Masszázs a cári Oroszországban - Anno 1890.

ápr17

Közismert tény, hogy a jótékony testkezelések tradíciói egészen az ókorig nyúlnak vissza, erről tanúskodnak többek között az egyiptomi hieroglifák. Persze ennél "újabb" képi bizonyítékok is léteznek, mint ahogyan az az alább látható, 19. század végi fotókon látszik.

retro1.jpg

Repülj vissza Te is az időben a fotókkal! Olvass tovább!

Amint az a mai szemmel nézve nem hétköznapi hangulatú képeken látszik, a masszázs a forradalom előtti Oroszországban is.nagy népszerűségnek örvendett. Különösen a fürdőkben voltak nagyon elterjedtek a masszázsok különböző fajtái.

A képeken szereplő ismeretlen férfiak mai kifejezéssel élve éppen wellness masszázsra jellemző fogásokkal végeznek tisztító, méregtelenítő rituálét. Azt a helyet, ahol a masszőrt és páciensét lefotózták, ma orientál fürdőnek mondanánk. A képek 1890-ből valók és Grúzia fővárosában, Tbilisziben készültek, amely akkoriban a cári Orosz Birodalom része volt.

Ebben az időben az orosz arisztokrácia kedvelt úticéljai közé tartoztak az ún. kénes források, vagyis a "tisztító fürdők". A fürdőkben végzett tisztító kezelések hagyományai pedig egészen az ókori Görögországig nyúlnak vissza, ahol az olyan nagy korabeli nagy gondolkodók, mint Hippokratész és Homérosz "rekreációs fürdőket" vettek, hogy gondolataikat felfrissítsék.

Íme a képek:

retro2.jpg

 

retro3.jpg

 

retro4.jpg

 

retro6.jpg

 

retro7.jpg

 

retro8.jpg

 

retro5.jpg

 

Forrás: http://www.vintag.es/2012/06/hilarious-photos-taken-in-tbilisi-show.html

Szerző: DD Tomi

Kapcsolódó ajánlatunk

A bejegyzés trackback címe:

https://miajoneked.blog.hu/api/trackback/id/tr638630658

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása