Nem számít milyen finom vagy egészséges ételt készítesz, egy kis idő után bármelyik veszít az ízvilágából és jótékony hatásából, ha már mikróban melegítjük. Gondolj csak bele, a rántott hús vagy a krumplipüré sem az igazi már másnap.
Ugye? Nézd meg, mik azok az ételek, amelyeket nem igazán lenne érdemes mikrózni!
1. Zeller
A zeller egy egészen kiváló összetevője a finom leveseknek egészen addig, amíg a mikróba nem kerül. Nitrát tartalma mikrózás során ugyanis mérgezővé válhat, ezért inkább ha módod van rá, készíts inkább krémlevest belőle, ami még hidegen, mikrózás nélkül is finom lesz!
2. Tojás
Tudjuk, van az az eset, amikor a rántotta vagy omlett bekerül a mikróba, mert reggel elfelejtettük megenni vagy már nem bírtuk és úgy gondoltuk, jó lesz majd még az vacsira, de azért óva intetnék ettől: ugyanis melegítés után a tojás is mérgezővé válhat sajnos. Ha már kihűlt, tedd inkább egy szendvicsbe vagy készíts salátát!
3. Spenót
A spenótot sokan szeretik és ajánlják is a dietetikusok magas vitamin és ásványi anyag tartalma miatt, de hasonlóan a zellerhez, melegítés után ezek nitrit és nitrozaminok formájában lesznek jelen a spenótban! Nem kell újra melegítened: tedd szendvicsbe, salátába, vagy készíts belőle egy finom smoothiet, amihez különféle zöldségeket és gyümölcsöket adhatsz, hogy még ízesebb legyen!
4. Gomba
A gomba az egyik legkényesebb élelmiszerünk: annak ellenére, hogy gazdag vitaminokban, fehérjében és aminosavban, elég nehezen emészthető, főleg, ha még mikróba is rakod... ugyanis a benne található fehérjék megváltoznak és gyomorfájást, puffadást is okozhat!
Nem kell kidobnod: tedd a fagyasztóba, hagyd benne legalább 1 napig, majd ezután főzd újra.
5. Burgonya
Bármennyire meglepő, a burgonya is az egyik fekete listás dolog, amit nem kellene újra melegítenünk! Mikrózás után ugyanis elveszti jótékony hatásait és ízét és mérgezést is okozhat!
6. Csirke
Az újramelegített csirke, bármilyen formában sajnos emésztési problémákhoz vezethet, mivel a benne található fehérjék melegítés után teljesen átalakulnak.
7. Cékla
Levesben, vagy önmagában köretként fogyasztva rengeteg jótékony hatása van, melegítés után azonban elveszti mindezt és tele lesz nitráttal, ami sajnos nem éppen a legjobb a szervezetnek!
8. Rizs
A rizs gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban és amino savakban és nyomelemekben, azonban tartalmaz különböző spóraképző baktériumokat, melyek főzés és melegítés során is megmaradnak benne, ekkor nem veszélyesek, de újramelegítés következtében már mérgezővé válnak.