Nyakunkon a Húsvét és még nem tudod mit süss-főzz a vendégeknek? Adunk most egy pár szuper tippet, ami tutira mindenki kedvence lesz, ráadásul még költséghatékony is!
Nézzük a recepteket! Katt tovább! :)
1., SONKÁS-TOJÁSOS RÚD ZÖLDSÉGEKKEL
Hozzávalók:- 45 dkg mexikói zöldségkeverék
- 1 dkg vaj
- 2 dl tejföl
- 16 dkg majonéz
- mustár
- bors
- citromlé
- 3 púpozott evőkanál zselatin
- 5 szép szelet téglalap alakú gépsonka
- 6 db kemény tojás
Elkészítése
A mexikói zöldségkeveréket 1 dkg vajon kevés víz és só hozzáadásával puhára párolod, úgy, hogy víz ne maradjon alatta. Közben a tejfölből és a majonézből, ízlés szerint mustár, só, bors, citromlé hozzáadásával mártást készítünk.
3 púpos evőkanál zselatint 1,5-2 dl vízzel feloldunk, felmelegítjük. Ha a mexikói saláta kihűlt, összekeverjük. Először a folyékony langyos zselatint a mártáshoz, majd a salátát adjuk hozzá.
Amíg a saláta hűl, gépsonkával kibélelünk egy őzgerincformát, a massza felét beleöntjük, 8-10 percre hűtőbe tesszük (nem fagyasztóba).
Kivesszük a hűtőből és ráhelyezünk 4 db kemény tojást, ráöntjük a maradék masszát, befedjük sonkaszeletekkel. Fóliával letakarjuk, hogy ne száradjon ki. Hűtőbe tesszük, pár óra múlva (mikor teljesen megdermedt) kiborítjuk a formából, és lehet szeletelni.
2., SAJTOS LEPÉNY SÜTŐTÖKKEL
Hozzávalók:
- 1 csomag leveles tészta
- 1 kisebb sütőtök
- 20 dkg cheddar sajt
- 1 ek olívaolaj
- 3 levél friss zsálya
- só
- bors
Elkészítése
Először is hámozd meg a sütőtököt, majd kockázd is fel. Ezután párold. puhára
Terítsd ki a leveles tésztát, kend meg vékonyan olívaolajjal, majd reszelt cheddar sajttal szórd meg.
A lecsöpögtett, kihűlt sütőtököt halmozd a tésztára, a tetejét pedig hintsd meg felcsíkozott zsályával. Új ízvilágot hozd majd a vendégeid körébe ez a különlegesség, hidd el! Sütőben kb 15-20 perc alatt készre sül, de hagyd addig, amíg a tök megpuhul!
3.,MEDVEHAGYMÁS-TOJÁSOS FELFÚJT
Hozzávalók egy 25x10x7 cm-es formához:
- kb. 20 db medvehagyma
- 10 dkg füstölt sajt (+ a tetejére)
- 4 db főtt tojás
- 4 db nyers tojás
- 4 evőkanál zsemlemorzsa
- 5 dkg vaj
- 5 dkg liszt
- 5 dl tej
- só
- őrölt fehérbors
- szerecsendió
Elkészítése
A medvehagymát vágd apróra. 4 tojást főzz keményre, szintén vágd apróra és tedd félre egy kicsit.
Egy serpenyőben hevítsd fel a vajat, adj hozzá a lisztet, pirítsd 1-2 percig, apránként önts hozzá a tejet és minden alkalommal keverd simára, közben ízlés szerint sózd, borsozd és szórd meg egy csipet szerecsendióval. Ezután egyesével add hozzá az egész tojásokat, mindegyikkel keverd simára. Végül keverd hozzá a reszelt füstölt sajtot is, majd amikor már teljesen sima masszát kaptál, vedd le a tűzről és keverd hozzá az apróra vágott medvehagymát, az apróra vágott főtt tojást és a zsemlemorzsát.
A sütőformát kend ki vajjal, szórd meg zsemlemorzsával. Öntsd bele a masszát, majd szórd meg a tetejét zsemlemorzsával és ízlés szerint reszelt sajttal.
Helyezd be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 30-40 perc alatt süsd szép pirosra. A sütőből kivéve hagyd a formában langyosra hűlni, majd helyezd rácsra és hűtsd ki egészen.
Az elkészült felfújtat tálalhatod langyosan, vagy éppen teljesen kihűtve, de kiváló előételnek, főételnek, vagy éppen reggelire is!
4.,ZÖLDSÉGES-HÚSOS EGYTÁL CSŐBEN SÜTVE
Hozzávalók:
- 50 dkg apróbb szemű burgonya
- 40 dkg darált hús
- 45 dkg fagyasztott zöldségkeverék
- 1 teáskanál provence-i fűszerkeverék
- 2 gerezd fokhagyma
- 10 dkg krémsajt
- 2 dl tej
- 1 teáskanál dijoni mustár
- 1 csipet reszelt szerecsendió
- 10 dkg reszelt sajt
Elkészítése
A krumplit pucold meg, karikázd fel és 5 percnyi előfőzés szükséges sós vízben, majd hagyd kihűlni.
A darált húst bevonatos serpenyőben zsiradék nélkül pirítsd pergősre. Add hozzá a zöldségkeveréket és pár percig pirítsd őket együtt. Ízesítsd fűszerkeverékkel, sóval, borssal, közben pedig add hozzá az előfőzött krumplit is.
A sütőt melegítsd elő 200 C-fokra, a keveréket magas falú, hőálló edénybe terítjük.
A fokhagymát pucold meg, nyomd át préselőn, hogy igazán apró legyen és keverd össze a krémsajttal, a tejjel, a mustárral, sóval, borssal és az őrölt szerecsendióval. Locsold meg vele a zöldséges-húsos keveréket, végül szórd meg a reszelt sajttal. A sütőben kb. 20-25 perc alatt aranybarnára sül!
+1 süti:
Isteni gyümölcsös kuglóf, amit kínálhatsz fagyival, vagy tejszínhabbal, hogy még finomabb legyen!
Hozzávalók:
- 3 tojás
- 15 dkg vaj
- 1 csomag sütőpor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 45 dkg liszt
- 45 dkg cukor
- 1 dl tej
- 20 dkg olcsó csoki
- 10-15 dkg aszalt gyümölcskeverék
- 2 narancs
- 1 rumaroma
- 1 evőkanál kakaópor (instant is lehet)
- 1 evőkanál lekvár
- pár szem mogyoró, dió ízlés szerint
Elkészítése
A tojást a vajjal, cukorral, vaníliás cukorral és a tejjel habosra keverjük. Folyamatosan hozzáadjuk a lisztet, sütőport, 2 narancs héját, a fele rumaromát. A sűrű tésztához lazán hozzákeverjük a darabolt csoki felét, 2 narancsot összevágva, a diót, mogyorót, összevágott aszalt gyümölcskeveréket.
A kuglófformát vajazzuk, lisztezzük, majd a tészta 2/3-át beleöntjük, a maradékhoz hozzákeverjük a kakaót, és a tészta tetejére öntjük.
Előmelegített 180 fokos sütőben lassan, kb. 1-1,5 órát sütjük (15-20 perc után sütőpapírral letakarva). Ha kihűlt, a maradék csokit, a rumaromával, lekvárral mikróban összeolvasztjuk, majd bevonjuk vele a kuglófot.
Ha egy kis éttermi élményre vágynátok, akkor ITT tudsz szemezgetni is! Érdemes szétnézni!
A Facebookon is ott vagyunk, LÁJK! :)