Most azonban nem a hagyományos aranygaluska receptjét hoztuk el Nektek, hanem a kakaóval megbolondított receptet olvashatod majd! Nézd!
Az aranygaluska könnyen elkészíthető, kinek főétel, kinek édesség. Ne pudingot tálalj mellé! Megmutatjuk a tökéletes vanília sodó titkát is!
Kakaós aranygaluska
Hozzávalók:
- 65 dkg liszt
- 25 dkg darált dió
- 15 dkg porcukor
- 10 dkg vaj
- 6 dkg cukor
- 5 dkg élesztő
- 4 tojássárgája
- 3 dl tej
- 2 csomag vaníliás cukor
- 2 evőkanál kakaópor
- 1 narancs reszelt héja
- csipetnyi só
Elkészítése:
Először is 2 dl cukros tejben futtasd fel az élesztőt. Ezután szitáld bele a lisztet, majd alaposan dolgozd össze. Meleg helyen keleszd legalább 1 órát. Lisztezett deszkán nyújtsd ujjnyi vastagra és szaggasd ki. Ha nincs speckó formád hozzá, használhatsz nagy karimájú poharat is!
Egy vajjal kikent tepsibe tegyél egy sort, elég messzire egymástól, hisz még kelni fognak. A vajat olvaszd fel és kend meg vele a tészta tetejét. A diót keverd össze a kakaóval és a porcukorral, majd szórd meg vele a tészta tetejét. Addig folytasd a rétegezést, míg el nem fogynak a hozzávalók. Ekkor takard le, és még fél órát keleszd meleg helyen. Előmelegített sütőben süsd meg, és vaníliasodóval, ízlés szerint csokiöntettel vagy gyümölcsöntettel tálald.
Most pedig a tökéletes sodóról rántjuk le a leplet.. ;)
Vaníliasodó
Hozzávalók:
- 8 dkg cukor
- 5 dl tej
- 4 tojássárgája
- 2 dl habtejszín
- 1 evőkanál liszt
- fél rúd vanília
Elkészítés
A tojássárgákat a liszttel, a cukorral és a vanília kikapart magjával keverd ki. Lassan keverd hozzá a tejet és a tejszínt. Lassú tűzön, állandó kevergetés mellett főzd krémesre, de vigyázz, mert, ha elzárod a gázt alatta, akkor is fog még sűrűsödni.
Ha minden kész, rá is öntheted az aranygaluskára, de akár külön tálkákban tálalva is adhatod!
Jó étvágyat! :)
Ha tetszett a cikk, a Facebookon is megtalálsz minket! LÁJK! :)