10 sokkoló, érdekes tény a vízről, amit tuti Te sem tudtál!

már22

Tény, hogy a legfontosabb éltető anya a Földön a víz, amely nemcsak testünk jelentős többségét teszi ki, de folyamatosan szükségünk is van rá az életben maradáshoz. 

water-1759703_1280.jpg

Összeszedtünk most 10 hihetetlen és sokkoló dolgot a vízről, amit talán Te sem, vagy épp hiányosan tudtál a legnagyobb kincsünkről! 

Kezdjük az elején, egy kis történelemmel.

AZ ENSZ 1993-ban március 22-ét jelölte ki a Víz Világnapja dátumaként, melynek célja, hogy gondolkodásunk középpontjába kerüljön ez a természeti kincs. E jeles nap minden évben más és más nézőpontból hívja fel figyelmünket a víz alapvető szerepére. A jövő generációinak is meg kell tanulnia, miért nevezzük kincsnek a tiszta vizet. 

Ha nincs tiszta víz, akkor nincs víz. Ha nincs víz, nincs élet. Ilyen egyszerű ez. Éppen ezért 2017-ben a világnap szlogenje a „Szennyvizek? Tiszta vizet!”lett.

Most pedig, ha tiszta vizet öntöttünk a pohárba, jöjjön 10 hihetetlen dolog a vízről! 

 

1. Messze nincs belőle annyi, mint képzeled

Persze, a víz a Föld 70%-át elborítja... Legalábbis a felszínét. De igazság szerint ez a vízréteg rendkívül vékony, annyira, hogyha egyetlen cseppbe gyűlne össze a Föld TELJES vízkészlete (jégsapkástul-felhőstül-mindenestül), a csepp mindössze 1400 km átmérőjű lenne! Emellett a fogyasztható vizek mennyisége még jobban eltörpül... 

2. Iható víz

A világon található víz mindössze 1 százaléka iható.

3. A vízmolekulák közt, amiket megiszol, van olyan, amit korábban dinoszauruszok ittak meg

Hát, igen, könnyen lehet, hogy a finom tea, amit éppen kortyolgatsz, egykor T-Rex pisiként csordogált le egy méretes pálma törzsén. A vízmolekulák ugyanis nem nagyon szoktak szétesni – nincs felezési idejük. Az egyetlen dolog, ami bontja őket hidrogénre és oxigénre, az a növényi fotoszintézis – becslések szerint a növényvilág évente 12000 milliárd kg vizet bont szét (az összes víz mennyiségét pedig 1400 milliárd milliárd kg-ra teszik). Ha a dinoszauruszokig extrapoláljuk mindezt, azt kapjuk, hogy a 65 millió év alatt jelentős mennyiségű vizet nem fogyasztottak el a növények – vizünk 57%-a a dinoszauruszok korában is létezett már vízként.

Ha megnyugtatóbb, akkor mondhatjuk, hogy Caesar, Ehnaton vagy Buddha korában is ugyanazt a vizet itták, mint amit ma iszunk.

4. Vízhasználat

Az ajánlott napi vízhasználat egy napra egy főnek: 50 liter.

5. Csontok

A csontjaink 31 százaléka vízből áll.

maxresdefault_7.jpg

6. Távolság a víztől

Az ázsiai és afrikai lakosoknak átlagosan 3 kilométert kell megtenniük a vízért. Azért ez elég kemény meló lehet, nem? ... 

7. Az éltető víz...

A Közép-Afrikai nők átlagosan 16 órát töltenek el egy héten víz gyűjtésére.

7. Mi köze a kávéhoz? 

500g kávé előállításához közel 11.000 liter víz szükséges.

8. Áramvezetés

Maga a víz nem vezeti az áramot, csak a benne lévő szennyeződések. Gondoltad volna? 

9. Meleg víz

A meleg víz nehezebb, mint a hideg.

10. Vízmérgezés

A túl sok víz fogyasztása vízmérgezést okozhat.

 

Tetszett a cikk? Még több érdekességet találsz a Miajóneked oldalára katintva!

Nézz be a DiamondDeal oldalára, találsz pár klassz ajánlatot ott is! KATT IDE!

A Facebookon is ott vagyunk, LÁJK! :)

Miajóneked! Ami jó Neked! :)

 

 

Szerző: DDEszter

Kapcsolódó ajánlatunk

A bejegyzés trackback címe:

https://miajoneked.blog.hu/api/trackback/id/tr6612361131

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása