10 legsúlyosabb hiba az álláskeresésnél

feb07

Szeretnél váltani munkahelyet, de nem tudod, hogy miért nem jön össze. Összeszedtük neked a legsúlyosabb hibákat, amiket az álláskeresésnél elkövethetsz. Így láthatod, hogy mit ne tegyél, ha munkahelyet szeretnél váltani.

vegjegyes_valtozat_10_hiba.png

Nézzük, mik ezek a tipikus hibák...

  1. Minden állásra jelentkezel, amit csak meglátsz
    Először is, döntsd el, hogy mit szeretnél és szortírozz! Nincs annál kellemetlenebb, amikor elküldöd 100 helyre az önéletrajzodat és később nem is emlékszel, hogy mire jelentkeztél. Ha hentes vagy, akkor ne jelentkezz bankárnak. Volt már úgy, hogy felhívtak egy állásügyben és azt sem tudtad, hogy honnan hívnak? Ez kellemetlen neked is meg a munkáltatónak is.

  2. Nem frissíted az önéletrajzodat
    Mielőtt elkezded küldözgetni az önéletrajzodat, mindenképpen nézzél rá és írd bele az aktuális dolgokat, javíts bele, ha szükséges. Továbbá, ha a végén dátumozod, akkor ne felejtsd el frissíteni, legalább hónapra aktualizálva. Nincs annál cikibb, mint amikor egy régi verziót küldesz el és egy tavalyi dátum szerepel benne. Ilyenkor a munkáltató azt hiszi,  hogy vagy borzasztóan link vagy, vagy ennyire figyelmetlen, hogy nem javítod ki a dátumot.

  3. Helyesírási hibák
    Ha nem volt a helyesírás az erősséged az iskolában, akkor mindenképpen nézesd át valakivel az önéletrajzodat. Vagy a mai technikának köszönhetően ma már minden PC-n van helyesírás ellenőrző. Használd ki, mert érdemes.

  4. Hivalkodó, vagy extrém fotó mellékelve
    Az önéletrajznak tartalmaznia kell egy időszerű és lehetőleg mosolygós arcképet rólad. Azonban a nyáron készült bikinis szelfiket, vagy a farsangra készült lila parókás képeket hagyd meg a barátoknak. Az önéletrajznak elég egy arckép, nem kell egész alakos fotó, ha csak nem modell munkára jelentkezel.

  5. Beceneves vagy nem saját e-mail címek használata
    Ha az önéletrajz egy vadmacska@..... e-mail címről érkezik, az máris kérdéseket, vagy inkább röhögő görcsöt eredményez a munkáltatónál. Az is furcsán néz ki, ha egy ismerősöd küldi el helyetted az önéletrajzodat. Így csodálkozva fognak nézni, hogy a Kovács Eszter helyett Tóth Béla küldte el az önéletrajzot. Érdemes csinálnod egy saját névvel ellátott ingyenes e-mail címet, amit erre a célra használsz.

  6. Elérhetetlen vagy a megadott telefonszámon
    Ha nem tudnak elérni a megadott telefonszámon, ez komolytalanságot tükröz. Érdemes visszahívnod a nem fogadott hívásokat, ha nem tudtad épp felvenni a telefont, mert lehet, hogy most kerestek az álmaid munkahelyéről.

  7. Valótlan tulajdonságok vagy kompetenciákat írsz le
    Nyilván mindenki szeretne jobb színben feltűnni, de nem érdemes valótlan dolgokat állítani, ezek úgyis kiderülnek. Emeld ki inkább a jó tulajdonságaidat, akár részletezheted is őket. Írd le, hogy milyen komoly feladatokat végeztél, de nem kell füllenteni arról, hogy 20 évesen már 3 helyen is vezető voltál és 4 nyelven is beszélsz. Mert ha így lenne, akkor miért keresnél munkát?

  8. Igénytelenül jelensz meg az interjún
    A zsíros haj látványa, vagy az otthon használt mackó nadrág nem interjúra való. Nyilván állásfüggő, hogy miben mehetsz el a megbeszélésre, de minimum az, hogy ápoltan, igényesen felöltözve jelensz meg. Ne feledd, az első benyomás nagyon fontos és meghatározó lehet a további döntésekben.

  9. A felajánlott állásinterjú időpontok nem jók neked
    Nyilván az embernek lehetnek elfoglaltságai, de ha behívnak egy állásinterjúra, jobban teszed, ha alkalmazkodsz és igyekszel már az első felajánlott időpontra igent mondani. Ha nem tudsz megfelelő időpontot leegyeztetni, ezzel tulajdonképpen le is írod magad az esélyes jelöltek listájáról. Ne feledd, hogy rajtad kívül vannak más jelentkezők is, továbbá a munkáltatónak van jobb dolga is, minthogy keressen neked megfelelő időpontot.

  10. Végül, a legsúlyosabb hiba, ha nem mész el a megbeszélt állásinterjúra
    Ha már igent mondasz a megbeszélt időpontra, akkor tartsd tiszteletben a másik idejét és mindenképpen jelenj meg. Nyilván közbe jöhet valami, de ha nem épp egy természeti katasztrófa, akkor nagyon ciki, ha nem jelensz meg egy állásinterjún. Ezzel biztosan megjegyzik a nevedet és soha többé nem fognak behívni arra a helyre. Ha pedig egy esélyt sem adsz magadnak, akkor lehet, hogy most szalasztottad el életed legjobb lehetőségét.
Szerző: ddNatalie

Kapcsolódó ajánlatunk

A bejegyzés trackback címe:

https://miajoneked.blog.hu/api/trackback/id/tr308344788

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

greenkeeper 2016.02.09. 10:04:24

Többségében egyetértek a cikkben leírtakkal, de azért a saját példámból is tudom, hogy kb 50 helyre írtam emailt és nem összevissza minden munkára, és ha felhína reggel valaki hogy várjuk a személyes találkozóra bizony vissza kéne kérdeznem mely cégtől kerestek.
Szóval szerintem az életszerű ha éppen nincs képben valaki és ez teljesen normális.
Senki sem 10 emailt ír, mert akkor évekig kereshet állást.

A másik az időpont egyeztetés, ha behívnak ezek szerint érdekesnek tartanak tehát nyugodtan lehet más időpontot kérni ha a felkínált nem megfelelő.
Egyszerűen egymásra vagyunk utalva munkaadó és munkavállaló
Akinek családja van az tudja miről beszélek. Nálunk azért előre 2-3 nap minimum meg van tervezve azt elég nehéz lenne átvariálni.
Egyszóval nem kell félni kérni ha muszáj.
süti beállítások módosítása