Tények, amiket nem tudtál az Anyák napjáról!

ápr29

Elolvasva az alábbi érdekes tényeket, egészen biztosan másként fogsz gondolni a közelgő Anyák napjára. Az ünnepre, amely évszázados hagyományokra tekint vissza, manapság viszont főként a virágcsokrokról és ajándékokról szól.

anyak.jpg

Most vasárnap az édesanyákat ünnepeljük! Ismerj meg néhány meglepő tényt az ünnepről! Olvass tovább!

Ugye, nem nehéz belátni, hogy édesanyád az egyik legfontosabb és legkülönlegesebb ember az életedben?

Összetörték a szíved? Fogadjunk, hogy édesanyád volt az, aki azonnal ott termett, hogy zsebkendővel és csokival vigasztalhasson! Beteg lettél? Fogadni mernénk, hogy ő volt az, aki nővért játszva gondoskodott rólad, amíg meg nem gyógyultál.

Az anyák természetüknél fogva olyan önzetlen teremtmények, akik feltétlenül megérdemlik, hogy legalább az év egy napján -Anyák napján- megünnepeljük őket és ilyenkor a kisujjukat se kelljen megmozdítaniuk. Addig is, amíg bizonyára valamilyen alkalomhoz illő különleges meglepetéssel készülődsz számára, hoztunk pár kevéssé ismert tényt az ünnepről. Nézd meg őket!

mother.jpg

1. Minden a görögöknél kezdődött!

Az anyák megünneplésének története az ókori Görögországba nyúlik vissza (mint szinte mindennek). Akkoriban tavaszi ünnepségeket tartottak Rheának az istenek anyjának, és vele együtt az édesanyák tiszteletére. A szokást a rómaiak is átvették a saját istenségüknek megfelelően, a Nagy Anya kultusza sokáig fennmaradt náluk.

2. Az anyák napját nem mindenhol ugyanakkor ünneplik!

Bár az anyák napját világszerte megünneplik, nem mindenhol ugyanabban az időpontban. Míg Nagy-Britanniában márciusban, számos országban -így Magyarországon is- májusban tartják anyák napját, de a volt jugoszláv utódállamokban például decemberben köszöntik az édesanyákat. Összesen 50 különböző országban ünneplik ezt a szép napot.

3. Mama...

A mama szó szinte a világ minden táján érthető és ugyanazt jelenti. Gyakran a gyermekek első szava is az egyik legszebb szavunk. mama.jpg

4. Szegfűt adunk legszívesebben anyák napján.

Vajon minek köszönheti népszerűségét a szegfű? A vallásos hagyomány szerint a szegfű abból a földből sarjadt, ahová Jézus Krisztus anyjának, Szűz Máriának könnyei hullottak fiának keresztre feszítésekor. Szűz Mária a keresztény kultúrkörben az anyaság megtestesítője.

Ajándékozz édesanyádnak piros és lila szegfűt anyák napjára, amivel kifejezheted a szereteted és tiszteleted iránta. Fehér szegfűt azok vesznek, akik már sajnos nem tudhatják maguk mellett édesanyjukat. 

5. Bolíviában egy csata adja az ünnep apropóját.

A dél-amerikai országban nem más kultúrákból eredeztetik anyák napjának megünneplését, hanem ez az ünnep egybeesik azzal a nappal, amikor először vettek részt nők egy csatában. A nap kibővített értelmezése szerint ekkortól ünneplik őket nőként és anyaként egyaránt.

6. Hitler szerette az anyák napját

Rettentő furcsa erre gondolni annak az embernek a kapcsán, akinek nevéhez ennyi embertelen cselekedet kötődik. Amikor hatalmon volt, nagy hangsúlyt fektetett a német anyák ünneplésére, megbecsülésére. Persze, ez nem mentesíti más bűnei alól.

mothers_day.jpg

7. Anyák napja a virágboltosok (egyik) legnagyobb ünnepe.

Szoros versenyben van a Valentin-nappal az eladott virágcsokrok "versenyében", és szívesen belepillantanánk a virágboltosok bevételeibe, hogy összehasonlíthassuk: melyik napon költünk többet színes csokrokra.
Sokan döntenek azonban úgy, hogy szakítva a hagyományokkal, nem a megszokott virág-csoki kombinációt ajándékozzák, hanem személyre szabott meglepetéssel kedveskednek édesanyjuknak, a nagymamának.
Ilyenkor szóba jöhetnek az egyedi, saját kezűleg készített ajándékok, de vannak, akik inkább a szülők-nagyszülők pihenéséről gondoskodnak, hogy így köszönjék meg az egész éves fáradozást.

 

Te mivel leped meg édesanyád, nagymamád Anyák napján? Kattints és nézd meg tippjeinket!

Forrás:

http://www.serenataflowers.com/pollennation/10-things-didnt-know-mothers-day/

Szerző: DD Tomi

Kapcsolódó ajánlatunk

A bejegyzés trackback címe:

https://miajoneked.blog.hu/api/trackback/id/tr408670746

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása