10+1 mondat, amit soha ne mondj a munkahelyeden!

ápr22

Tegyük fel, hogy Te vagy a legszorgalmasabb és legodaadóbb munkaerő a cégnél, ahol dolgozol, ráadásul a főnökök és kollégáid is elismerik a munkádat. Még veled is megeshet ugyanakkor, hogy akarva-akaratlanul is kicsúszik a szádon olyan mondat, amiről nem is gondolnád, milyen sokat ronthat a munkahelyi megítéléseden.

what_not_to_say_at_work.jpg

Összeszedtünk 10+1 olyan mondatot, amit a saját érdekedben erősen tanácsos elkerülnöd a mindennapi munkahelyi kommunikációban. Olvass tovább és ne kövesd el őket!

  1. Miért mindig velem történik ez?

Ugye, gyakran felteszed ezt a kérdést, vagy csak magadban morogva vagy egyenesen a nagy nyilvánosság, vagyis a kollégáid előtt? Ha villámcsapásként ér egy éppen rád zúduló problémahalmaz, hajlamos vagy azt gondolni, mindenki összeesküdött ellened. Úgy érzed, ez csak veled eshet meg, ez kitolás, ami csak neked szól! Ehelyett gondolj inkább arra, vajon mi vezetett idáig, koncentrálj objektíven csak a tényekre és próbáld minél hamarabb megoldani a problémát. Ezt mindenki értékeli majd.

  1. Ezt úgy szoktuk, hogy…

Hosszabb ideje dolgozva egy cégnél, óhatatlan, hogy kialakulnak olyan módszereid, amiket addigi tapasztalataid alapján a leghatékonyabbnak vélsz egy adott feladat megoldására. Vigyázz ezekkel a szokásokkal! Próbálj ki néha új megközelítéseket, a friss fuvallatok csak jót tesznek! Ráadásul, amikor egy sikertelen feladatmegoldásnál ezzel a fordulattal próbálsz védekezni, már bele is csúsztál egy senkinek nem hiányzó magyarázkodásba!

  1. Ezzel csak az a probléma, hogy…

… és már be is indítottad a bullshit-generátort. Kifogások százait lehet gyártani arra, miért nem vagyunk képesek elvégezni valamit, ahelyett, hogy a megoldásra fókuszálnánk. Elkoptatott, de igaz, hogy a kollégák és a vezetők is jobban kedvelik azt, aki túllépve a gondokon a feladat teljesítésére koncentrál. Ilyenkor jól jön pár kreatív munkatárs, akikhez nyugodtan fordulhatsz a szorult helyzetekben, biztosan szívesen segítenek és talán némi pozitív hozzáállást is csöpögtetnek beléd.

dolgozo4.jpg

  1. Most lehet, hogy hülyeséget fogok kérdezni, de…

Ne rontsd a hitelességed ilyen és ezekhez hasonló mondatokkal! Nyilván, csak szerénységet szeretnél vele sugallni, de éppen azt éred el vele, hogy bizonytalannak, az adott témában inkompetensnek fognak gondolni kollégáid. Ha még te sem vagy biztos abban, amit kérdezni szeretnél, akkor azt javasoljuk, hogy inkább ne kérdezd meg!

  1. Ezt szerintem így nem lehet megcsinálni!

A mondat, amit lehetőleg tényleg kerülj el a munkahelyeden! Kifejezetten romboló hatással van a munkahelyi légkörre, ha a kollégáid előtt jelented ki, hogy nem tudsz megküzdeni a rád osztott feladattal. Gondolj csak bele, milyen sokat ront ez a megítéléseden! Ha már kimondtad, tedd hozzá, milyen más megoldást tartasz te megvalósíthatónak, hátha az is célravezető.

  1. Azonnal csinálom!

Ne használd ezt a kijelentést, amikor jól tudod, hogy még milliónyi teendő tornyosul előtted, és már sejted, hogy a kollégádtól érkező kérés úgyis csak a sor végére kerül. Mivel kollégád „azonnal” várja tőled a feladat teljesítését, csalódni fog, pontatlannak könyvel el, ha nem készülsz el vele időben. Ha csak nem abban a percben kezdesz bele a probléma megoldásába, inkább mondd azt, nem tart sokáig és már küldöd is.

  1. Megpróbálom!

Valamit megpróbálni kicsit olyan, mintha már eleve feladnád a probléma megoldását. Tudat alatt te sem vagy biztos a „kísérlet” sikerében, ez pedig rávetül a hozzáállásodra is. Csak próbálkozni fogsz a feladat elvégzésével, a felelősséget is levéve saját vállaidról. Ha valamiért mégsem sikerül, nem is teszel szemrehányást magadnak, hiszen te „mindent megtettél”. Megpróbálom helyett mondd inkább azt, hogy „vállalom, hogy elvégzem”, ezzel máris nagyobb elkötelezettséget mutatsz és a hozzáállásod is megváltozik.

dolgozo1.jpg

  1. Szerintem ez nem az én hibám/ nem rajtam múlt…

Szorosan összetartozik a „Megpróbálom”-mal. Ezt a mondatot leggyakrabban akkor mondod, amikor a sikertelen feladatvégzésre próbálsz valamilyen elfogadható, külső okot találni. Persze, vannak azok a helyzetek, amikor ez tényleg megmagyarázza a kudarcot, de törekedj inkább arra, hogy teljes erőbedobással és nagy körültekintéssel csinálod végig a rád bízott feladatot. Ebből soha nem lesz gond és még az is előfordulhat, hogy tényleg rajtad fog múlni.

  1. Utálom ezt a részét a munkámnak!

Szintén a legnagyobb munkamorál romboló mondatok közé tartozik. Különösen akkor, ha a munkád jó részét kitevő feladatról van szó. Joggal vetődhet fel a kollégáidban és a vezetőkben is, hogy a negatív hozzáállás csak bomlasztja a csapatot. Javasoljuk inkább, hogy kezdd a napod a „nemszeretem” feladatokkal, ess túl rajtuk, meglátod, a nap hátralévő részében sokkal felszabadultabb leszel!

  1. 90%-ban készen vagyok a feladat megoldásával.

Biztos vagy benne, hogy akkor elkészültél? Nézd meg jobban, az a 10% még hiányozhat… Elnagyolt feladatvégzésről tanúskodik, ráadásul az is lehet, pont ez a legfontosabb része a munkának. Csak akkor mondd, hogy készen vagy, ha ez ellenőrizhető is.

10+1. Még nem tudom, hogy belefér-e az időmbe!

Pénteken ebéd után a főnököd megjelenik az iroda ajtajában és beléd vetve minden bizalmát, megkér, hogy ezt még csináld meg neki. A legrosszabb, amit ilyenkor mondhatsz, hogy még nem tudod, belefér-e az idődbe. Ennél már csak az tragikusabb, ha ezután nem sokkal bejelented, hogy ma kivételesen hamarabb kell hazamenned. Persze, mindez ügyesen kivédhető, ha jól szervezed át a napod és a főnök fontos dolga elkészül. Már indulhatsz is haza, kezdődhet a hétvége!

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

Lájkolj minket a Facebookon! :)

Szerző: DD Tomi

Kapcsolódó ajánlatunk

A bejegyzés trackback címe:

https://miajoneked.blog.hu/api/trackback/id/tr158654904

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása