8 tipp, ami segít túlélni a forróságot légkondi nélkül

júl13

Egy-egy többnapos nyári hőhullám teljesen kifacsarja az embert, a kánikula még a legedzettebbeket is próbára teszi. Ahol nincs légkondi, ott bizony igazi kihívás elviselni az embertelen hőséget.

01-dogs-hot-summer-sun.jpg

Adunk pár tippet, ami biztosan segít átvészelni a meleget.

1. Szellőztess, amikor csak lehetséges!

Még jobb, ha van otthon ventillátor, ami segít kiűzni a forró levegőt a lakásból! Nyisd ki az összes ajtót és ablakot, támaszd ki őket és élvezd, ahogy friss levegő önti el a helyiséget. Amikor már nagyon tűz a nap, zárj be mindent, ügyelve arra, hogy a függönyöket minél jobban húzd össze. Így viszonylag sokáig tudod a szobákat hűvösen tartani. Amint pedig a kinti levegő is alacsonyabb lesz, mint bent (főként a késő esti vagy éjszakai órákban), újra nyisd ki az ajtókat, ablakokat és ismét mehet a ventillátor.

2. Használd ki a hideg víz frissítő erejét!

Tölts meg egy lavórt hideg vízzel és áztasd be a lábaidat! Nyakadat vizes törölköző segít legjobban lehűteni. Napjában többször vegyél jó hideg fürdőt és gondoskodj róla, hogy mindig legyen melletted egy palack előre behűtött víz, ami segít frissen tartani. Munkahelyen egy-egy rövid hideg vizes arcmosással tarthatod magad ébren!

147259-425x282-hydrate_summer_heat_safety.JPG

3. Kerülj minden lehetséges hőforrást!

A villanyizzók és a bekapcsolva hagyott számítógépek vagy háztartási cikkek szükségtelenül termelik a hőt, ami jócskán megnövelheti a hőérzetet. Ha megteheted, inkább egyél ebédre olyan ételt, aminek előkészítéséhez nem kell bekapcsolnod sem a mikrót, sem a tűzhelyet.

4. Ne feledkezz meg a megfelelő mennyiségű folyadék beviteléről!

Talán nem kell külön elmagyaráznunk, miért fontos, hogy a kánikulában sokkal több folyadékot kell fogyasztanod, mint egyébként szükséges lenne. Ilyenkor csökken az étvágyad, a folyadék utánpótlásra viszont fokozottan oda kell figyelned! A szomjúság a kiszáradás első jele, így nem árt, ha mindig van nálad víz, ami segít elkerülni a dehidratáltságot.

5. Kerüld az alkoholos italokat és a koffeint!

Forró napokon próbáld meg minimálisra csökkenteni a kávé adagod, mert -akárcsak az alkohol- vízhajtóként működik és könnyen dehidratáltságot idézhet elő!

6. Keress fel légkondis helyeket!

Amikor napközben már elviselhetetlenné válik a forróság odakint, semmi nem eshet jobban, mint bemenni egy légkondicionált plázába! Könyvtárak, mozik szintén megfelelnek erre a célra.

summer-heat.jpg

7. Ismerd fel a forrósággal összefüggő tüneteket

Fokozottan figyelj a körülötted lévő emberekre, különösen az idősekre! Ha baj van, hívd a mentőket és mindig maradj a beteg mellett, amíg megérkezik a szakszerű segítség!

8. Ne feledd, az állatokat is rendkívüli módon megviseli a forróság!

Egy hűsítő fürdővel és a folyamatos folyadék utánpótlással róluk is gondoskodhatsz. Ha autóval vagy, soha ne hagyd őket bezárva!

(Forrás)

A Facebookon is ott vagyunk, LÁJK! :)

 

 

Szerző: DD Tomi

Kapcsolódó ajánlatunk

A bejegyzés trackback címe:

https://miajoneked.blog.hu/api/trackback/id/tr658885508

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása