Illemszabályok esküvőre - vendégeknek

jún16

Az esküvői szezon már nagyban dübörög, és lapulhat legalább egy meghívó nálad is, hiszen a baráti körben vagy a családban jó eséllyel akadnak jegyesek. De ha most éppen nem is, akkor a jövőben érdemes pár illemszabályt figyelembe venned, ha menyegzőre vagy hivatalos.

wedding-698333_1280.jpg

Meghívás, visszajelzés, +1

Mindenekelőtt olvassuk el figyelmesen a kapott meghívót! Ebből kiderül, hogy pontosan hova és mikor vagy hivatalos, illetve az, hogy a polgári és/vagy templomi ceremóniára vagy a lagzira is szól a meghívás. Ne felejtsd: egy esküvő sosem kötelező, de ha meghívtak, akkor az ifjú pár valószínűleg örülne, ha ott lennél, ezért annyit mindenképpen megérdemelnek, ha nem alkalmas az időpont, vagy egyszerűen nincs kedved elmenni, akkor még a legelején szólj, hogy köszönöd a meghívást, de nem leszel ott, így okozod a legkevesebb kellemetlenséget. Illetve, ha mész, természetesen ezt is illik mielőbb jelezni az ifjú pár által kért formában.

meghivo.jpg

A meghívóból az is kiderül, hogy csak te vagy párod is, családod is hivatalos-e az eseményre. Ha tartós kapcsolatban élsz, akkor általában párodat is meghívják a házasodni készülni felek, de ha mégsem, akkor első körben tudakozódj illedelmesen, hátha csak elfelejtették. Ha viszont így sem jelzik, hogy párban várnak titeket, akkor kénytelenek lesztek tudomásul venni az ifjú pár óhaját.

SOHA! Ne érkezz hívatlanul, vagy előre nem jelzett +1 fővel, mert ezzel magadat vagy partneredet, és persze a házasságot kötőket is kellemetlen helyzetbe hozod, hiszen a létszám az esetek többségében kötött a férőhely és étel adagok miatt.

Öltözék

Kényes téma, leginkább a hölgyeknek. Amit mindenképpen tiszteletben kell tartani, az a meghívón jelzett dress code (már ha van), illetve a hagyományok. A meghívó jelezheti, hogy megengedett-e a lazább viselet, vagy esetleg tematikus esküvőről van szó (pl. a 20-as, 40-es, akárhányas évek korabeli stílusában vagy éppen Star Wars karaktereknek öltözve - szurkolj, hogy ne legyen a pár egyik tagja se rajongó, mert a rohamosztagos szerkó és a Chewbacca jelmez is elég meleg nyáron).

Ha a meghívón nem jelezték, akkor a hagyományos elegáns viselet kötelező. Ez férfiaknak öltöny, ing, nyakkendő, hölgyeknek pedig a helyszínhez, eseményhez illő ruha, ami koktélruhától estélyi ruháig bármi lehet, figyelembe véve persze, hogy a hölgyeknek egy hűvösebb templomtól kezdve bírniuk kell majd a táncot is az adott ruhában.

bridal-636018_1280.jpg

A hölgyek ruhájánál jön képbe a hagyomány is, mivel kerülni ildomos bizonyos színeket: pl. a fehéret (és árnyalatait), mert ez a menyasszony színe ezen az estén, valamint a vöröset, mert ez a leendő új asszony színe. Ezen kívül a fekete nem ajánlott még, mert a magyar hagyományok szerint a gyász színe. Persze ezek nem azt jelentik, hogy minden ruhát hanyagolni kell erre az estére, amiben fehér, vörös vagy fekete van, de mindenképpen javasolt, hogy valamilyen minta díszítse a ruhát és egyben törje meg a fenti színeket.

SOHA! Ne akard elhomályosítani a menyasszonyt vagy a vőlegényt, és magadra vonni a figyelmet öltözékeddel. Fogadd el, hogy ez az est nem rólad szól, de tiéd lehet az év minden további estéje. ;)

Ajándék

Mostanában már azt is jelzik a meghívón, ha nem kérnek ajándékot, vagy akár azt is, ha pénzt kérnek. Utóbbi bár furának, sőt tapintatlanságnak tűnhet, de mindenképpen praktikus mindenkinek, hiszen így az ifjú pár biztosan nem kap 3 kenyérpirítót és 4 egyforma vázát, illetve neked sem kell egy porcelán kávés szettel toporogni a lagzin, mire átadhatod a párnak. Az ajándékra ill. menyasszony- vagy menyecsketáncra is érvényes: annyit adj, amennyit megengedhetsz magadnak. Senki nem fogja számonkérni rajtad, és nem is verseny. Továbbá elegendő, ha az ad ajándékot, aki név szerint szerepel a meghívón, vagy páronként, családonként közösen.

ajandek.jpg

TIPP: Terjedő divat, hogy csak a menyasszonytáncnál vagy akár ajándékba is kaparós sorsjegyeket adnak. Így egyrészt nem pusztán pénzt adsz, másrészt adhat jóval nagyobb értéket is az ifjú pár kezdéséhez, mint a névérték (igaz kevesebbet is). És persze a friss házasok így máris egy izgalmas programmal, a kaparással kezdhetik közös életüket.

Általános szabályok

  • A telefont tartsd kikapcsolva, lenémítva. Bár a templomok akusztikája nagyszerű, nem lenne szerencsés, ha ezen a szép napon az AC/DC Thunderstruckja vagy egy random David Guetta szám kezdő taktusai csendülnének fel.
  • Ha fényképet készítesz, és azt szeretnéd valahol közzétenni, kérd a rajta szereplők beleegyezését, különösen, ha az az ifjú pár.
  • A köszöntőket, beszédeket illendő előre egyeztetni az ifjú párral. Amíg más mond köszöntőt, tisztelj meg mindenkit azzal, hogy nem susmusolsz közben a szomszédoddal, és pláne nem kommentálod a beszédet.
  • Bár viccesnek tűnhet heccelni a leendő vagy friss házasokat azzal, hogy biztosak-e döntésükben, vagy kérdezgetni, hogy "Miért rontod el te is az életedet?", biztosítunk arról, hogy nem vicces. Ezeknek is megvan a maguk ideje a legény- ill. leánybúcsún.

A legfontosabb persze, hogy ez a nap az ifjú feleségé és férjé, és ha ezt a nap vagy est minden részében tiszteletben tartod, akkor minden rendben lesz!

Kövesd blogunkat, ha szeretnél további érdekességekről olvasni, és új bejegyzéseink a Facebookon is megjelennek! Lájkolj minket ott is! Köszönjük! ;)

Kapcsolódó ajánlatunk

A bejegyzés trackback címe:

https://miajoneked.blog.hu/api/trackback/id/tr578814224

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása