvas.

Martha Stewart csupán 4 órát alszik éjjelente

Az ismert, amerikai tévés személyiség kemény munkája legendás, de ezt az élete más területei igencsak megsínylik. Mint például az alvás. A forgatásokra már a stáb érkezése előtt jóval felkel, hogy reggelit készítsen állatainak: pl. lovaknak, szamaraknak és több mint 200 csirkének. A napok végén sokáig fennmarad, és olvas vagy tévézik. "Kimerítő ez az életstílus, és mindig mondom, hogy az alvás felesleges" - nyilatkozta egyszer. "Egyáltalán nem fontos számomra."

A feltaláló, Nikola Tesla soha nem aludt többet két óránál egy napon

Tesla úgy hozta ki a legtöbbet napjaiból, hogy ilyen alacsonyan húzta meg az alvási idő tartamát. Az úgynevezet Uberman alvási ciklust alkalmazta (napi 6-szor 20-20 perc alvás, mellyel az elméletek szerint kiváltható a napi 8 óra alvás, állítólag Leonardo da Vinci is ezt követte), és nem aludt két óránál többet egy nap. Egyszer állítólag 84 órát dolgozott szünet nélkül a laboratóriumában mindenféle pihenés nélkül.

tesla.jpgForrás: Public Domain/Wikipedia

"Nem hiszem, hogy létezik bármi izgalom, melyet ember érezhet, amely hasonló ahhoz, amit a feltaláló érez, mikor látja a gondolatait sikeres találmányként életre kelni... Az ilyen érzelmek elfeledtetik az emberrel az evést, alvás, barátokat, szerelmet, mindent." - mondta egyszer.

Az úszófenomén, aki magaslati légnyomású kabinban alszik

A kiváló úszó, Michael Phelps ezzel éri el, hogy a szervezete az alacsony oxigénszinthez alkalmazkodva több vörös vérsejtet hozzon létre, melyek így hatékonyabban szállítják az oxigént teste minden pontjára. Továbbá ez segíti abban is, hogy bírja a terhelést, és persze felkészíti a magaslati versenyekre is. "Mikor már a szobámban vagyok, még mindig van egy ajtó, amit ki kell nyitnom, hogy az ágyamba fekhessek." - mondja. "Olyan, mint egy nagy doboz."

A korábbi amerikai elnök két műszakra osztotta a napjait

Lyndon B. Johnson ex-elnök két részre osztotta a napjait, hogy több dolgot tudjon elvégezni. Fél 7-7 óra körül kelt, és kb. délután 2-ig dolgozott. Egy kis egészségügyi torna után visszabújt ágyába egy 30 perces szunyókázásra. Délután 4 óra körül felébredt, és általában az éjszakába nyúlóan dolgozott. Állítólag Johnson ezt a rendszert elődjétől, John F. Kennedy-től leste el, aki szintén két műszakra osztotta napjait.

És TE? Milyen alvási rutinra esküszöl?

Kövesd blogunkat, ha szeretnél további érdekességekről olvasni! Új bejegyzéseink a Facebook oldalunkon is megjelennek, lájkolj minket ott is! Köszönjük! ;)

Forrás: IFLscience

Kapcsolódó ajánlatunk

A bejegyzés trackback címe:

https://miajoneked.blog.hu/api/trackback/id/tr988922050

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása