Ezeket tuti nem tudtad a szívről!

jún21

Egy életen át szakadatlanul működik, hajt téged is előre, de vajon mennyit tudsz erről a különleges szervünkről? Az alábbiakban közlünk pár érdekességet, de előtte egy kis játékra invitálunk, mellyel tesztelheted tudásodat a "belső motorunkról". Facebook oldalunkon megtalálod a kvízt, mely a szív érdekességeit foglalja össze kérdezz-felelek formájában, és amelynek megoldásait az alábbi tények, érdekességek között is megtalálod (de azért ne csalj ;) )!

sziv_main_640.jpg

Lássuk a tényeket, érdekességeket, és elképesztő talányokat a szívről, melyek közül több esetében valószínűleg te is meglepődsz majd.

- A szív az emberi szervezet legaktívabb izomzata. Életünk során gyakorlatilag folyamatlanul működik, hogy a test minden részét ellássa vérrel.

- A szív egy nap alatt annyi energiát termel, mellyel egy kamiont 32 kilométeren át lehetne vontatni. Egy ember élete alatt a szíve annyi energiát termel, mellyel ezt a kamiont a Holdig lehetne juttatni és vissza.

- Az emberi szíven 4 szívbillentyű működik. Ezek feladata a vér keringetése.

- A szívdobogást is a szívbillentyűk működése adja.

- Egy emberi szív átlagosan kb. 100-110 ezret ver egy nap alatt.

heartbeat-163709_640.jpg

- A szívritmus képes a hallgatott zenére hangolódni, sőt! Állítólag, ha a szerelmesek kb. 3 percen át egymás szemébe néznek, szívritmusuk összehangolódik.

- Tévhit, hogy a szív megáll egy pillanatra tüsszentésnél, de tény, hogy a mellkas ereinek összehúzódása miatt változhat a szívritmus egy tüsszentés esetén.

- A férfiak szíve nagyobb (kb. másfélszerese a nőkének), viszont a nőké ver gyorsabban. Egy férfi szív átlag 70-et, egy női átlagosan 78-at dobban egy perc alatt.

- Mindenki szíve kb. akkora, mint az ökle.

- Egy ember élete alatt a szíve kb. 2,5-3 milliárdszor dobban.

- Egy magzat szíve kb. a 4. hétre fejlődik ki, és kezd működni.

beach-193786_640.jpg

- Emlősök közül a legnagyobb szíve a kék bálnának van, több mint 700 kilogramm a súlya.

- A kardiológia foglalkozik a szívvel és érrendszerrel.

- A legtöbb infarktus a karácsonyi időszakban történik, ezt követi az újév. A hét napjai között a hétfő esetében a leggyakoribb az infarktus.

- Összefüggés van a tanultság és az infarktus veszélye között. Minél tanulatlanabb valaki, annál nagyobb a szívinfarktus kockázata. Az összefüggés okát még nem sikerült felderíteni.

- A szív képes önállóan működni a testen kívül saját elektromos impulzusai révén. Ha egy szívnek minden idegi kapcsolata megszűnik a testtel, akkor is képes működni, amíg el nem fogy az oxigén.

Kövesd blogunkat, ha szeretnél további érdekességekről olvasni! Új bejegyzéseink a Facebook oldalunkon is megjelennek, lájkolj minket ott is! Köszönjük! ;)

Kapcsolódó ajánlatunk

A bejegyzés trackback címe:

https://miajoneked.blog.hu/api/trackback/id/tr18828082

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása