Egy kis kókusz-pókusz! Avagy nem is hinnéd mi mindenre jó a kókusz!

máj04

A legtöbbször süteményeken vagy csokikban, valamint kozmetikumokban találkozhatsz a kókusz valamely részével, és már ebből is kiderül, hogy egy sokoldalúan felhasználható növényről van szó. Nem is gondolnád, hogy mennyire! A kutatások szerint Dél-Kelet Ázsiából származó pálmafélének gyakorlatilag minden része felhasználható, és az indiai ayurvedikus tanok szerint 99 problémára jelenthet gyógyírt. Gyakorlatilag tokától bokáig minden területen alkalmazható, sőt! Arcra vagy hajra kenve sem teszünk semmi rosszat. Lapozz tovább, és olvass további érdekességeket a kókuszról!

coconut-1125_1280.jpg

Amit a kókuszpálmáról tudni érdemes

Már évmilliókkal ezelőtt is megtalálható volt a földünkön, márpedig ami ennyi viszontagságos időszakot átvészel, azt biztosan érdemes jobban tanulmányozni. Szívósságáról elég annyi, hogy az akár 30 méter magasra (ez kb. egy tízemeletes ház magassága) is megnövő pálmák rendkívül rugalmasak, és akár a hurrikánoknak is ellenállnak, termésük pedig rendkívül kemény, s még sós vízben úszva is termőképes marad akár 3 hónapig is.

beach-1281680_1920.jpg

Rendkívül sokoldalú növény, gyakorlatilag minden részét felhasználják: szárából házak, csónakok, leveleiből akár háztető is készülhet, külső rostjaiból matrac, szőnyeg vagy éppen kötél készülhet, termése kemény héjából használati- és dísztárgyakat faragnak, a termés belseje pedig kitűnő emberi fogyasztásra. Itt található a tévesen kókusztejnek nevezett kókuszvíz, valamint a kókusz ehető bele, amit kiszárítva kopraként ismerünk. A kókusztejet ebből a koprából nyerik áztatással és sajtolással, s reszelt változata kerül a süteményekre.

sweets-1224509_1280.jpg

Lássuk, mire használható még?

Immunerősítő: a kókusz zsírsavainak felét a laurinsav teszi ki, ami pl. az anyatejben is megtalálható, s hozzájárul a csecsemők immunrendszerének fejlesztéséhez a kezdeti hónapokban. Emellett antibakteriális, antivirális, parazita- és gombaölő hatása is ismert.

Gyomorpanaszok: segíti az emésztést, a kókuszrostok enyhítik a bélgörcsöket. Enyhe hashajtó és vízhajtó hatása van.

Jótékony hatású a szív- és érrendszerre: rövid és közepes láncú zsírsavakat is biztosít fogyasztása, így véd az érelmeszesedéstől, valamint szívbetegségektől. Viszont telített zsírsav tartalma is magas, ezért csak mértékkel javasolt fogyasztásra.

Javítja a teljesítőképességet: rendkívül tápláló, magas az energiatartalma. Négyféle B-vitamint, továbbá C-, D- és E-vitamint, foszfort, niacint, kalciumot és magnéziumot is tartalmaz. Rengeteg erőt ad, így fogyasztása kifejezetten ajánlott sportolóknak, fizikai munkát végzőknek. A kókuszvíz elektrolit tartalma hasonló az izotóniás italokéhoz, így a kókuszvíz is alkalmas arra, hogy helyreállítsa a szervezet egyensúlyát fárasztó testmozgás után.

coco-607349_1920.jpg

Csontritkulás megelőzésére: a magas kalcium tartalma miatt csontritkulásban szenvedők, vagy éppen kismamák, fejlődési szakaszban levő gyermekek számára is tartogat jótékony hatásokat.

Olaja szépészeti alapanyag: akár bőrre, akár hajra kenve csodákat tehet. Késlelteti a bőr öregedését, hidratál, akár ekcémás tünetek enyhítésére is alkalmazható. Olaja könnyen beszívódik a bőrbe, így pl. masszázsok kedvelt kelléke is. Lábfürdőhöz használva lágyítja a megkeményedett bőrt. Hajpakolásként helyreállítja a haj szerkezetét, segít a roncsolt hajat új életre kelteni.

Kiváló ételek ízesítésére: rengeteg étel "megbolondítható" egy kis kókusszal. Süteményekben, más édességekben már mindenki találkozott vele, viszont húsételeknek vagy leveseknek is igazán egzotikus jelleget adhat.

De nem árt vigyázni!

Mértéktelen fogyasztása nem javasolt, mert a koszorúér megbetegedések valószínűségét növeli a magas telített zsírsav tartalma. Szerencsére viszont csak tévhit, hogy több embert ölnek meg a fáról lezuhanó kókuszdiók, mint a cápák. Ez azért megnyugtató, nem? :)

Ha szeretnél további érdekességekről olvasni, kövess minket a facebookon!

Kapcsolódó ajánlatunk

A bejegyzés trackback címe:

https://miajoneked.blog.hu/api/trackback/id/tr828683608

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása