Szabad-idő-utazás

máj17

Felmerült már benned a kérdés, hogyan lehetne minél kevesebb idő alatt minél több dolgot elvégezni? Ha a válasz igen, azaz szeretnéd összehangolni például egyetemi projektmunkáidat, szabadidődet kreatív módon, úgy, hogy még élvezetes is legyen, az alábbi bejegyzést neked ajánlom. :)

thought-2123970_960_720.jpg

Kattints a "Tovább" gombra, hogyha meg szeretnéd könnyíteni egyetemi életed!

Mostanra (2018 május) már befejeztem az egyetemet (Turizmus-vendéglátás alapszak, Idegenforgalom és szálloda szakirány), de az évek során gyűjtögetett tapasztalataimból szeretném veletek most megosztani a legfontosabbakat.  Tanulásmódszertan órám egyetemi gólyaévem előtt sosem volt, akkor kezdtem el vele foglalkozni. Először nyáron megírtam a szintfelmérőt, majd felvettem a tárgyat is tavaszi félévben, és örülök, hogy így tettem. Ez a tanóra volt az, amelyik ráébresztett a jobb agyféltekés tanulás fontosságára, amit eddig is alkalmaztam tudat alatt, de megerősítést kaptam benne.  

 brain-2062057_960_720.jpg

Eleve érdekelnek az agy működésével, önismerettel, mindennapi pszichológiával kapcsolatos dolgok, és amit hiányolok az oktatásból -tisztelet a kivételnek- az az életre való felkészítés, mely szerintem szorosan összefügg a kreatív tanulás, önmenedzselés témakörével is, ezért érdemes vele foglalkozni. A tanulásmódszertan órában azt szerettem a legjobban, hogy az ott tanultak a való életben is könnyedén alkalmazhatók. A teendőinket (sulival, otthonnal, családdal, barátokkal kapcsolatban) úgy tudjuk összeegyeztetni, hogy egymást minél jobban erősítsék. 

Pareto-elv, gondolattérképek 

Az egyik leghasznosabb ismeret a tanulmányaim során a 80/20 szabály volt, ami azt jelenti, hogy nem kell az egész jegyzetet elolvasni, mivel sokszor a tananyag 80%-át elsajátíthatod annak 20%-os lényegi tartalmának gyakorlásával.

Például, ha statisztika 2-ből, úgyis a jegy nagy része "Excel-es számonkérés", akkor inkább jobb azt gyakorolni, és ha felmerülnek kérdések, akkor a jegyzetből előkeresni, így 2 legyet ütünk egy csapásra.  Ezen elv alapján elkészítheted a tananyagot gondolattérkép formájában is, ahogy én tettem, saját tananyagod, "szájízed" szerint:

1.jpg

Tervezés= fél siker, ha papírra veted a terveidet, akár kulcsszavakban, és rendszerezed őket például napok szerint, és azon belül még további részekre bontod, mint például iskola, otthoni teendők, családi programok. Ehhez is nagy segítség a gondolattérkép módszere, melyet te is könnyen elsajátíthatsz.

A tervezés egyben  a tanulási folyamat legelső, kulcsfontosságú eleme is. 

mountain-road-1556177_960_720.jpg


Élvezd az „odavezető utakat” 

Azt gondolhatod, ha tervezel, beprogramozott robot módjára fogod élni az életed. Ezt megcáfolnám, hiszen te mindössze amiatt írod be a naptárodba a feladataidat, hogy meg legyenek csinálva. Az időpontok napközben alakíthatók rugalmasan, a nap eseményeinek változásával párhuzamosan. Például, ha kapsz egy telefont, hogy van-e kedved itt meg ott találkozni, akkor egyúttal elintézheted a pénzfelvételt a bankból stb. A naptár a memória javítására is jó. A feladatok nagy része természetesen elnapolható, ha nem olyan fontos, de azért a hamar elvégezhető feladatokat érdemes minél előbb elvégezni. Persze van, amikor nem az számít a feladatok sorrendjénél, hogy mi a legkönnyebben elvégezhető, hanem hogy mi a legfontosabb adott pillanatban. Ezt érezni fogod. 

Általános tippek 

Az első és legfontosabb teendő a tanév megkezdését követően egyértelműen a tanárok által feltöltött mintatantervek átolvasása. Hiszen ez tartalmazza többek között azt, hogy az adott héten milyen témáról lesz szó, akár az előadásokon, akár a szemináriumi órák keretein belül; illetve ebben megtalálhatók az adott félévben esedékes zárthelyi dolgozatok időpontjai is. A gondolati térkép módszere is ezen alapszik, mindig azt tanácsolják, hogy előbb az alcímeket például egy tartalomjegyzék alapján vázoljuk a gondolati térképre, és aztán menjünk tovább. Hogyha kezedbe veszel egy könyvet, nem véletlenül lapozgatod át az egészet ösztönösen, hogy mégis mi van benne. Az is, amikor kíváncsiságból megnézed, hány fejezet egy könyv, szintén azért van, mert szeretnél tisztában lenni azzal; hogy körülbelül mennyi idő alatt jutsz majd a végére.  A gondolati térkép módszere alapján azzal érdemes kezdeni a tanulást, ami a tartalomjegyzék olvasása közben felkelti a figyelmed. Így, ha azokat a fejezeteket átolvasod, később könnyebb lesz azokhoz kötni a többi esetlegesen felmerülő új ismeretet is. 

 bulletin-board-3233653_960_720.jpg

Konkrét tippek: 

  • Fix időpontok a naptárba, ahhoz igazíthatod a többit. Felhő alapú adattárolás, rendszerezés- például Dropbox, OneDrive, Google dokumentumok- hogy a fájlok 1 helyen legyenek, és mindig a legutóbbi szerkesztett változathoz hozzájuthass. Szerintem ez a mai, mobilis világunkban megkönnyíti a dolgunkat :) 
  • a PDF és PPT fájlok összefűzése- rengeteg időt vesz el az embertől, ha a fájlokat egyenként nyitogatja meg, ha több ppt-ből készülsz például egy vizsgára, ajánlom, hogy szerkeszd őket össze egy közös ppt-be, és az adatokat CTRL+F billentyűkombinációt használva könnyen elérheted. A pdf-fájloknál ugyanez a helyzet. Ráadásul a pdf-ek összefűzésére hivatalos ügyek intézésénél is szükséged lehet, amikor csak bizonyos darabszámot lehet mellékelni. Online is vannak ingyenes pdf-összefűző programok (bizonyos MB-ig), illetve le is tölthetsz olyat, ahol nincsen korlátozás 
  • Mindig nézd meg, mi áll a rendelkezésedre és abból gazdálkodj tantárgyak esetén is. Például földrajzból, ha tanulás közben nézed a vaktérképet, vizsgán is segíteni fog egy adott ország jellemzésénél. Vagy olyan tárgyakból, ahol lehet képletgyűjteményt használni! (a mi időnkben pénzügy, statisztika volt ilyen) 
  • Használd a Gmailt! Naptár a telefonodban, Térkép a földrajzi neves helyszínekhez képekkel…Ha elmented az adott helyszínt, tudsz gyakorolni, melyik micsoda, és ez olyan, mint egy virtuális utazás.  map-2734535_960_720.jpg

 

  • Használd a jobb (kreatív) agyféltekédet! Ebben segítségedre lehet például a jó öreg Post-it matrica, tanulókártyák (vannak erre szolgáló ingyenes programok is), interneten friss infok keresése, képek nézegetése, sőt prezentációk készítése is!  
  • Ha lehet, készíts elektronikus jegyzetet (is) tartalomjegyzékkel, ezt meg fogod magadnak hálálni például beadandók készítésénél, tételek kidolgozásánál 
  • Ha beadandókat készítesz, már most igyekezz betartani olyan kritériumokat, melyek jól jönnek a szakdolgozatnál, hogy addigra már rutinná alakulhasson. A beadandók egyébként arra is jók, ha szemfüles vagy, hogy gyakorlati szempontból megközelíthetsz valamit, ami segíti a megértést, tanulást. Később hasznodra válhat az ilyen jellegű tudás az életbenmunkában is. 

Következő cikkem témája: Tavaszi kincsvadászat

DD Kriszti

 skills-3371153_960_720.jpg
 
 Képek forrása: pixabay.com 

Kövesd blogunkat, ha szeretnél további érdekességekről olvasni! Új bejegyzéseink a Facebook oldalunkon is megjelennek, lájkolj minket ott is! Köszönjük! ;)

Szerző: DD Kriszti

Kapcsolódó ajánlatunk

A bejegyzés trackback címe:

https://miajoneked.blog.hu/api/trackback/id/tr1113904316

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása