Könnyen elkészíthető finomságok padlizsánból

jún13

Valami könnyen elkészíthető finomságra vágysz, ami ráadásul egészséges is? És véletlenül (vagy épp előbbi okokból) van padlizsánod otthon? Akkor máris hozzáláthatsz, hogy ínycsiklandó uzsonnát faragj ezekből a különleges zöldségekből!

padlizsan.jpg

Két pofonegyszerű receptet is hoztunk neked, melyek tökéletesek uzsonnának vagy könnyű vacsorának, és - akár két foci EB meccs között is ;) - könnyedén elkészíthetik akár kezdők is. Ha rágcsálnivalóra vágysz, készíts padlizsánchipset, ha pedig kicsit tartalmasabbra, akkor essen a padlizsánkrémre a választásod.

Padlizsánchips

Hozzávalók:

  • 2 nagyobb padlizsán
  • liszt
  • olaj

Elkészítéséhez a megmosott padlizsánokat hámozd meg, majd vágd fel karikákra. Ahogy a burgonyánál, úgy itt is vághatod ízlésed szerint vékonyabbra vagy vastagabbra, de ha tényleg chipshez hasonlót szeretnél, akkor kb. 2 mm legyen a szeletek vastagsága.

padlizsankrem.jpg

A szeleteket szűrd le, majd hintsd meg sóval, és tedd félre kb. fél órára, hogy teljesen lecsepegjen. Ezt követően öblítsd le bő vízzel, majd papírtörlővel itasd le róluk a cseppeket. Forgasd lisztbe a padlizsán darabokat, majd süsd forró olajban ezeket. Az olaj lecsepegtetése után már tálalhatod is. Az előkészületekkel együtt 40-50 perc elegendő, hogy a finom chips az asztalra kerüljön. Tálalhatod mustárral, ketchuppal, majonézzel, tartárral, avokádókrémmel (guacamole), stb. mindennel tökéletes! Sőt! A lisztezés során akár fűszerezheted is kedved szerint, ha igazán ínyenc vagy!

Padlizsánkrém

Hozzávalók:

  • 1 nagyobb padlizsán
  • 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál mustár
  • bors

A padlizsánt tisztítsd meg, töröld szárazra, majd fogpiszkálóval óvatosan szúrkáld körbe pár helyen (körben 10-12 apró lyuk elegendő). Tedd kb. 180 °C-ra melegített légkeveréses sütőbe! Süsd egyik oldalát, majd 5 percenként egy negyedet fordítva rajta süsd 20 percig, hogy minden része egyenletesen átmelegedjen. Arról is megismered, ha elkészült, hogy a padlizsán héja ráncos lesz, és könnyedén benyomható. Ha kész, hagyd hűlni kicsit, hogy meg tudd fogni.

padlizsan_chips.jpg

Vágd le a szárát, húzd le a héját, és vagdald fel kis darabokra. Pépesítsd ízlés szerint késsel, villával, vagy akár botmixerrel a kockákat, és közben add hozzá a többi alapanyagot. Itt jegyezném meg, hogy merőben más összetevőket is használhatsz az ízesítéshez, akár tejföllel és citromlével, és persze a són és borson kívül más fűszerekkel is kísérletezhetsz kedved szerint. Ha kész a krém, friss kenyéren vagy pirítóson is oltári finom, de elég finomra pépesíted, akkor mártogatósként is használhatod chipsek, pirítóscsíkok vagy akár friss, szeletelt zöldségek mellé is.

Bármelyiket készíted el, jó étvágyat kívánunk hozzá! Ha viszont mégsem fognál hozzá a sütögetéshez, akkor csak vásárolj egy kupont, és ugorj be egy könnyű, padlizsánkrémes uzsonnára a Contrast Barba, Budapesten!

További receptekért, szépségápolási tanácsokért, érdekességekért kövess minket akár a Facebookon is!

Kapcsolódó ajánlatunk

A bejegyzés trackback címe:

https://miajoneked.blog.hu/api/trackback/id/tr638806608

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása