Körömgomba: amiből nem ajánlott pörköltet főzni

jún18

A körömgombáról valószínűleg senkinek sem egy jó kis gombapörkölt jut az eszébe. De mi is az a körömgomba, hogy alakul ki és mit tehetünk ellene?

koromgomba.jpg

Az elnevezés persze nem véletlen, a körömgomba a kéz vagy a láb körmeinél támadja meg végtagjainkat, méghozzá legjellemzőbben akkor, ha valamilyen sérülés van rajtuk.

Ha az immunrendszered rendben van, akkor komolyabb problémát valószínűleg nem fog okozni a jelenléte, azonban látványa enyhén szólva sem esztétikus, és persze azért fájhat is. Eme kellemetlen fertőzés okozói az élesztőgombák és penészgombák, amelyek a nedves, párás, meleg helyeket kedvelik.

FIGYELEM! A fertőzés emberről emberre is könnyedén terjed, így csak óvatosan a zuhanyzóban, uszodában és a közös ollóhasználattal!

Hogyan tudhatod biztosan, hogy körömgombád van?

Ha a körmöd gombás, akkor nem tipikus „köröm színe van”, hanem kissé vagy előrehaladott állapotban még inkább sárgás színe van és megvastagszik. Felülete pedig egyenetlen lesz, illetve a körömágyban gennyes és fájdalmas gyulladás alakul ki. Bár maga a körömgomba ha nem is okoz nagyobb problémát, a szövődményei annál inkább. A fertőzés ugyanis nem izolálódik, hanem tovább terjed a többi körömre és a bőrre és maradandó károsodást okot a körömágyon, illetve a köröm felületén is.

Nem szabad hát félvállról venni, kezelni kell a problémát, mert magától nem fog csak úgy lelécelni a gomba, sőt, jól érzi magát és szaporodik a galádja.

A rossz hír, hogy nehéz a kezelése és nem 1-2 napig tart és még így sem garantált, hogy teljesen megszabadulsz a problémától, akár egy évig is eltarthat a küzdelem. A jó hír viszont, hogy sok módszer és termék van, amelyek elég hatásosak a körömgomba kezelésében: jobbnál-jobb gombaellenes krémek és ecsetelők jelennek meg folyamatosan a piacon, amelyek egy része nem is vényköteles. Újabban pedig elérhetők modern és hatékony lézeres körömgomba kezelések is, amelyeket érdemes kipróbálni.

A leghatásosabb fegyver azonban a megelőzés (akkor is, ha már átestél a fertőzésen): ajánlott a krémek folyamatos használata, minden nap moss lábat és alaposan szárítsd is meg. Lehetőleg olyan cipőt hordj, amiben nem izzad a lábad és nyilvános zuhanyzóban mindig viselj papucsot!

Szerző: indijanmac

Kapcsolódó ajánlatunk

A bejegyzés trackback címe:

https://miajoneked.blog.hu/api/trackback/id/tr407554240

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása