Házi vaj 5 perc alatt? IGEN!

ápr19

Nagyon sok mindent hallunk naponta az egészséges életmódról, mit kellene ennünk és mi az, amit jó lenne, ha elhagynánk az étkezéseinkből. Az egyik ilyen étel, amiről szintén megoszlanak a vélemények, nem más, mint a vaj. 

butter.jpg

Most mutatunk Nektek egy szuper receptet, hogy hogyan készíthetsz otthon, 5 perc alatt finom házi vajat!

A bolti vaj nem igazán egészséges, hiszen számtalan olyan hozzávalót tartalmaz, amitől már csak a neve lesz vaj. Valószínűleg az íze mennyei, hiszen tele van ízfokozókkal, azonban mielőtt megvásárolnánk, nem árt megnézni, hogy mit is tartalmaz! A legjobb, ha inkább otthon készítünk mi magunk sokkal egészségesebb vajat. Legalább tudjuk mi kerül bele..

Hozzávalók:

  • 2 csésze minél zsírosabb tejszín (300 gramm),
  • himalájai só ízlés szerint,
  • és egy 800 ml-es üveg.

 

Elkészítés:

  1. Öntsük a tejszínt az üvegbe, majd adjunk hozzá ízlés szerint sót.
  2. Tegyük rá az üveg fedelét, majd állítsuk egy kevés meleg vízbe, ezzel megrövidíthetjük az elkészülési időt.
  3. Miután kissé felmelegedett a tejszín, ellenőrizzük, hogy jól rá legyen csavarva a teteje, és kezdjük el rázni. Kb. 5 percig kell jó erősen rázni, addig míg látjuk, hogy a vaj kezd elválni a tejtől.

Tegyük a vajat egy üvegedénybe a hűtőbe, vagy hűvös helyre. Megközelítőleg 3 hónapig áll el, az így készített házi vaj.

Szerintünk elég jó! 

Ott vagyunk a FACEBOOKON is, LÁJK! ;) 

Szerző: DDEszter

Kapcsolódó ajánlatunk

A bejegyzés trackback címe:

https://miajoneked.blog.hu/api/trackback/id/tr558645128

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lángharcos 2016.04.20. 13:34:18

Vagy elmész a piacra és megveszed a házivajat a tejtermelőtől.

Elvégre a tejszín, aminek származását nem tisztáztad, vagy egy ilyen termelőtől veszed (de ha a tejszínében megbízol, a vajában is megbízhatsz, és olcsóbban is jössz ki) vagy veszel egy bolti tejszínt, tele azokkal a csúnya káros anyagokkal, amikkel a bolti vajakat vádolod.

vernarancs 2016.04.20. 13:34:35

Robotgeppel kevesbe faraszto. Tenyleg jo vajat lehet igy csinalni, viszont anyagilag nem olyan jo biznisz.

Mamacita 2016.04.20. 13:34:55

Nem tudom, milyen boltba jársz, de a vaj (és nem a vajkészítmények meg margarinok) csomagolásán egyértelműen fel van tüntetve, hogy mit tartalmaz: azaz tejszínt. Még sót se - ami mellesleg a normális vajban nincs, amiben van, rá van írva, hogy sózott vaj.

háténimmár 2016.04.20. 13:35:32

ugyanez rázogatás nélkül egy sima robotgéppel nem 5 hanem 2 perc :)))

bringás bosszantó 2016.04.20. 13:35:40

Ahol az adalékos vajat veszed, ott a tejszín is adalékos.
Ahol tiszta tejszínt kapsz, ott kapsz tiszta vajat is.

De azért jó küzdelmet.

Six 2016.04.20. 13:35:47

van arról bármi infó, hogy a "bolti vaj tele van minden szeméttel" teória mennyire igaz? nincs vaj körülöttem, hogy megnézzem az összetevőit.

0x000132f 2016.04.20. 13:36:05

"A bolti vaj nem igazán egészséges, hiszen számtalan olyan hozzávalót tartalmaz, amitől már csak a neve lesz vaj."

Ez élelmiszerkönyv elég szigorúan szabályozza mi is lehet benne.
www.omgk.hu/Mekv/2/251/251.html#h

6.1.1. Vaj
Azonosító szám: MÉ 2-51/06/11

A vaj 20 oC-on szilárd halmazállapotú és kenhető állományú "víz a zsírban" típusú emulzió, amely a vízen kívül más hozzáadott anyagot nem vagy legfeljebb tejeredetű tejsavkoncentrátumot, étkezési sót, színezéket, tejsavbaktérium-színtenyészetet, esetleg nátrium-hidrogén-karbonátot tartalmaz.

Six 2016.04.20. 13:38:09

azt hiszem, hogy ez a felbuzgó vajgyártás-mánia (kistucat blogon lehetett ezt már olvasni az elmúlt hónapokban) Amerikából jön, ahol simán elhiszem, hogy nem vajat esznek, hanem mindenféle vajkészítményt.
szeretném remélni, hogy ennek itthon/Európában nincs alapja

Phteven 2016.04.20. 13:38:16

Tessék mondani, miért is kell ebbe himalája sót tenni? Sima só nem jó bele? És ha nekem csak parajdi van otthon?! Enélkül nem lenne trendi?!

Megjegyzem, valaki itt ma feltalálta a meleg vizet.

DFK 2016.04.20. 13:56:47

Kissé drága lesz az a vaj...

Translator +X+ · http://www.szabadzona.hu 2016.04.20. 14:45:35

:: A bolti vaj nem igazán egészséges, hiszen számtalan olyan hozzávalót tartalmaz, amitől már csak a neve lesz vaj.

Minden adalékanyagot ("hozzávalót") fel kell tüntetni a vaj csomagolásán.
A NÉBIH amúgy most tesztelt vajat, súlyos hibának tartják, ha ez kimarad.

:: Valószínűleg az íze mennyei, hiszen tele van ízfokozókkal

A só, amit beleteszel, pont hogy ízfokozó...

:: himalájai só ízlés szerint

Ez milyen agymenés? 99% nátriumklorid + 1% szemét mitől lesz jobb, mint 100% nátriumklorid?

Crystah Mastah (törölt) 2016.04.20. 14:48:38

Ezt a rettenetesen okos posztot... Egy igazi kemofób trendimendi megmondónőszemély remek alkotása. :)
Esetleg el kellene rajta gondolkodni, hogy a Ráma margarin nem vaj -- még akkor sem, ha anyuka azt mondta rá -- és akkor nem kellene feltalálni a spanyolviaszt.

Himalája só? És melyik? A trendi pink verzió? Vagy a kék? Ájfón 6 plus S nem kell hozzá, hogy sikerüljön?

Btw van nagymennyiségű Paleo sóm eladó ólcsóért. Ötezer egy kiló. Csak most, csak neked. Vajhoz is jó. :p

kakaszem 2016.04.20. 18:51:52

Az okos posztoló összekeveri a vajat a margarinnal.
Általános dolog, sok ember vajnak hívja az a rossz ízű, növényi förmedvényt is.

pushup 2016.04.20. 18:51:56

ó, hát mindenki leírta már a lényeget a vajról, meg a sóról ... én csak azt kérdezném, hogy a házi vaj lúgosít-e, mer' az fontos.

természettudományos oktatás, mi? meg a faszomat, azt :D

shred 2016.04.20. 18:51:57

Én Wielickából hozatom a sót a kobe marha tejéből készült vajamhoz. Jáde habverőt használok, így ősi energiák töltik fel, mire elkészül.

2016.04.20. 18:51:59

Én is az egészséges táplálkozás híve vagyok, de még sosem találkoztam adalékanyagos, aromás stb. vajjal, pedig sok helyről sokfélét vettem már. Biztos vannak ilyenek is (növényi olaj alapú, pálmaolajas, magas víztartalmú), de bőven lehet hagyományos tejszín alapú vajat kapni és még azért ez az általános. A himalája só származását illetően eléggé szkeptikus vagyok, ezért görög tengeri sót vagy egyéb tengeri sót veszek.

2016.04.20. 18:52:01

A bolti vaj tehát egészséges.

Kopasz Károly 2016.04.21. 08:37:26

De most komolyan ... ez a poszt is egy tipikus szõke 3,14csától származik ... januárban vizsgálta a boltokban kapható vajakat a NÉBIH, 2 adalék fordul elõ rendszeresen a bolti vajban (víz, és karotin)! Remélem a „kedves” hölgy tanul ebbõl és like vadászat helyett értelmes posztokat fog írni ezentúl! >:)

portal.nebih.gov.hu/-/vajakat-vizsgalt-a-nebih

HgGina 2016.04.21. 08:37:28

Onnan érdektelen, hogy himalájai só. A Himalájában nincs sóbánya, következésképp nincs himalájai só. A legközelebb Észak-Indiában a Himalája aljától kb. 300 km-re van egy kis sóbánya.
A konyhasó meg függetlenül attól, hogy hol bányásszák, a természet kegyetlen tréfájának köszönhetően mindenhol NaCl. A többi szennyezés meg érdektelen, hacsak épp nem egy etióp bányából származik, és teveszarral szennyezett.

igazi hős 2016.04.21. 08:37:32

Annyira felbosszantott ez a poszt, hogy elővettem két vajat a hűtőből. Van itthon olcsó, nagyon zsíros, sütibe való, ennek 82% zsír és semmi adalék nincs benne (gondolom a maradék víz) és drágább, finomabb, evésre való, ebben van 21% adalék: joghurt. Himalájai (sőt semmilyen) só egyikben sincs, sózni csak az ócska margarinokat kell.

eßemfaßom meg áll 2016.04.21. 09:31:10

A bolti vaj savasít a házi vaj méregtelenít. És paleo. Valamint homeo. De mindenképpen ezo.

Pécsi bölcsész 2016.04.21. 10:25:41

Mi ez a vadbaromság??:
"A bolti vaj nem igazán egészséges, hiszen számtalan olyan hozzávalót tartalmaz,
amitől már csak a neve lesz vaj."

Kedves szerző tudja ön mit beszél??
Ja, nem.

Pécsi bölcsész 2016.04.21. 10:25:43

Ostoba cikk és írója:

A bolti vaj nem igazán egészséges, hiszen számtalan olyan hozzávalót tartalmaz, amitől már csak a neve lesz vaj.

kisvirag78 2016.04.21. 11:31:28

Talált valami amcsiknak szóló "ne tegye a macskát a mikróba" típusú agymenést, lefordította, és azt hitte itt is agyhalottak élnek.

jet set 2016.04.21. 11:31:29

Én ma reklamáltam a tescoban, hogy miért nem árulnak adalékos, egészségkárosító vajat, mert így hiába gyűjtögettem a himalájai sót.

Sólyom Tomi 2016.04.21. 11:31:30

Egyszer én is addig vertem a tejszínhabot, amíg ki nem köpültem belőle a vajat. Nem gondoltam, hogy blogposztot érne, de igaz, a sóra nem gondoltam, az tényleg nagy újítás!

Medgar 2016.04.21. 13:27:26

Fontos az igazi VAJ-hoz a himalájai sőt himalyan só. A gond az, hogy a himalájaiként árult sók 85-90% -a pakisztánból származik.
süti beállítások módosítása