Valójában a ruha teszi az embert? Avagy önbizalomnövelés a ruhatárad segítségével

már12

Megcáfolni készülöm azt az állítást, miszerint nem a ruha teszi az embert, mert a pszichológia szerint bizony, nagyon fontos szerepe van az öltözködésünknek a személyiségünkre nézve!

man-1485335_640.jpg

Tudd meg miért!

Valamiért már az öltözködésből rengeteget le tudunk vonni az esetek többségében a másik nemről. A kifinomult, divatos, magára adó férfiakról is megvan már első pillanatban a véleményünk. Vajon alapozhatunk erre a megérzésre? Van alapja? Ezt próbálom kideríteni.

A ruha tenné az embert? Lehet!

A pszichológusok megállapították, hogy azt a mondás, hogy "Dress for the job you want" (magyar fordításban "Öltözz úgy, amilyen állást szeretnél",) nem csak egy elcsépelt szófordulat, hanem komoly szerepe is van.

Azt már régóta tapasztaljuk magunkon, hogy a ruháink, az autónk vagy az otthonunk hatással van a kedvünkre és a viselkedésünkre. Ezen kívül a külvilágnak is sugallják az anyagi hátterünket, a társadalomban lévő pozíciónkat, a stílusunkat és hogy milyen az ízlésünk.

Emeljünk ki egyet: az öltözködésünkkel ráadásul arra is rásegítünk, hogy az emberek hogy viselkedjenek velünk. Halk, rejtett jeleket közvetítünk velük. Elegáns öltözetben valószínűleg tisztelettel fognak velünk viszonyulni. Nők esetében a túl sokat mutató ruha miatt egyből könnyen kaphatónak képzelhetjük az illetőt, vagy azokat a férfiakat, akik képregényhősös pólóban virítanak joggal komolytalannak gondolhatjuk.

Hiába tudjuk, hogy nem ítélkezhetünk az emberek öltözködése alapján, mégis tudatosan kialakul az első benyomás.

oltozkodes.jpg

Az öltözködéseddel a saját kedvedet és önértékelésed befolyásolhatod

Persze, azt mindenki tudja mennyire megbámuljuk azt, aki szerintünk jól néz ki. Ha valaki ápolt és divatos - pláne, ha a ruhái drágának néznek ki - egyből olyan tisztelettel illetjük, amit talán meg sem érdemelt. Ugyan ez fordítva is igaz. (Lányok esetében talán az irigység és a féltékenység kombinációja csap az illetőbe, de mondjuk, hogy ez most mellékes).

Azt azonban kevesen gondolják, hogy milyen fontos hatással van az önbecsülésedre! Néhány pszichológus szerint már azzal megváltoztathatjuk a gondolatainkat és a viselkedésünket, ha más ruhákat és kiegészítőket kezdünk el hordani (Solomon, 1983).

Szerinte az itt az elmélet, hogy úgy választjuk ki ezeket a ruhákat és kiegészítőket, hogy könnyebben beleilleszkedjünk a szerepkörünkbe. Például, ha autómosóban dolgozunk nem veszünk fel inget és nyakkendőt, ha pedig irodában dolgozunk nem megyünk be papucsban és hawaii mintás térdnadrágban.

Ez a szerep egy identitásérzetet kölcsönöz nekünk, és öntudatlanul olyan dolgokat várunk el magunktól, amit a szereptől is elvárunk. Éppen ezért nem csoda, hogy Magyarországon is egyre divatosabbak azok az ünnepek, amikor beöltözhetünk valaminek, hiszen addig is "pihentetjük" a szerepünket, és tetszőlegesre válthatjuk  egy időre.

oltozkodes3.jpg

"Öltözz úgy, amilyen állást szeretnél"

A pszichológia szerint, ha ahhoz az álláshoz öltözöl, amelyben tevékenykedni szeretnél, a gondolkodásod, és a magadról alkotott szerep is össze fog azzal olvadni. Arról nem is beszélve, hogy másokban is olyan benyomást keltesz, mintha már abban a szerepkörben lennél.

Például: egy call centeres vagy egy telekommunikációs cégnél, de egyszer vezető pozícióba szeretnél dolgozni. Ha zakóban és ingben jelensz meg, egy idő után megváltozik a személyiséged, nagyobb lesz az önbizalmad, és a másokban alkotott kép is meg fog rólad változni.

Persze, nem kell mindenkinek magassarkúban és csokornyakkendőben tipegnie. Ha Superman szeretnél lenni, annak is öltözhetsz, vagy kertészruhában is leballaghatsz a közeli hipermarketbe.

oltozkodes2.jpg

Furcsa ellentmondás

Több kutatás is azt mondja ki, hogy az emberek gyakran a hiányosságukat szeretnék kompenzálni a külsejükkel (Warner, Lunt, 1941). Például akiknek kevésbé jól fizető állászuk van, hajlamosabban drágább ruhákban járni, ezzel ellentétben akik "megtehetik" megelégednek az olcsóbbakkal is.

Fontos, hogy figyeljünk arra, hogy ne akarjuk a külsőnkkel befolyásolni a hiányosságainkat!

Magasabb önbizalmat, az öltözködéseddel!

Azt mindenképpen jó tudni, hogy egy kis odafigyeléssel, és plusz pár perccel a tükör előtt az egész gondolkodásunkat megváltoztathatjuk. Váltogass új szereléseket, és próbálj fel más-más társadalmi szerepeket. Találd meg önmagad, növeld az önbizalmadat, és válaszd ki, melyik a hozzád legtesthezállóbb!

Boldogabb élet - de nem feltétlen kell hozzá költekezned!

Nem arra szeretném rávenni az olvasókat hogy mindenki fogja a pénztárcáját, és fossza ki az első elegáns ruhaboltot a környezetében. Azonban ha reggelente néha felkened azt a rúzst, és beállítod a hajat, ha a férfiak néha feldobnak csak úgy egy nyakkendőt, máris megbotránkoztathatják az embereket maguk körül. Egyszer élünk - ezért érdemes kipróbálni azt, kik is vagyunk valójában, és miben érezzük jól magunkat.

Így tehát abszolút van abban ráció, hogy az öltözködéssel hatunk a személyiségünkre, ezért a tudattalanul leszűrt első benyomás talán helytálló lehet. Ez nem azt jelenti, hogy csak ebben bízzunk, és hogy ez megrendíthetetlen, de biztosan akad benne némi igazság, amit azonnal le tud szűrni az ember.

Adok egy tippet: Mindig úgy öltözz fel, mintha tudnád, hogy aznap találkozod az exed jelenlegi párjával. Mutasd mindig a legjobb formád! Sose lehet tudni.

oltozkodes4.jpg

Likeolj minket facebookon, hogy értesülj a legújabb cikkekről, így elsőként tudhatod meg, mi a jó neked! 

Szerző: DD Barbi

Kapcsolódó ajánlatunk

A bejegyzés trackback címe:

https://miajoneked.blog.hu/api/trackback/id/tr6013734054

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása