Soha ne tedd a hűtőbe ezeket!

máj10

Valld be, a következő lista nélkül nem lenne teljes az életed a továbbiakban! Böngészd végig, lepődj meg és tanulj belőle, hogy legközelebb ne kövesd el ezeket a hibákat!

fridge-of-food.jpg

Összeszedtünk pár olyan élelmiszert (és még mást is), amit soha nem szükséges hűtőben tárolnod!

Ugye neked is az első dolgod a bevásárlásból hazaérve, hogy gyorsan hűtőbe teszed azokat a dolgokat, amikről tudod, hogy csak később fogyasztod el őket? Olvasd el a cikket és meglátod, sokszor ezzel követed el a legnagyobb hibát!

1. Paradicsom

Tudtad, hogy egyik kedvenc, lédús zöldségünk hűtőben tárolva milyen hamar elveszti a zamatát? A kemény, félérett paradicsomot szobahőmérsékleten, napfénytől védve érdemes raktározni, csak a túlérett paradicsomot ajánlott hűtőbe tenni. 

2. Fokhagyma

Akár több hónapig is tárolható a spájz mélyén. A hűtőben nagyon hamar megkeseredik, ezért ha mégis ide kell betenned, vágd apró gerezdekre és tedd olajba.

huto1.jpg

3. Vöröshagyma

 Leginkább a száraz, hűvös helyet szereti! Tartsd távol a krumplitól, ami olyan nedvességet és gázokat bocsát ki magából, mely a hagyma rothadását okozza.

4. Kenyér

Ugye, Te is sokszor kapod magad azon, hogy reflexszerűen teszed be a kenyeret a hűtőbe a vaj és a felvágott után? Ne tedd, mert a hűtő hamar kiszárítja. Inkább tegyél félre annyit a kenyeres kosárba, amennyit pár napon belül biztosan megeszel, a többit pedig fagyaszd le!

5. Burgonya

A hűtőben tárolt krumpli hamar elveszíti az ízét és a színe is megváltozik. Tartsd inkább a kellemesen hűvös spájzban, egy papírzacskóban. A nejlonszatyorban nedvessé válnak, ami a rothadásnak segít. 

6. Kávé

A hűtőben (és a fagyasztóban is) lecsapódik a pára, ami mind az őrölt, mind a szemes kávé ízét negatívan befolyásolja. Legjobb, ha a kávét a spájzban, egy légmentesen lezárt dobozban tárolod.

huto2.jpg

7. Déligyümölcsök

Főként a hidegebb évszakok kedvelt vitamin-forrásai a déligyümölcsök, de nem kell őket hűtőben tárolni, mert hamarabb megromlanak, és az aromájuk is jobban élvezhető, ha nem tesszük őket hideg helyre.

8. Alma, körte, birs, naspolya

Ezekből a finom gyümölcsökből csak annyit tartsunk otthon egyszerre, amennyit legfeljebb egy hét leforgása alatt elfogyasztunk, vagy lekvár, kompót, esetleg desszert formájában elkészítünk. A legjobb, ha szellős kosárban, ládában tartjuk őket, de nem szabad kibélelni a tárolóeszközt papírral, mert beszívja a gyümölcsök nedvességét és megfonnyadnak. Nagyobb mennyiség tárolására pedig leginkább egy jó hűvös pince javasolt.
+1. Elemek
Furcsán hangozhat, de mégis fel kell rá hívni a figyelmet, hogy az elemeknek nem tesz jót az szobahőmérsékletnél hidegebb idő. A extrém hideg (vagy meleg) csökkenti a teljesítményüket, így tárolásukra inkább a fiók javasolt.
A Facebookon is megtalálsz minket! Kattints és lájkolj! :)
Szerző: DD Tomi

Kapcsolódó ajánlatunk

A bejegyzés trackback címe:

https://miajoneked.blog.hu/api/trackback/id/tr338702138

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zsoci 2016.05.11. 08:35:21

És a tojás meg a vaj. Ezeket sem kell hűteni!

midnight coder 2016.05.11. 08:35:24

Kenyérre legjobb a mélyhűtő és csak annyit kiolvasztani amit megeszel. Sima hűtőben, nejlon zacskóban is elvan. Szabad levegőn hűtő nélkül a bolti kenyér kb. egy nap alatt csonttá szárad, nejlon zacsiban pedig két nap alatt elég érdekes állagot produkál. Persze nagyapáink parasztkenyere amit két hétre megsütöttek és a második hét végén is ehető maradt más tészta, de ilyennel én csak a nagyapáim meséléséből emlékszem. Annak amit ma kenyér néven kapni lehet a hűtőben a helye.

2016.05.11. 08:35:27

Elemek - A extrém hideg (vagy meleg) csökkenti a teljesítményüket. Igen, de a hűtőben nincs is szükség a teljesítményükre! Az önkisülést is csökkenti, jelentősen meghosszabbítva élettartamukat. A hűtőből kivéve újra a teljes kapacitásukat fogják adni! Ugyanígy az akkumulátor is! Persze, télen hervatag, esik a teljesítménye, de tárolni, teleltetni simán lehet hidegben is. Ha melegbe bevisszük, ugyan erősebb lesz, de ki indítózik a nappaliban? Viszont az önkisüléstől lemerül tavaszra :)!

Phteven 2016.05.11. 08:35:29

Milyen ujabb baromsag mar ez?! A felsoroltak kozul cdak a paradicsomot tartom hutoben. A tobbit nem. Meg meg senkit nem is lattam.

Az elemeknek csak hidegen csokken a kapacitasuk. Felmelegedve visszanyerik az eredetit. Ez regen volt hagyomany, amikor meg nem tartos elemek voltak, az onkisulest csokkentettek a hutessel. Ertsd. lassabban merultek maguktol.

ubu1a 2016.05.11. 08:35:40

Az elemekről szóló részt jó lenne alaposabban kifejteni. Én is hallottam már elem-akku szakboltban eladótól, hogy nem érdemes hűtőbe tenni ezeket a termékeket. Az viszont nem világos, hogy miért. A józan paraszti ész azt mondaná, hogy az elemek merülése, így az önkisülés folyamata is egy elektrokémiai reakció, és mint ilyen, a hideg lassítja. Az ökölszabály az, hogy 10 fok hőmérséklet csökkenés felezi a kémiai reakciók sebességét. Ennek ellentmondani látszik a most olvasott javaslat, miszerint az elemek és akkuk szobahőmérsékleten érzik magukat a legjobban.

Csipyke 2016.05.11. 08:35:55

Az általa vásárolt (nem épp a legolcsóbb) szemes kávéra rá van irva, hogy felbontás után tegyem be a hütőbe.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2016.05.11. 13:35:53

@Phteven:

Én is hűtőben tartom a paradicsomot, és még nem vettem észre különbséget a rögtön elfogyasztott vagy a 4 nap után megevett minősége között.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2016.05.11. 13:35:56

@midnight coder:

Ki kell, hogy ábrándítsalak: ma már nagyon sokféle minőségi kenyér létezik, amit normálisan lehet tárolni pl. szobahőmérsékleten, nejlon/papírzacskóban is, mivel tényleg kenyérből vannak, nem pedig selejt anyagokból. Maximum 5-6 nap után elkezdenek kiszáradni, ha valahol levegő éri őket. (A valódi kovászos kenyér éppen a kovász miatt nem hajlamos penészedni, maximum csak szárazabb lesz.) Persze, ezeknek nem 150 Ft a kilója a Tescóban, de hát a minőségnek általában ára van.

megadeth1 2016.05.11. 13:35:58

A szemes és darált kávét pont, hogy minél szorosabban zárva, a fagyasztóban a legjobb tartani, h megelőzzük az avasodást, meg az aromák elvesztését.
De az a repikonyha se semmi a képen, ahol a sütő mellé rakták a hűtőt. ..nagyon elmés.

Jossarian 2016.05.11. 13:36:00

Na ezek kozul en meg soha semmit nem tettem hutobe. A vajat sem. A tojasnak a hutoben a helye, foleg nyaron, konnyen romlik es altalaban bizonytalan, hogy mikor is tojtak :)

halaloszto 2016.05.11. 13:36:01

ok. és mit csináljon akinek nincs kellemesen hűvös spájza?

Lady Ann 2016.05.11. 13:36:03

Egy Semiramisban dolgozó ismerős ajánlotta, hogy a kávét tegyem a fagyasztóba, ha belátható időn belül nem fogy el. Sose volt baj az ilyen "kiolvasztott" kávéval, pedig volt, amit bontott csomagban raktam el.

Nand 2016.05.11. 13:58:04

@Jossarian: Tojás a hűtőben... Kb olyan, mint a használt WC-papírt tartanál a hűtőben. Biztos tovább eláll, de a tojások általában SZAROSAK, én pedig nem szeretem a szart a hűtőben,.. És ne gondold, hogy a tojástartó patyolattiszta.

Klown 2016.05.12. 08:45:43

@Nand: A műanyag-tojástartó, amit a hűtőhöz gyáilag adnak, mosható.

Kenyeret (zömmel a felét) én is a mélyhűtőben tárolom, de nyáron a legnagyobb kánikula közepette, mikor az embernek nincs étvágya se (max. egy szelet hideg dinnyére), akkor van, hogy én is beteszem a hűtőbe, mert a nagy melegben ha nem teszem be a hűtőbe a kenyeret, akkor könnyen megpenészedik a meleg és párás levegő miatt. Olyan a nejlon, mintha izzadna a kenyér.

gyokkkettto 2016.05.12. 08:45:45

Az elem kerdes erdekes. Egyertelmuen az tunik logikusnak, hogy hidegben lassulnak a kemiai reakciok, vagyis lassabban megy tonkre az elem, akkumlator.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.05.12. 08:45:47

mi egyiket sem tartjuk hutoben
/kenyer mar volt a fagyasztoban, de ritka/
tojas egyertelmuen huto

Willkommenskultur 2016.05.12. 08:45:48

@Mj: 'Én is hűtőben tartom a paradicsomot, és még nem vettem észre különbséget a rögtön elfogyasztott vagy a 4 nap után megevett minősége között.'

Hát a teszkósban 40 nap múlva se fogsz különbséget érezni....:DDD

Willkommenskultur 2016.05.12. 08:45:50

@midnight coder: 'Persze nagyapáink parasztkenyere amit két hétre megsütöttek és a második hét végén is ehető maradt más tészta, de ilyennel én csak a nagyapáim meséléséből emlékszem.'

2 hét helyett 1 hétre sütöttek, ilyet még csinálnak a turisták kedvéért, Erdélyben pl. És ehető persze 1 hét múlva, de nem jó az biztos. Frissen nagyon illatos de egy mai pékárun felnőtt embernek akkor sem ízlik, mert kb. 3x sürübb mint a mai kenyér és tömény, anno ez volt a legolcsóbb és legfontosabb energiaforrás.

Az olcsóságon kívül más előnye nincs, a valódi parasztkenyér még búzából se jó,a többiről nem is beszélve. Ez egy hamis nosztalgia, az emberek éhesek voltak és kész.

2016.05.12. 08:45:51

Ki az az ökör aki ezeket a dolgokat berakja a hűtőbe? Most komolyan. Ennyire sötét nem lehet valaki. Nem hiszem el. Kamu ez a cikk is.

polgarjenö 2016.05.12. 08:45:54

@Nand: A szaros tojások akkor is szarosak maradnak, ha nem a hűtőbe teszed, hanem a szekrénybe/spájzba. Ott jobban szereted?
Na jó, a tojás szarosságának mértéke származásfűggő. Pl. házi. Van olyan súlyos eset, amit se ide se oda nem tennék. Lehetőleg még aznap fel kell használni/megenni.

sanyikám 2016.05.12. 08:45:56

@Nand: Meg kell őket mosni hűtő előtt. A tartóra meg nincs szükség, mert elvileg minden hűtőhöz adnak tojástartó rekeszt.

Vili Doli 2016.05.12. 08:45:59

Ki a fene tesz be hagymát, fokhagymát a hűtőbe?

fatyol11 2016.05.12. 08:46:01

@Nand: már megbocsáss, de szaros tojás mindenhol szaros, szerintem szart senki sem szeret tárolni. Úgyhogy az érvelésed itt megdől. Arra nem gondoltál még, hogy alaposan megmosod miután hazaértél, és úgy tárolod???

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2016.05.12. 08:46:03

Lakásokban ritkán van hűvös spájz, szóval marad a hűtő

élhetetlen 2016.05.12. 08:46:05

@Mj: Bocs, tényleg nem kötözködni akarok, de lapostető alatt élek, ahol nyáron nagyon meleg tud lenni. Akármilyen minőségű kenyér papírzacskóban kiszárad, mert a papír szellőzik. Az persze kérdés, hogy mekkora kenyér szárad át, hány nap alatt, de egy gyökérkenyér, vagy egy ciabatta, ha papírzacskóban hagyod, már másnap sem megy bele a kés. A nejlonban meg megdöglik, ha meleg helyen tartod. Igen, mélyhűtőzök, de előfordul, hogy kiveszek egy darabot, és pár napig nem kell, de ha ekkor elfelejtettem nejlonba, és hűtőbe tenni, akkor annyi.

Argus 2016.05.12. 08:46:08

A tojást mosás után rakjuk a hűtőbe. A hűtőkben kialakított tojástartók vajon mire szolgálnak?

élhetetlen 2016.05.12. 08:46:10

@Mj: @Phteven: De akkor sem lesz rosszabb, ha simán a konyhában tartod. Nem romlik előbb. Az más, ha tejfölös paradicsomot akarok enni (mármint felszeletelt paradicsom só, bors, és egy kanál tejföl), akkor berakom evés előtt fél órával, mert hűvösen finomabb, de az eltarthatóságát nem befolyásolja, hogy hűtőben tárolod. Az egyetlen dolog, a nylon bugyiból vedd ki, és rakd egy papírtörlőre, akkor nem penészedik meg másfél hét múlva sem.

cso zsi 2016.05.12. 08:46:13

@Nand: A bolti tojás (sajnos) nem szaros.
Miért sajnps? Amíg nincs megmosva, addig a védőréteg is rajta van. Bőven elég megmosni felhasználás előtt, de akkor alaposan.

Beer Monster 2016.05.12. 08:46:14

"olyan nedvességet és gázokat bocsát ki magából"

Na persze...

Jossarian 2016.05.12. 08:46:16

@Nand: Hallottar mar vizrol konyhatunderek gyongye? A tojast meg lehet mosni, sot kell is, nem csak azert mert szaros, hanem mert szalmonella bakteriumok lehetnek rajta meg ugy akarmi. Na de minek is magyarazom neked ezt, hisz valoszinuleg a kolbasz is szaros neked. Mert belbe toltik,ugye... :-)

Holland Lovas 2016.05.12. 08:46:17

@Nand: Lehet, hogy te szaros tojást eszel, de kb. minden közvetlen fogyasztásra termelő tojásüzem tisztítja, amennyire az szükséges. De még ha a te szaros tojádosról beszélünk is, azt hiszed, hogy a tojástartóból átmegy a szarmolekula a kajáidra? Vagy még ha kint is tartod a szaros tojást, akkor azt fertőtleníted felhasználás előtt? Mert ha nem, akkor tovább ra is szaros. :D

Terézágyú 2016.05.12. 08:46:22

@Nand:
"de a tojások általában SZAROSAK"

Akkor gondolom csak kesztyűben nyúlsz hozzájuk...

Nand 2016.05.17. 09:07:36

Na, hogy felkavartam az állóvizet!
-mosás a hűtőbe tevés előtt: legjobb tudomásom szerint a tojáson lévő védőréteg eltávolítása drasztikusan csökkenti az eltarthatóságot. Lehet, hogy konteó..
- mosás a hűtőbe tevés előtt, egy szimpla, mosogatószeres elmosás nem távolítja el számomra megnyugtató módon a szart. Pl nem tudom, hogy közületek hányan jártak úgy, hogy fekália került a kezetekre, és annak a szagát 3X szappanos mosással se lehet eltüntetni. Lehet vitatkozni, hogy a maradék csíraszám semmilyen további fertőzést nem tud kelteni, nem tudom, de számomra nem megnyugtató. Továbbá az az alacsony csíraszám szépen fejlődésnek tud indulni a romlékony élelmiszerek között a hűtőben, igaz, az alacsony hőmérséklet ellene dolgozik. Írhatjátok, hogy lehet fertőtleníteni is, pl hipóval. Ez pl. lehet megoldás.

"A szaros tojások akkor is szarosak maradnak, ha nem a hűtőbe teszed, hanem a szekrénybe/spájzba. Ott jobban szereted?"
Igen, sokkal. Mert vigyázok rá, hogy közvetlen közelében ne legyen élelmiszer, csak üres üveg, meg ilyenek, amik nem kedveznek a baktériumoknak.

"A bolti tojás (sajnos) nem szaros. " Nézd, ha a HACCP vagy mi előírja, hogy az üzemből kikerülő tojást fertőtleníteni kell akkor megkövetem a véleményemet. Más kérdés , hogy mennyire tartják be. Egyébként, amivel én találkozok tojások a boltban, igenis láthatóan szennyezettek.

"Hallottar mar vizrol konyhatunderek gyongye? " Gondolom, te nem is használsz más vegyszert, mert a víz univerzális fertőtlenítőszer. Aha.
"kolbasz is szaros neked" Felénk, házi disznóvágáskor, mésszel fertőtlenítik a belet felhasználás előtt, a továbbiakban hőkezelve van a hentesárú. Gondolom nem kell magyarázni a különbséget.... Vagy mégis?

"hogy a tojástartóból átmegy a szarmolekula a kajáidra?" Nekem alapvetően semmi bajom nincs "szarmolekulával" azzal már inkább, hogy huzamosabb ideig a szaron élősködő baktériumok között tároljam a kajámat. Főleg, ha nem muszáj.

"Akkor gondolom csak kesztyűben nyúlsz hozzájuk..." Képzeld, meg se szoktam mosni felhasználás előtt, ha magamnak készítem, és tudom, hogy hőkezelve lesz a tojás
süti beállítások módosítása