Klasszikus koktélok - a Mojito

sze08

Megkóstolnál valami igazán különleges italt, és az sem baj, ha alkohol is van benne? Egy koktél teljesítheti előbbi vágyaidat, és ízlésednek megfelelően hatalmas skáláról választhatod ki italodat. Erősebb, gyengébb, gyümölcsös vagy alkoholosan ütős, kortyolgatós vagy épp húzóra leküldős? Amilyet csak szeretnél! És bár a legtöbbnél nem fenyeget a veszély, hogy a pultos srác rak majd taxiba az est végén, azért légy elővigyázatos: némelyik ártalmatlannak tűnik, de ne tévesszen meg a szín vagy íz: az alkohol, az alkohol! Sorozatunkban olyan klasszikus koktélokat mutatunk be, melyeket kis gyakorlással akár otthon is elkészíthetsz! Vagy csak bízd a bármixerre, dőlj hátra és élvezd!

A Mojito neve biztosan ismerősen cseng, hiszen a világ egyik legnépszerűbb koktélja. De most azt is megtudhatod, hogyan készül, ha a továbbra kattintasz!

mojito-698499_1280.jpg

 

A Margaritához hasonlóan a Mojito pontos eredete is kérdéses. Egyesek a 16. századra teszik a Mojito elődjének megjelenését. Szerintük már Sir Francis Drake legénysége is egy hasonló itallal gyógyult a vérhas és skorbut járványból, mikor Kuba környékén jártak. Ez nem is lenne meglepő, hiszen a dél-amerikai indiánok rengeteg természetes gyógymódot alkalmaztak, így pl. a Mojitohoz valóban hasonló tüzes vízből (nádcukorból erjesztett ital, kb. nyers rum) és trópusi összetevőkből (lime, nádcukorszirup és menta) "koktél" is rajta volt a korabeli gyógyítók listáján.

bodeguita-del-medio-663221_1280.jpg

A név vagy egy lime-ból készült öntet spanyol nevéből (mojo) származik, vagy pedig a nedves szó spanyol megfelelőjének (mojado) kicsinyített változatából (mojadito ~ kicsit nedves) ered. Nem hiteles források szerint Ernest Hemingway, a híres amerikai író kedvenc itala volt, melyet egy neki tulajdonított, aláírásával ellátott felirat (lásd fentebb: My mojito in La Bodeguita, My daiquiri in El Floridita ~ A mojitóm a La Bodeguitában, a daiquirim az El Floriditában) is megerősít a havannai La Bodeguita del Medio falán.

mojito_800.jpg

Hozzávalók:

  • 4,5 cl fehér rum
  • 3 cl cukorszirup
  • 6 cl szóda vagy ásványvíz
  • mentalevelek
  • lime
  • cukor
  • jég

Tégy long drink pohárba 2-3 kanál cukrot, majd facsarj bele egy fél lime-ot. Keverd össze jól, majd töltsd a poharat félig jéggel, és dobd bele a pár mentalevelet. Kanállal keverd el az egészet, hogy a mentaaroma a sziruppal elegyedjen. Töltsd tele a poharat jéggel, öntsd rá a rumot, majd töltsd fel a poharat szódával, esetleg ásványvízzel. Alapos keverés után fogyaszthatod is.

Nem szeretnél otthonodban próbálkozni az elkészítésével? Akkor inkább hagyd az otthoni mixerkedést, és válassz egy kupont innen! Koktélodat profi bármixer készíti majd el a XI. kerületben, ahol elegáns helyen italozhatsz barátaiddal!

Kövesd blogunkat, ha szeretnél további érdekességekről olvasni! Új bejegyzéseink a Facebook oldalunkon is megjelennek, lájkolj minket ott is! Köszönjük! ;)

Kapcsolódó ajánlatunk

A bejegyzés trackback címe:

https://miajoneked.blog.hu/api/trackback/id/tr2111681975

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása