Igaz sokkal gyorsabb, kényelmesebb megoldás a boltban vásárolni a bodza szörpöt, viszont ha kóstoltál már igazi házi bodza szörpöt, amit ráadásul még Te magad is készítettél, akkor szinte biztos, hogy többet nem fogsz tartósítószerrel teli üdítőket vásárolni. Katt a tovább gombra a pofon egyszerű receptért!
Amire szükséged lesz a szörpihez:
- 30-35 db bodzavirág
- 2 db kezeletlen citrom
- 2l langyos víz
- 1/2 l víz
- 500g cukor
- 10g citromsav
Elkészítés:
A bodzavirágokat érdemes forgalmas autóutaktól távol beszerezni, például egy jó kis kirándulás alkalmával. Ha a zöld részektől megtisztítottad a bodzákat tedd egy nagy tálba(nem szükséges megmosni őket, mert sokat veszít az finom bodza íz intenzitásából), majd öntsd fel a kézmeleg, langyos vízzel, hogy ellepje a virágokat. Szeleteld fel a citromot, majd keverd ezt is a tálba és hagyd legalább egy éjszakát pihenni lefedve, de ha szereted az intenzívebb ízt, akkor akár 3-4 éjszakát is ázhatnak a virágok.
Ha kiázott a bodza, szűrd le. Majd a fél liter vízből és a cukorból készíts szirupot (ha édesebben szereted, akkor tehetsz bele többet is az 500g-nál), azaz forrald fel a vizet, majd kis lángon addig kavargasd, amíg a cukor el nem olvad benne teljesen. Ha kihűlt a szirup, öntsd a a leszűrt bodzaléhez, majd tedd bele a citromsavat is. Végül töltsd jól kifertőtlenített üvegekbe.
A nagy melegben pedig egy hideg szódával, mentalevéllel isteni finom lesz!
Egészségedre! :)
Ha tetszett, még több érdekességet találsz majd az oldalunkon, IDE KATTINTVA, de a Facebookon is megtalálsz! LÁJK! :)