Így ünneplik a szerelem és szeretet napját a nagyvilágban

feb14

A Valentin-nap nem csak arról szól, vagy kellene szólnia, hogy őrült módra cukiságokat kezdünk vásárolni az egyetlenünknek. Számos országban ma már elterjedt szokás, hogy sokan ezen a napon nemcsak a kedvesüket ajándékozzák meg, hanem azoknak a közeli barátoknak, családtagoknak is juttatnak egy kis csokit vagy aranyos képeslapot, akiket igazán közel éreznek a szívükhöz, ezzel is kifejezve szeretetüket és odaadásukat irántuk.

valentines-day-cape-cod.jpg

Nézzük,hol és hogyan ünnepelnek az emberek ezen a napon! :) 

Hazánkban

Hivatalosan 1990. óta tartjuk ezt az ünnepet, de korábban leginkább a Bálint-napi ünneplés volt jellemző, igaz, inkább a vallási ünnep került előtérbe, a házasság szentségét óvó szent tisztelete.

Szerelmi praktikák azonban már akkor is kialakultak, mutatunk néhány érdekességet. 

Alma kilenc maggal
Olyan almát kell enni, amelyiknek kilenc magja van. Azt a kilenc magot bele kell tenni egy óvatlan pillanatban a kiválasztott fiú zsebébe és akkor biztos, hogy bele fog szeretni a praktikát végző lányba.

Víz kilenc kútból
Ha valaki kilenc kútról vizet hoz és azzal a kiszemelt legényt vagy lányt megitatja, akkor az illető mindig szeretni fogja. (Ma már talán kilenc különböző csappal is működik a dolog, bár mi még nem próbáltuk :D )

Macskafogó

Érdemes cicát "uszítani" a lányos házhoz érkező legényre, mert ha ott egy macska a fiú lábához dörgölődzik, akkor ő abból a házból fog nősülni.

 

De nemcsak nálunk éltek különös szokások ezen a napon, figyelj csak!

Anglia

Szokás volt, hogy ezen a napon a fiatalok az első, velük ellentétes nemű személyt, akivel találkoztak Valentine néven szólították, megajándékozták, majd egy éven keresztül kitüntetett figyelemben részesítették.

Franciaország

A Valentin-nap a szabadosság napja volt a nők számára, akik ezen a napon akár ki is léphettek házastársi kötelezettségeik alól (vagyis akár meg is csalhatták férjüket), és mindehhez a férjnek még jó arcot is kellett vágnia.

Japán

A Valentin-napot a II. világháborút követően az ott állomásozó amerikaiak és a  hirtelen megjelenő nyugati szokások terjesztették el a szigetországban. Ott 2 hónapra tagolódik a szokás. Február 14-én a lányok és nők nemcsak a szerelmüket ajándékozzák meg (lehetőleg) saját készítésű csokival, hanem apjukat, testvérüket, barátjukat és főnöküket is. Ezért cserébe a férfiaknak március 14-én illik az egy hónappal korábbi csokit egy fehér csokival viszonozni (innen ered a nap neve: White Day-Fehér nap).

Olaszország

A szerelmes fiatalok egy hídon, vagy vízparton állva egy arra alkalmas helyre lezárnak egy lakatot, melyen a pár monogrammja, esetleg fényképe is szerepel, majd egy titkos kívánsággal együtt a vízbe dobnak 1-1, a lakathoz tartozó kulcsot.

Finnország

A szerelmesek helyett ezen a napon inkább a barátok ünnepelnek. Apró kártyával, képeslappal, kisebb ajándékkal megemlékezve a barátságról.

Brazília

A szerelmesek napját június 12-én tartják, a házasság védőszentjének névnapján. Februárban amúgy sem alkalmas erre az idő, amikor tombol a karneváli láz, ami inkább szól a túlfűtött szenvedélyről és testiségről, mint a meghitt szerelemről.

Ha esetleg nem láttad volna korábbi cikkünket, még nincs késő, innen meríthetsz ötletet! ;) KATT! :) 

 

Szerző: DDEszter

Kapcsolódó ajánlatunk

A bejegyzés trackback címe:

https://miajoneked.blog.hu/api/trackback/id/tr58390030

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása