Az adventi gyertya színei és jelentésük

dec18

Te tudod, hogy mit jelképeznek az adventi gyertya színei? Milyen színű adventi gyertyákat tegyünk az adventi koszorúnkra és miért?

christmas-1125147_1280.jpg

Hoztunk egy kis összeállítást, amiből kiderül!

Lila és rózsaszín

Bár az első adventi koszorú készítője Johann H. Wichern evangélikus lelkipásztor volt, az adventi gyertyák hagyományos színeit mégis a római katolikus liturgiából kölcsönözzük. Az advent ugyanis nemcsak a várakozás, hanem a böjt és a bűnbánat időszaka is, amit a katolikus liturgiában lila színnel jelölnek.

A lila a bűnbánatot és a megtérést jelképezi, míg a rózsaszín az örvendezést. A koszorú négy gyertyájának meggyújtási sorrendje: az első és a második lila, a harmadik a rózsaszín, a negyedik megint lila. Egy másik magyarázat szerint azonban minden adventi gyertya piros színű, mivel Jézus vérére emlékeztetnek.
advent-1067180_1280.jpg

Piros és fehér

A protestáns családokban, főleg Nyugat-Európában nem a lila és a rózsaszín, hanem a piros/vörös és fehér gyertya szokása dívik. A gyertyák száma is más lehet, mivel sok helyen a négy piros gyertya mellé a koszorú közepére állítanak egy nagyobb fehér gyertyát. Ez a Krisztus-gyertya, amit csak karácsony este gyújtanak meg. A piros gyertya jelentése: Szeretet, Harmónia, Tolerancia, Türelem, Hála. 

(Forrás)

Nézz be hozzánk, ragyogó ajánlataink vannak! KATT IDE!

A Facebookon is ott vagyunk, LÁJK! :)

Miajóneked! Ami jó Neked! :)

Szerző: DDEszter

Kapcsolódó ajánlatunk

A bejegyzés trackback címe:

https://miajoneked.blog.hu/api/trackback/id/tr3712055251

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása