Klasszikus koktélok - a Bloody Mary

sze01

Egy finom koktélhoz nem szükséges különleges alkalom. Egy fülledt nyári délutánon egy kerthelyiségben ugyanolyan jól esik, mint télen egy kellemes hangulatú koktélbár pultjánál, vagy éppen otthon a barátokkal, barátnőkkel. Na és mértékkel fogyasztva attól sem kell tartanod, hogy a pultos srác tuszkol majd taxiba az este végén. De a legjobb, hogy ízlésednek megfelelően választhatsz egyet: erősebbet, gyengébbet, gyümölcsöset vagy vadabbat, amit csak szeretnél! Sorozatunkban olyan klasszikus koktélokat mutatunk be, melyeket kis gyakorlással otthon is elkészíthetsz!

A mai napon a világ egyik legösszetettebb koktélját, a Bloody Maryt ismerheted meg! Kattints a továbbra, és olvasd el, hogyan készül!

bloody-mary-1145119_1280.jpg

A koktél pontos eredete vita tárgya, de egy biztos: nevét I. Mária angol királynőről kapta, aki katolikusként kíméletlenül elbánt a protestáns ellenfeleivel, mikor trónra került, s méltán érdemelte ki a Véres Mária nevet. A név a 20. században megalkotott koktélra is könnyedén ráragadt annak domináns vörös színe miatt. A legvalószínűbb eredettörténet szerint egyébként George Jessel, komikus nevéhez kötődik a fele paradicsomlé, fele vodka alap, amiből később Fernand Petiot alkotta meg a ma is ismert változatot 1921 körül.

A Bloody Mary méltán érdemelte ki a világ legösszetettebb koktélja címet, hiszen ízvilága semmi máshoz nem hasonlítható, gazdagon fűszerezett, ráadásul díszítéséhez is zellerszár dukál, ami végképp egyedivé teszi. Egyébként igazi "kutyaharapást szőrével" italnak tartják, és sokak szerint tökéletes a másnaposság elűzésére. Ennek oka, hogy az alkoholtartalma elnyomja a fejfájást, émelygést, míg a paradicsomlé igazán gazdag elektrolitban, likopin tartalma gyulladáscsökkentő, valamint tartalmaz fruktózt és C-vitamint is, melyek igazán jól jönnek ilyen nehéz napokon. Persze a legjobb, ha a másnaposságot nem alkohollal kúrálod. ;)

bloody_mary_800.jpg

Hozzávalók:

  • 2 rész vodka
  • 4 rész paradicsomlé
  • 2-3 öntet Worchester szósz
  • 1 öntet citromlé
  • Tabasco
  • só, bors
  • díszítéshez: zellerszár

Minden mehet a shakerbe: először a só és bors, majd a Worchester szósz és Tabasco, majd a citromlé, némi apróra tört jég, a vodka, végül a paradicsom, ezután erősen rázd össze. Töltsd magas pohárba, és szúrj bele egy zellerszárat! Ennyi!
Sokan Worchester és/vagy Tabasco nélkül isszák (ahogy a képen is látható), de szerintem kár lenne kihagyni bármelyiket is, hiszen ezek is hozzájárulnak az ital igazán egyedi ízéhez.

Legurítanál egy ilyet, de otthon sem Worchester szósz, sem Tabasco nincs? Válassz egy kupont innen, és koktélozz kulturált körülmények között a XI. kerületben!

Kövesd blogunkat, ha szeretnél további érdekességekről olvasni! Új bejegyzéseink a Facebook oldalunkon is megjelennek, lájkolj minket ott is! Köszönjük! ;)

Kapcsolódó ajánlatunk

A bejegyzés trackback címe:

https://miajoneked.blog.hu/api/trackback/id/tr2011665108

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása