Hogy a kávénak van-e pozitív hatása? Ezt figyeld!

júl13

A stresszes, kialvatlan mindennapokban kávéval tartod magad életben? Egy kutatás során azt nézték, milyen hatása van a kávénak a szervezetünkre. Hidd el, nem is olyan rossz az a kávé..

kavela.jpg

Olvasd el a cikkben!

1.) A kávétól okosabb lehetsz

A kávét elsősorban azért issza mindenki, mert kevésbé leszel tőle fáradt, és több lesz tőle az energiád. Ahogy megiszod a kávét, a benne lévő koffein a véráramba, aztán az agyba kerül. Itt olyan folyamatok indulnak el, amely segítségével jobb lesz a kedved, fejlődik a memóriád, több lesz az energiád és gyorsul a reakció időd. 

2.) Zsírt éget

A kávéban található koffein, szinte az összes zsírégető szer alapanyaga. Megfigyelted már? Ez azért van, mert az anyagcsere folyamatot 3-11%-kal meggyorsítja, eközben pedig zsírt égetsz el.

3.) A koffein erősebbé tesz

A koffein stimulálja az idegrendszert hogy rombolja le a zsírsejteket. Megemeli továbbá az adrenalin szintet is, ezáltal jobban tudunk teljesíteni fizikailag. Ahogy közben ég a zsír, az még több energiát ad arra, hogy hajtsuk magunkat. Számszerűsítve 11-12 %-kal segíti a fizikai erőnlétünket.

 coffee morning cup breakfast buenos dias GIF

4.) Alapvető tápanyagok vannak a kávéban

Egy pohár kávéban a következő tápanyagok találhatóak meg:

  • B2 Vitamin: 11%-a a napi ajánlott beviteli mennyiségnek
  • B5 Vitamin: 6%-a a napi ajánlott beviteli mennyiségnek
  • Mangán és Kálium: 3%-a a napi ajánlott beviteli mennyiségnek
  • Magnézium és Niacin (B3): 2%-a a napi ajánlott beviteli mennyiségnek.

5.) A kávé segíti a 2-es típusú diabétesz kialakulását

A cukorbetegség rengeteg embert érint a világon, nálunk Magyarországon is többen szenvednek ebben a betegségben. Kutatások azt bizonyítják, hogy az állandó kávét fogyasztók esetében 23-50%-kal csökkenti a betegség kialakulásának esélyét.

6.) Segít megelőzni a demenciát és az Arzheimert

Ezek a betegségek átlagosan a 65 év feletti korosztályt érintik. Az utóbbira még nincs meg a gyógyír. Megelőzni viszont lehet folyamatos gyakorlatokkal és egészséges táplálkozással. Kutatások azt bizonyítják, hogy azoknál, akik folyamatos kávé fogyasztók 65%-kal kisebb az esély, hogy Arzheimer-esek lesznek.

7.) Segít megelőzni a Parkinson kórt

A Parkinson kór az Arzheimer után a második leggyakoribb idegrendszert megtámadó betegség. Ennek sincs még ellenszere, ezért nagyon fontos a prevenció. Kutatások azt bizonyítják, hogy kávéfogyasztással 32-60%-kal csökkenthető a betegség megjelenésének esélye.

8.) Boldogabb leszel tőle

A Harvard 2011-ben publikálta a kutatását, miszerint azok a nők, akik napi 4 vagy több csésze kávét fogyasztanak, 20%-kal kevésbé lesznek depressziósak. Egy másik kutatásban 208,424 személy közül akik 4 vagy több kávét isznak naponta 53%-kal kevésbé lesznek öngyilkosok.

9.) Tele van antioxidánsokkal

Kutatások azt bizonyítják, hogy rengeteg ember van, aki kávéból több antioxidánshoz jut, mint gyümölcsből vagy zöldségből. Nem véletlen, hiszen a kávé az egyik legegészségesebb dolog.

10.) Nem okoz szív-érrendszeri problémákat és stroke-ot!

Mindenki tudja, hogy a kávé emeli a vérnyomást. Ez így van, de csak nagyon minimálisan, és nem minden embernél jelentkezik. Eddig az összes kutatás azt mutatta, hogy a koffeinnak nincs köze a szív- érrendszeri megbetegedésekhez és a stroke létrejöttéhez, sőt! Nőknél a kávéivóknál azt bizonyították, hogy kisebb eséllyel lesz szívbetegségük, stroke esetében pedig 20%-kal csökken a kockázat.

 time coffee cinemagraph break GIF

Tetszett? Értesülj azonnal a legújabb cikkekről, és likeolj minket facebookon! :) 

 

Szerző: DD Barbi

Kapcsolódó ajánlatunk

A bejegyzés trackback címe:

https://miajoneked.blog.hu/api/trackback/id/tr5312657375

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása