Nagyi konyhájából: kakaós aranygaluska recept

máj19

Fogadjunk, hogy nemcsak gyerekként, de még ma is nagy kedvenced az aranygaluska. Az aranygaluska igazi magyar édesség. Elkészítéséhez nem kell mesterszakácsnak lenned, ráadásul igazából elrontani sem tudod, hiszen csak megdagasztod a kelt tésztát, megsütöd és csinálsz hozzá egy öntetet.

aranygaluska07.JPG

Most azonban nem a hagyományos aranygaluska receptjét hoztuk el Nektek, hanem a kakaóval megbolondított receptet olvashatod majd! Nézd!

Az aranygaluska könnyen elkészíthető, kinek főétel, kinek édesség. Ne pudingot tálalj mellé! Megmutatjuk a tökéletes vanília sodó titkát is!

Kakaós aranygaluska

Hozzávalók:

  • 65 dkg liszt
  • 25 dkg darált dió
  • 15 dkg porcukor
  • 10 dkg vaj
  • 6 dkg cukor
  • 5 dkg élesztő
  • 4 tojássárgája
  • 3 dl tej
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 1 narancs reszelt héja
  • csipetnyi só

Elkészítése:

Először is 2 dl cukros tejben futtasd fel az élesztőt. Ezután szitáld bele a lisztet, majd alaposan dolgozd össze. Meleg helyen keleszd legalább 1 órát. Lisztezett deszkán nyújtsd ujjnyi vastagra és szaggasd ki. Ha nincs speckó formád hozzá, használhatsz nagy karimájú poharat is! 

Egy vajjal kikent tepsibe tegyél egy sort, elég messzire egymástól, hisz még kelni fognak. A vajat olvaszd fel és kend meg vele a tészta tetejét. A diót keverd össze a kakaóval és a porcukorral, majd szórd meg vele a tészta tetejét. Addig folytasd a rétegezést, míg el nem fogynak a hozzávalók. Ekkor takard le, és még fél órát keleszd meleg helyen. Előmelegített sütőben süsd meg, és vaníliasodóval, ízlés szerint csokiöntettel vagy gyümölcsöntettel tálald.

Most pedig a tökéletes sodóról rántjuk le a leplet.. ;) 

Vaníliasodó vanilla-sauce-recipe.jpg

Hozzávalók:

  • 8 dkg cukor
  • 5 dl tej
  • 4 tojássárgája
  • 2 dl habtejszín
  • 1 evőkanál liszt
  • fél rúd vanília

 

Elkészítés

A tojássárgákat a liszttel, a cukorral és a vanília kikapart magjával keverd ki. Lassan keverd hozzá a tejet és a tejszínt. Lassú tűzön, állandó kevergetés mellett főzd krémesre, de vigyázz, mert, ha elzárod a gázt alatta, akkor is fog még sűrűsödni.

Ha minden kész, rá is öntheted az aranygaluskára, de akár külön tálkákban tálalva is adhatod!
Jó étvágyat! :)

Ha tetszett a cikk, a Facebookon is megtalálsz minket! LÁJK! :) 

 

Szerző: DDEszter

Kapcsolódó ajánlatunk

A bejegyzés trackback címe:

https://miajoneked.blog.hu/api/trackback/id/tr728730270

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása