Így mozgasd át magad, ha ülőmunkát végzel!

júl05

Egész nap egy irodában ülsz és a billentyűzetet püfölöd? Tudjuk, hogy már magának a 8 órának a végigülése is nagy szenvedéssel járhat, de a helyzeteden azért könnyedén segíthetsz némi átmozgató tornával.

weight-lifting-files1.jpg

Olvasd el, hogyan és szánj pár percet a felfrissülésedre! Segítségedért kollégáid is hálásak lehetnek!

Tény, hogy az egészséges életmód alapja -a megfelelő táplálkozás mellett- a rendszeres mozgás, de legyünk őszinték: ezt legtöbben csak nagyon ritkán, de leginkább soha nem tudjuk betartani, még a nagy fogadkozások ellenére sem.

Mit tehetünk mégis, hogy kicsit megkönnyítsük a folytonos ülést olyankor, amikor már két emeletnyi lépcsőzés 5 percig tartó lihegéshez vezet? Mozgassuk meg magunkat!

1. Felejtsd el a liftet, inkább mindig lépcsőzz! A rendszeres lépcsőzés javítja az állóképességet és a vérnyomásra is jó hatással van.

2. Cseréld le a széked egy fitnesz labdára! A labda nem csak a tartásod javításában segít, de erősíti az izmokat is, így segít, hogy formában maradj.

3. Ebédidőben mozdulj ki az irodából! Válassz egy, a munkahelyedtől távolabb eső éttermet, így az oda-vissza sétával le is tudod mozogni az elfogyasztott az ebédet.

4. Munka közben is számtalan lehetőséged van arra, hogy felállj és eltávolodj kicsit az íróasztalodtól. Praktikus lehet, ha telefonálás közben sétálsz egy keveset, a vérkeringésednek mindenképpen jót tesz!

desk-jobs-contribute-to-heart-failure.jpg

5. Pár gyakorlat, amit feltűnés nélkül elvégezhetsz az irodában, de akár a munkatársaidat is bevonhatod:

  • A nyakad ellazításához döntsd oldalra a fejedet úgy, hogy a füled a válladhoz érjen! Mindkét irányba végezd el a gyakorlatot kb. 30 másodpercig. Ügyelj arra, hogy ne a válladat húzd fel, hanem a fejedet döntsd meg! Alternatív gyakorlat: egyik kezeddel fogd meg a nyakadat, majd bólogass előre-hátra. Ezután a másik kezeddel fogd meg a nyakadat, és mintha nemet intenél, forgasd a fejedet jobbra-balra!

  • A váll nyújtása: egyik karodat nyújtsd fel, majd hajlítsd be úgy, hogy a tenyereddel a hátad közepét érd el. A másik kezedet is tedd a hátad mögé úgy, hogy a kézfejed simuljon a hátadhoz! Próbáld meg a két kezedet összekulcsolni! Ha ez nem megy, közelítsd egymáshoz őket, amennyire tudod! Kb. 15 másodpercig maradj így!

  • Mozgasd át a lapockádat is! Kis terpeszállásban hajlítsd be a térdedet, majd végezz vállkörzéseket előre és hátra! Jól mozgasd át a vállöveket, a lapockákat és a csuklyásizmot is!

  • Gerinc nyújtása: Nyújtózkodj felfelé a magasba először az egyik, majd a másik kezeddel!

  • Kargyakorlat: állj szembe a fallal és kinyújtott kezeddel próbáld eltolni! Ha kisebb feltűnésre vágysz, az íróasztalodnál is végezheted a gyakorlatot: lefelé told az asztalt a kinyújtott karoddal!

  • Végezz néhány törzskörzést, majd dőlj előre és hátra, így kilazíthatod a derekadat!

  • Lábdagadás ellen: a széken ülve mindkét sarkadat emeld meg! Ismételgesd a mozdulatot legalább 50-szer!

 

Ezek a rövidke gyakorlatok persze nem helyettesítik a rendszeres mozgást, ahhoz, hogy hosszabb távon is elkerüld az irodai munka negatív hatásait (a hát- és derékfájás vagy a dagadt láb), sportolnod is kell! Figyelj a kiegyensúlyozott táplálkozásra is!

A cikk forrása: http://www.hogyankell.hu/A_munkahelyen_%C3%A1tmozgatni_magunkat

Szerző: DD Tomi

Kapcsolódó ajánlatunk

A bejegyzés trackback címe:

https://miajoneked.blog.hu/api/trackback/id/tr918865432

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása