Miajóababádnak: Így nevelhetsz kedves, empatikus gyermekeket a Harvard Egyetem kutatásának szakértői szerint

feb12

Szülőnek lenni az egyik legszebb mégis legnehezebb dolog a világon. Gyakran nem lehet eldönteni vajon jó-e, amit csinálsz, hiszen minden apró részlet fontos hatással van a gyermeked mentális fejlődésére. A Harvard pszichológusai vizsgálni kezdték a témát, és a kutatási eredmények megmutatták hogyan lehetsz jó szülő.
family-2610205_1280.jpg

A tippekért kattints!

Te is gyakran attól tartasz jó szülő vagy-e? A Harvard pszichológusai kutatásba kezdtek, hogy mire van szükség a mentálisan egészséges gyerekek nevelésében. Ezekből gyűjtöttek össze pár tippet amivel egészséges, kedves, segítőkész gyermeket nevelhetsz. Olvasd el őket és hasznosítsd, hogy magabiztosabb, jobb szülője lehess a kis csodádnak! Apró dolgoknak tűnhetnek, de nagyon fontos szerepük van a gyermek egészséges felnőtté válásában!

Hosszú lesz, de érdemes végigolvasni!

1.) Mindig mond el a gyermekednek mit érzel iránta!

A kutatás szerint rengeteg gyermek nincs tisztában azzal a ténnyel, hogy ők a legfontosabbak a szüleinek az egész világon. Ha folyamatosan elmondod ezt a gyermekednek, sokkal erősebb bizalmi és érzelmi kötelék alakul ki közöttetek. Így szófogadóbb és kiegyensúlyozottabb lesz.

2.) Tanítsd meg őket besegíteni a mindennapokban, és azt se felejtsd el kimutatni, hogy hálás vagy ezért nekik

A gyermekeket meg kell tanítani a hála fogalmára. A kutatás szerint azok a gyerkőcök, akik ezzel szembesülnek sokkal fogékonyabbak lesznek a szeretetre, sokkal segítőkészek és kedvesebbek lesznek. Arról nem is beszélve, hogy felelősségtudatra is nevel. Fontos az is, hogy ne vedd természetesnek a segítséget, köszönd meg nekik és legyél hálás. Egy gyermek még nem feltétlenül érzi a segítséget kötelességnek, és nem is kell. Ha megtanítod neki azt, hogy másnak segíteni jó, már jó úton haladsz. Ez lehet bármilyen apró dolog a hétköznapokban.

3.) Tölts minőségi időt a gyermekeddel!

Ez az alapja a szülő-gyermek kapcsolatnak! Ami a legfontosabb: hallgasd meg a csemetédet, segíts a problémáiban, és ne a Te akaratodat akard ráerőszakolni! Ennek a segítségével nem csak megismerheted a gyermeked gondolkodását, hobbijait vagy érdeklődési körét, de az, ahogyan ilyenkor viselkedsz vele megtanítja hogyan kell figyelni a másikra, és mennyire értékes a figyelem maga.

babas1.jpg

4.) Az egyik legfontosabb: mutasd meg neki hogyan kell megoldani a problémákat, nem elfutni azok elől!

A kutatás eredményében egy nagyon egyszerű példát használnak ennek a bemutatására: ha a gyermeked focizik, de hirtelen a semmiből abba akarja hagyni, kérdezz rá kedvesen mi okozta ezt, és milyen a kapcsolata a csapattársaival. Ilyenkor segíts neki olyan hobbit találni, amiben kamatoztathatja tudását és tehetségét, vagy tanítsd meg arra, hogyan kezelje a konfliktusait "érett módon" a csapattársaival. Ezek az apró dolgok nagyon fontosak lesznek abban, hogy elérje a céljait, és soha ne adja fel.

5.) Tanítsd meg hogyan kezelje a negatív érzelmeket!

Ez egy nagyon kényes téma a gyermeknevelésben. A pszichológusok szerint azt a képességet, hogy mennyire törődünk a másikkal, negatív érzelmek gátolják, mint például a harag, az irigység, a gyűlölet a szégyen vagy a szomorúság. Ha segítesz a gyermekednek kezelni és megérteni ezeket az érzéseket azt segíted elő, hogy felnőtt korukban együttérzőek, gondoskodó egyének lehessenek.

6.) Mutasd meg nekik milyen izgalmas is a világ, amelyben élnek!

A kutatás szerint a gyermekek szinte egész csoportja a közvetlen környezete felé érdeklődik. Fontos, hogy kiépíts benne egy érdeklődést a külvilág felé is, hogy megismerjen más kultúrákat, szokásokat, amelyek eltérnek a közvetlenül körülötte lévőktől. Ez történhet például filmek, könyvek segítségével is, hogy bele tudja magát képzelni más emberek életébe. Így a gyermekből jó hallgatóság, és empatikus felnőtt válik.
babas2.jpg

A Harvard kutatásának szakértője szerint nagyon nehéz kedves, jószívű gyermeket nevelni, azonban erre mind képesek vagyunk. És semmi más nem fontosabb a világon ennél, és semmi nem jobb érzés mint az a boldogság, amikor ezt eléred!

A cikkhez kapcsolódó kutatást itt találhatod, eredeti, angol nyelven.

 Likeolj minket facebookon, hogy értesülj a legújabb cikkekről, így elsőként tudhatod meg, mi a jó neked! 

Szerző: DD Barbi

Kapcsolódó ajánlatunk

A bejegyzés trackback címe:

https://miajoneked.blog.hu/api/trackback/id/tr7013659762

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása