Állandóan fáradt vagy? Elmondjuk miért, és mit tehetsz ellene!

feb16

Ha már a kávé és az energiaital sem segít, más eszközökhöz kell nyúlni... utánajártunk miért vagy állandóan fáradt, és mit tehetsz ellene.

bored-16811_1280_1.jpg

Olvass tovább!

A folyamatos fáradtság megpecsételi az ember napját: nem tud megfelelően figyelni, rontja a koncentrációt és a közérzetet, és a gondolatod egész nap az alvás és az ágy körül forog. Ha ez hosszasan kitart, annak több jele is lehet... Mutatjuk:

1.) Túl sok kávét iszol!

A kávé pont arra szolgál, hogy felébresszen minket a hosszú, unalmas munkanapokban. Tudtad azonban, hogy a kávénak olyan a hatása, hogy hirtelen felébreszt, aztán még fáradtabbak leszünk tőle, mint az előtt?

Arról nem is beszélve, hogy súlyos alvászavart idézhet elő. A Journal of Clinical Sleep Medicine egyik tanulmányából kiderült, hogy ha hat órával lefekvés előtt kávét fogyasztasz, rosszabb lesz az alvás minősége.

Ezt tedd ellene: Csökkentsd a kávészinted! Hagyd el a napi több csésze kávét, de ezt fokozatosan hagyd el, máskülönben érzékeny és ingerlékeny lehetsz. A kávé jó dolog, csak ne vidd túlzásba!

2.) B-vitamin hiányod van!

Ha a rendszerbe nem érkezik elég üzemanyag, az belassul, leáll. Ahhoz azonban, hogy elég tápanyagot gyűjthess, ezért elengedhetetlen a kellő B-vitamin bevitele.

A B-vitaminnak nagy szerepe van abban, hogy az ételt energiává alakítsa át. 

Ezt tedd ellene: Pótold a B-vitamint a szervezetedben, például ezekkel az ételekkel:

  • baromfi
  • tenger gyümölcsei
  • szója termékek
  • lazac
  • tojás
  • soenód
  • spárga
  • tejtermékek
  • lencse
  • zöldborsó
  • diófélék

Különböző táplálék-kiegészítőket is beszerezhetsz erre a célra, de a legjobb mindig az, ha ételekből viszed be!

borsoka.jpg

 3.) Túl sok cukrot viszel be!

Gondoltad volna, hogy a gyors ételek evése, a csoki, a chips, a cukros üdítők kiszívják belőled az energiát? Pedig így van. Nem is meglepő, hiszen nincs benne elég tápanyag, és csak végigfut a szervezeteden.

Ezt tedd ellene: Nem kell ezekkel az ételekkel és nassolni valókkal leállni tejesen, de figyelj a megfelelő táplálkozásra, és ne felejts el megfelelő tápértékű falatokat is magadhoz venni az étkezés során! És persze a nasik számát csökkenteni.

4.) Nem iszol elég vizet!

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy mennyire fontos a megfelelő folyadékbevitel! Arról nem is beszélve menyire egyszerű dehidratálttá válni már csak azét is, mert az évek haladtával egyre kevésbé érzünk szomjúságot. Nagyon gyorsan veszthet a szervezet a víztartalékaiból például ha hosszú sétára kerül sor a nap folyamán, vagy légkondis irodában dolgozol. Ez azért van, mert a vér besűrűsödik a vízhiánytól, így a vérnyomás lecsökken, mert nehezen pumpálja a sűrű vért a szív. Így fáradt, dekoncentrált leszel, ráadásul fejfájást is okozhat.

Ezt tedd ellene: Igyál elég vizet! A "nagy könyv" szerint 10 kilónként fél liter vízre van szüksége a szervezetednek, naponta!

waterka.jpg

 5.) Nem edzel eleget!

Sajnálattal közöljük, hogy ez valós dolog! Az ember azt gondolja, hogy az edzés az ami lefárasztja, de ez nem így van!

Több tanulmány is van arról, hogyha valaki már heti 20 percet sportol, kevésbé érzi magát fáradtnak a napokban.

Ezt tedd ellene: Iktass be a napirendedbe vagy a hetedbe edzéseket. Ennek nem muszáj súlyemelő edzésnek lennie, ez lehet séta, futás akár hegymászás is.

6.) Vashiányod van!

Ez a probléma gyakran a nőknél áll fent, menstruáció idején. Közismertebb nevén vérszegénységről van szó, ami miatt kevés tápanyag és oxigén szívódik fel, ezért érzed magad nyűgösnek, fáradtnak és dekoncentráltnak.

Ezt tedd ellene: Turbózd fel a véred! Igyál megfelelő mennyiségű vizet, és pótold a vasat vörösborral, szárított gyümölcsökkel, zöld növényekkel (pl.: atricsóka,brokkoli, saláta). Menj biztosra, és növeld a C-vitamin beviteledet is!

broccoli.jpg

7.) Kapcsolj ki - a minőségi alvásért

Nagyon fontos, hogy az alvásod mennyisége, és minősége is megfelelő legyen. Ehhez nagyon fontos két dolog:

  1. Aludj megfelelő körülmények között: megfelelően sötét szobában, zaj és televízió nélkül, megfelelő hőmérsékleten. 
  2. Kapcsold ki az agyad! Nem kell hogy a munkahelyi vagy magánügyi gondokon kattogj, arra ott az egész nap. Lefekvés előtt felejtsd el ezeket a gondokat, hiszen így nem lesz megfelelően pihentető az alvás, és úgy fogsz felkelni, mint akit megrágtak és kiköptek.

Ezt tedd ellene: Legyen egy alvási rituáléd, és élvezd ki a pillanatot amikor végre lefekhetsz. Felejtsd el a problémákat, ne zsibbaszd magad feleslegesen, és aludj megfelelő körülmények között!

8.) Túl sokat stresszelsz!

Bár a stressznek nincs túl látványos tünete, a következményei borzalmasan károsak számunkra! Ilyen például az is, hogy elszívja az energiád, és nem tudsz megfelelően figyelni és aludni.

Ezt tedd ellene: Ne tartogasd a stresszt! Ha úgy érzed már nem bírod, állj meg, vegyél egy nagy levegőt és pihenj meg egy kicsit. Hívd fel az egyik barátot, szívj egy kis friss levegőt, vagy tarts egy kávészünetet. Emlékezz arra, hogy megoldhatatlan probléma nincs, és hogy az egész nem ér meg annyit, hogy az egészséged károsodjon miatta.
viragocska.jpg

Likeolj minket facebookon, hogy értesülj a legújabb cikkekről, így elsőként tudhatod meg, mi a jó neked! 

Szerző: DD Barbi

Kapcsolódó ajánlatunk

A bejegyzés trackback címe:

https://miajoneked.blog.hu/api/trackback/id/tr9413671926

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása