Ezek a nyár legfenyegetőbb veszélyei egészségedre

júl14

A nyár szinte mindvégig remek alkalmat kínál arra, hogy a lehető legtöbb időt a szabadban töltsük és élvezzük a jó időt. Viszont kedvelt nyári tevékenységeink számos egészségügyi kockázatot is magukban hordoznak.

news-p-244208-635865443953480786.jpg

Ismerd meg a nyári top 8 egészségügyi kockázatot és előzd meg őket!

1. Bőrrák

A bőrrák a rák leggyakoribb fajtája. Több mint egy millió embert diagnosztizálnak ezzel évente. Ha időben elkapják, könnyen kezelhető. A bőrrák különösen gyakori azoknál az embereknél, akik(nek):

  • nyáron sok időt töltenek a napon és gyakran leégnek
  • nagyon világos a bőrük, hajuk és a szemük
  • van olyan családtagjuk, aki bőrráktól szenved
  • 50 év felett járnak.

Pár havonta te is ellenőriztetheted magad, ha elmész egy bőrrák-szűrésre. Emellett pedig nagyon ügyelj arra, hogy kerülöd a hosszú napon tartózkodást és jól bekened magad megfelelő faktorszámú (50+) krémmel.

2. Hőguta

A hőguta olyan súlyos egészségügyi állapot, ami akár már halálos is lehet! Leggyakrabban azzal jár, hogy -ugyanúgy mint a láz hatására- a test hőmérséklete folyamatosan emelkedik. További tünetei lehetnek:

  • zavartság
  • rövid, szapora légzés
  • az izzadás abbamaradása
  • gyors pulzus

Ha valaki ezeket a tüneteket produkálja, azonnal hívj hozzá szakszerű segítséget!

heat-stroke.jpg

3. Ételmérgezés

Nyáron gyakran támad kedvünk egy kis piknikezéshez. Ilyenkor elég sok ételt viszünk magunkkal a szabadba, ami nem bírja, ha sokáig kell a tűző napon lennie. Néhány alapvető élelmiszer-biztonsági szabály betartásával azonban megelőzhető az ételmérgezés, de a józan ész is sokat segít, azaz mindig legyen nálad olyan ételes doboz, ami segít a megfelelő hőmérsékleten tartani az étkeket.

4. Szem sérülés

Az UV-sugárzás súlyosan károsítja a látásod! Ha sokat kell a szabadban tartózkodnod nyáron, jobb, ha minél hamarabb gondoskodsz UV-szűrős napszemüvegről. Vásárláskor bizonyosodj meg róla, hogy új szemüveged 100%-os védettséget nyújt az UV-sugarak ellen! Különösen javasolt ez akkor, ha sokat vagy víz közelében.

5. Balesetek

Az autóbalesetek első számú veszélyforrásként leselkednek a fiatalokra. Elkerülhetőek, ha betartod a következőket:

  • ha iszol, ne vezess!
  • a nyári autós túrák ne legyenek az indokoltnál hosszabbak
  • soha ne vezess éjfél után!

6. Fulladás

Nem meglepő módon ez is nagyon előkelő helyet foglal el ezen a szomorú listán. Vajon miért?! Odafigyeléssel, megfelelő medence biztonsággal és visszatartó erejű szabályokkal sok nyári tragikus eset megelőzhető lenne!

115068504-banfield-heatstroke-dog-cat-632x475.jpg

7. Kiszáradás

Talán ez az a pont, amiben legtöbbet magunk tudunk segíteni - saját magunknak! Mindig legyen valahol a kezed ügyében egy palack/ pohár víz, amivel azonnal tudod pótolni az elkerülhetetlen izzadással járó dehidratáltságot. Különösen ügyelj a gyermekekre, hiszen a nagy rohangálásban ők nem biztos, hogy mindig kérik majd a vizet. Az állatokról se feledkezz meg, friss vízzel és néha hűsítő zuhannyal segíthetsz rajtuk.

8. Nem biztonságos szex

A nyár általában új ismeretségeket, új románcokat hoz magával. Viszont amíg egy nyári románc spontaneitása sokszor magával ragadó, a nemi úton terjedő betegségek veszélye is nagyon valós veszély. Mindig gondolj a védekezésre, mielőtt elmerülsz egy könnyed nyári flörtben!

(Forrás)

A Facebookon is ott vagyunk, LÁJK! :)

 

Miajóneked! Ami jó Neked! :)

 

 

Szerző: DD Tomi

Kapcsolódó ajánlatunk

A bejegyzés trackback címe:

https://miajoneked.blog.hu/api/trackback/id/tr298887096

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása