Marilyn Monroe - drogfüggőség, depresszió, öngyilkossági kísérletek

feb23

 Ha Marilyn Monroe-ra gondolunk, mindenkinek az életvidám, gyönyörű, szexi kisugárzású díva jut eszébe. De ki volt az igazi Marilyn, az álca mögött? Ismerd meg a szexszimbólumot, és a csillogás mögötti sötétséget, ami végig kísérte életén...
marilyn-monroe-399192_1280.jpg

Olvass tovább!

Marilyn Monroe a mai napig divatikon, szexszimbólum, és rengeteg nő példaképe. Rengetegen imádják a kortalan szépséget, az életét és a munkásságát azonban nagyon sokan nem ismerik. A híres színésznő ugyanis húsvér ember volt, tele gondokkal, vágyakkal, boldogsággal és könnyekkel.

Rengeteg tényt, titkot és összeesküvés elméletet gyűjtöttünk össze Nektek, hogy még jobban megismerhesd Marilynt.

 

A nehéz gyermekkor

Marilyn Monroe valódi neve Norma Jeane Mortenson. Los Angelesben látott először napvilágot 1926. június elsején. Borzasztóan nehéz gyermekkora volt. A szőke, göndör fürtös kislány édesapja ismeretlen, édesanyja Gladys pedig mentális betegségekkel szenvedett, skizofréniát diagnosztizáltak nála. Ezért nem nevelhette tovább gyermekét, árvaházba került. 11 különböző nevelőszülő fogadta örökbe.

A 16. születésnapja után Kaliforniába költöztek az akkori nevelőszülői. Erre azért volt szükség, mert az akkori nevelőapja ott kapott új állást. Mivel az akkori törvények szerint nevelt lányát nem vihette ki az államból, így vissza kellett volna mennie az árvaházba. Ennek elkerülése érdekében egyetlen választása maradt: férjhez ment.

Az első házasság

A James Dougherty-vel való frigy nem tartott sokáig. Ennek oka az, hogy a férje is fiatal volt, mindössze 21 éves. Egy gyárban dolgozott, és nagyon kevés időt töltött újdonsült feleségével, aki háztartásbeli lett annak érdekében, hogy megfelelően ellássa férjét. 1944-ben kiküldetésre küldték a férjét, ahol egészen a II. világháború végéig maradt. Ez idő alatt Marilyn anyósáékhoz költözött, és munkát vállalt egy gyárban, ahol repülőképeket gyártottak.

A modellé válás útja

A gyárban egy fotós is dolgozott, aki a dolgozó nőkről készített fotókat, hogy később ezeket használják fel az amerikai propagandához. Bár a képeket nem használták fel, Marilynnek annyira megtetszett a dolog, hogy miután felmondott a gyárban 1945-ben, a barátai számára állt a kamera elé. A férje eleinte támogatta a modellkedésben, ám kikötötte neki, hogy amint hazaér, mondjon fel a hobbijával, hiszen családot kell alapítaniuk. 

Ennek ellenére követte az álmait: kiköltözött apósa házából, és aláírta az első modellszerződését.

A szerződést 1945. augusztus 2-án kötöttél meg, amelyben szerepelnek az akkori méretei is. Átszámolva európai méretekre kb. 167 centiméter magas volt akkor, 54 kg és L-es ruhákat hordott!

Alakja miatt nem divatfotókat, hanem pin-up fotókat készítettek a közreműködésével.Mi sem igazolhatná jobban a sikerességét mint az, hogy 1946 végére már 33 címlapon is szerepelt!

A leszbikus kalandok

Bár Marilyn a férfiak kedvence volt még fiatalon is, mégis kipróbálta lánnyal. 1945-ban találkoztak először a drámatanárával, Miss Lytess-el. A nő elmondása szerint a Monroe nem volt gyönyörű. Nagyon félénk volt, alig mert megszólalni, és rettenetesen merev volt. Együtt laktak. A tanár szerint a fiatal lány folyamatosan meztelen volt megosztott otthonukban. A fiatal tanonc nem szerette a szexet, a gondolatát sem, ettől is félt. Ennek oka valószínűleg a gyermekkorából adódik, hiszen több írásban az szerepel, hogy az egyik nevelőapja szexuálisan molesztálta.

A nő egyszer egy öngyilkossági kísérleten is rajtakapta, amikor 16 gyógyszert akart egyszerre bevenni.

A sor itt nem állt meg, több fiatalabb és idősebb nővel létesített szexuális viszont az életében. Ez nem azt jelenti, hogy a nőket szerette volna, egyszerűen mindenhol kereste a szeretetet, pláne a fizikai érintkezést, ami gyermekkorában elmaradt. Ezek mellett haladó, nyitott gondolkodású fiatal nőről volt szó, aki szeretett új dolgokat kipróbálni.

A sikertelenség sem maradhatott el

Mivel felkapott modell lett, és rengetegen megismerték az utcán, még többre vágyott. 1946-ban elvált a férjétől, aki ellenezte hogy felesége dolgozzon, és színészi pályára lépett. Először a Paramount Pictures-hez szeretett volna csatlakozni, a producerek azonban elutasították. Végül a 20th Century Fox-al kötött szerződést, ám az első hónapokban még nem szerepelhetett a vásznon. Addig is képezte magát, tánc-, ének- és színjátszó órákra járt.

1947 elején meg is kapta az első szerepét: a Dangerous Years c. filmben alakított pincérnőt, ahol mindössze 9 rövid sora volt. Még egy filmben sikerült szerepelnie, ahol csupán egy mondatos szerepe volt, és bár a stúdió beíratta egy színésziskolába, nem hosszabbították meg a szerződését.

Marilyn maradt tehát a modellkedésnél.

mondore1.jpg

Az áttörés

Sikerült szereznie egy befolyásos ügynököt, Johnny Hyde személyében, akinek rengeteg szerepet köszönhetett. Később egymásba szerettek, bár Marilyn sosem ment hozzá. Az idősödő férfi rengetegszer megkérte a kezét, de a színésznő mindig elutasította őt. Ennek ellenére az a pletyka járta, hogy a fiatal nő csak az úr vagyonára hajt. 31 év volt köztük.

Miután Hyde meghalt, Marilyn minden erejét és figyelmét a karrierjének szentelte. Ez majdnem összeomlott, amikor kiderült, hogy meztelen fotózásokat is vállalt. A botrány közepén tudta meg azt is, hogy biológiai anyja, akit halottnak hitt, él. A sztár nem ijedt meg a gondoktól, elmondta a nyilvánosságnak az igazságot. Fiatal volt, és szüksége volt a pénzre. Az interjú alatt végig védte édesanyja hollétét, hogy ezzel is megóvja őt.

A botrány után ugyanúgy tündökölt mint az előtt, 1952-ben pedig megismerte következő szerelmét, Joe DiMaggio-t. Össze is házasodtak.

 Fizetése

Különös érdekesség, hogy a híressége ellenére is viszonylag keveset keresett. Elég, ha egy egyszerű példát mézünk: Elizabeth Taylor a Kleopátra c. filmjével egy millió dollárt keresett. Ezzel szemben Monroe a Szőkék előnyben c. produkcióért mindössze 100.000 dollárt kapott.

Playboy

Ha már témánál vagyunk. Marilyn Monroe volt a Playboy legelső, aki elnyerte "A hónap playmate-je" kitüntetést, 1953-ban. Mindössze 50 dollárt fizettek neki a képért, amit Hugh Hefner 500 dollárért vásárolt meg.

Gyémántok

Az egyik leghíresebb motívuma a pályafutásának a "Diamonds Are a Girl’s Best Friend" (magyarul: a gyémántok a nők legjobb barátai) c. produkció, ami a Szőkék előnyben (Gentlemen prefer blondes) c. 1949-es Broadway darab egyik zenés jelenete. Az érdekessége az a dolognak, hogy a színésznő sosem rajongott az ékszerekért. Mindössze azokat hordta, amit ráadtak a modellkedés ideje alatt, illetve a különböző szerepekre vagy megjelenésekre. egyébként csak egy gyöngy nyakláncot, és egy gyűrűt hordott, amit a második férjétől kapott.

A következő válás

Ki ne ismerné Marilyn ikonikus képét, amikor fellibben a szoknyája, ő pedig lefogja azt. Amíg ez a kép készült, Joe a tömegben nézte a fotózást, és nem tetszett neki, hogy az emberek tátott szájjal figyelik felesége pőre bőrét. Nem tetszett neki felesége sikere és hírneve, így nem akarta, hogy dolgozzon. A jelenetet egy hatalmas veszekedés követte, ahol Marilyn kiadta a férfi útját.

Nehezen tanult

Annak ellenére milyen elismert és világhírű filmcsillag vált belőle, nagyon nehezen tudta megtanulni a szövegeket. A Valaki forrón szereti (Some like it hot) c. filmben mindössze egy sor szövegének a felvételét 60-szor kellett megismételni. 

New York

A válás után a "Nagy Almába" költözött. Saját vállalkozó lett. 1956-ban azonban randizni kezdett Arthur Millerrel, akihez 1956-ban hozzá is ment. Bár a munka nem állt meg, a szerepek és a tennivalók pedig csak jöttek, a nő normális életet akart, és minden vágya az volt, hogy gyermeket szüljön. Emiatt több operáción is átesett, melyek mind sikertelennek bizonyultak. Emiatt azonban feladta az álmát, hogy anya lehessen.

A férfitől azt várta el, hogy folyamatosan lesse minden gondolatát és kívánságát, a férfinek ez azonban túl sok volt. A sokadik öngyilkossági kísérletet követte el, de időben megtalálták. Az utolsó filmjei hideget-meleget egyaránt kaptak, ezért rosszabbul érezte magát.

Ez után szintén válás következett, Marilyn pedig ismét egyedül maradt.

Szanatórium

A folyamatos öngyilkossági kísérletei miatt szanatóriumba zárták a saját érdekében. Ráadásul olyan helyre, ahol a súlyos betegeket kezelték. Ez az egyik legsötétebb időszaka volt a színésznő életének, hiszen több napig kétségek között lebegett mi lehet a baja, és hogy Ő is úgy jár-e mint a család többi női tagja. A kezelés nem segített, a bezártsága idején is azzal fenyegetőzött, hogy kárt tett magában. II. férje hozta ki az intézetből.

monroe.jpg

Halála

1962. augusztus 5-én holtan találták otthonában a nőt, 36 évesen. Az orvosszakértők szerint a halál oka öngyilkosság.

A rendőrség nyomozni kezdett a halála ügyében. A boncolás során nem volt nyoma erőszaknak vagy tűszúrásnak. 

Depresszió, bizonytalanság, gyógyszerfüggőség

Monroe egész életében gyenge idegrendszerű nő volt. Ennek két oka is lehet a szakértők szerint. Egyrészt az édesanyja, és a nagymamája is szanatóriumba került a különböző mentális problémák miatt, így örökölhette a hajlamot.

Másrészt a borzalmas gyermekkora, a biztos családi háttér és otthon hiánya miatt egy folyamatos megfelelési kényszer alakult ki benne. Ez azt jelentette, hogy teljesen maximalista volt, semmi nem volt elég jó számára. Gyűlölte magát, és nem tartotta magát elég szépnek. A forgatásokra gyakran több órás késéssel érkezett meg, majd többször kisminkelte magát, mert nem tartotta az előzőt elég jónak. Egy-egy jelenetet is többször kellett felvenni akkor is, ha nem volt szövegbeli probléma, mert Ő nem tartotta azt elég jónak.

A túlzott maximalizmus a depresszió egyik feltűnő jele lehet. Monroe alkohol és gyógyszerfüggő lett. Ez eredményezhette azt, hogy többször megpróbált öngyilkos lenni, sikertelenül.

pills.jpg

 Abban az időben nem volt nehéz gyógyszerfüggőnek válni. Recept nélkül adták az orvosok a többféle nyugtatót, altatót, korlátlanul. 

 Gyógyszerek kombinációja

Altató nélkül egy idő után pár percet sem tudott aludni. Pár hét szedése azonban ezeknek a piruláknak erős függőséget okoz. Emiatt egyre többet-és többet kellett bevenni belőle, amit alkohollal kísért. A gyógyszer és az alkohol kombinációja az egyik legveszélyesebb együttes, hiszen mind a kettő nyugtatja az idegrendszert, lassítja a légzést. Extrém esetben örökre le is állíthatja azt.

A pirulákat csak szedni és szedni kellett az elvonási tünetek elkerülése miatt. Emiatt azonban reggel nehezen tudott felkelni, kába volt, ezért amfetaminokkal ébresztette fel magát.

A pszichoanalízis lehetett a veszte?

A pszichoanalízis nagyon divatos volt akkoriban a sztárok körében. A depresszió miatt Ő is ezekre a kezelésekre járt, hetente ötször. A pszichoanalízis lényege az, hogy a pszichológusok feltépik a régi sebeket, érzéseket és történéseket. Ez akkor lehet hatásos, ha egészséges embernél alkalmazzák, egy depressziós személynél azonban végzetes lehet. A feltépett sebek, az eszébe juttatott negatív érzések, az elhagyatottság érzése ismét előjött az életében, ami még jobban elmélyítette depresszióját.

 A rejtélyes halála

Barátai szerint a lány nem akart meghalni. A pályája felfelé ívelt, az egész világ imádta.

Érdekesség még továbbá, hogy ahhoz az adaghoz, amennyit Marilyn vérében találtak a gyógyszerekből, 40 tablettát kellett volna bevenni, azonban nem találtak erre nyomot a gyomorban. Az orvosszakértők szerint orvosilag lehetetlen, hogy egy ember ennyi tablettát vegyen be anélkül, hogy ennek a szervezetében nyoma legyen.

A későbbi nyomozások következtében arra jöttek rá, hogy Marilyn gyógyszer tartalmú beöntéstől halt meg. Ezt a végbélen található fekete folt, egy gyulladás igazolja. Monroe gyakran használt beöntést, hiszen az amfetaminok székrekedést okoztak.

Az összeesküvés elméletek

Marilyn az emberek kedvence volt, így nem tudtak belenyugodni abba a ténybe, hogy öngyilkosság történt. A rengeteg kérdőjel és az elfojtott információk nyílt pályát adtak az összeesküvéselméletek kombinálására. Született is belőlük nem kevés. Párat leírok, aztán eldöntitek szerintetek mi történhetett.

  1. Marilynt megölték, a bizonyítékokat pedig etüntették.
  2. A maffia tette.
  3. Túl sokat tudott, és azért gyilkolták meg, hogy így megőrizze a titkokat
  4. Valaki szerint azonban csak elvonult a nagyvilág elől, és még mindig él.
  5. Sokan úgy tartják, a Kennedy család volt a tettes.

marroe.jpg

JF Kennedyvel való kapcsolata

A miniszternek köztudottan rengeteg szeretője volt a first lady mellett. Például Pamela Turnure, Jackie Kennedy titkárnője, Angie Dickinson színésznő, vagy Marilyn Monroe. Igazából mindegy volt neki hogy vékony vagy duci, idősebb vagy fiatal.

A férfi folyamatosan csalta a feleségét, erre azt a magyarázatot adta, hogy Addison-kórban szenved, és az erre kapott gyógyszerek miatt kell minden nap szexelnie. Ha ezt nem teszi meg, megfájdul a feje. Ezzel majdhogynem elfogadottá is tette félrelépéseit.

Marilyn-nel 1962 februárjában találkozott először, New Yorkban, és már ekkor egy teljes hétvégét töltöttek együtt. Azt dokumentumokkal lehet igazolni, hogy négyszer biztosan találkoztak, a kapcsolatukat azonban ügyesen titokban tartották.

Happy Birthday Mr. President

A művésznő talán legismertebb szereplése, mikor az amerikai minisztert köszönti fel a klasszikus Happy Birthday to you  (Boldog születésnapot Neked) c. énekkel. A kor legerotikusabb és legérzékibb produkciójáéról van szó. Lehet, hogy a háttérben más áll?

A valóságban a színésznő futva érkezett a helyszínre, és így is épp hogy odaért időben. A színpadon is próbálja magát kifújni és levegőhöz jutni. Arról nem is beszélve, hogy borzasztóan szűk volt a ruhája, és alig tudott benne rendesen lélegezni.

Érdekesség továbbá, hogy a ruha amit itt viselt az a ruha, amit a legdrágábban adtak el a világtörténelemben. US$4.8m, vagyis 1,218,169,738 Ft-ért.

Véletlen öngyilkosság?

Az orvosszakértők szerint ez a legésszerűbb magyarázat. Szerintük immunis lett szinte teljesen a nő a gyógyszerekre, ezért lassan vette be a tablettákat, szellősen egymás után. Ez okozhatta azt, hogy nem találtak a gyomorban nyomot. A másik magyarázat az, hogy olyan gyógyszereket szedett, amelyek kombinálása légzésleállást okoz. Ez okozhatta a szívleállását.

Érdekességek a szexszimbólumról

Ezeket tudtad?

  • Két plasztikai műtétje is volt 1950-ben. Egyszer a puha porcokat alakították át az orrában, egyszer pedig áll implantátumot ültettek be neki.

  • Imádta a jógát, és elsőként próbálta ki azt.

  • Gyakran meztelenkedett, még a forgatások alatt is, például amíg sminkelték.

  • Imádta a kutyákat, és egy máltai terriere volt, amit Frank Sinatra-tól kapott.

  • Hormontartalmú krémekkel fehérítette a bőrét, melyek hatására szőke pihék nőttek az arcán. Ezeket nem szedte le soha, mert szerinte jól mutatott a kamerában.

  • Folyamatosan edzeni járt, fontos volt neki a teste.

  • A második nő volt, aki saját vállalkozásba kezdett.

 

Marilyn egy igazi megosztó személyiség volt. Volt aki múzsaként tisztelte, aki visszavonhatatlanul szerelmet érzett a nő iránt, aki csodálta, és rengeteg ember példaképe lett. A másik csapat szerint azonban szerencsés volt, jókor volt jó helyen, és nem is volt olyan tehetséges, ahogy az a történelem könyvekben megmaradt.

Akár hogyan is, az vitathatatlan, hogy az emberiség egyik legfontosabb alakjáról van szó, aki hihetetlen hatást tudott kiváltani az emberekből.

monroe52.jpg

 Likeolj minket facebookon, hogy értesülj a legújabb cikkekről, így elsőként tudhatod meg, mi a jó neked!

Szerző: DD Barbi

Kapcsolódó ajánlatunk

A bejegyzés trackback címe:

https://miajoneked.blog.hu/api/trackback/id/tr3913687168

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása