Porondon a Chia mag - receptekkel!

júl10

Bizonyára rengeteg egészségtudatos ember hallott már a chia magról, és arról hogy nagyon egészséges. De miért? Ennek járunk utána, és persze annak, hogyan lehet megfelelően hasznosítani!

chia-seeds-2189976_1280.jpg

Minden a cikkben!

Mi is az a chia mag?

Másik neve az azték zsálya. Közép- és Dél-Mexikóban, valamint Guatemalában őshonos virágzó növény. A nevéből is kivehető, hogy az aztékok kezdték el termeszteni. Kolumbuszék előtt legalább annyira fontos növény volt, mint a kukorica. A helyiek a mai napig használják különböző módokon jótékony hatásai miatt.

Miért olyan egészséges?

Manapság előtérbe került az egészséges élet és étkezés fontossága, ezért egyre inkább találkozhatunk eddig nem ismert mag, gyümölcs és zöldségfélékkel. A kutatók persze megvizsgálták miért szerették ennyire a aztékok a chia magot. Ezekre jutottak:

  • Javítja a cukorbetegek vérnyomását, emeli a hasznos koleszterin szintjét, és csökkenti a rossz koleszterint. 
  • Számos antioxidánst tartalmaz, amiről tudjuk, hogy megköti a szabad gyököket ezzel meggátolva azok elrákosodását. Ilyen például a felurinsav, a kávésav és a kvercetin.
  • Serkenti a vörösvértestek termelődését.
  • Biztosítják rostjaikkal a megfelelő anyagcserét, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy egészségesek legyünk.
  • Segíti a testet a szív-és vázizmok tevékenységének szabályozásában.
  • Tele van Omega sírsavval, amely nagyon hasznos a szív egészségének megőrzéséhez.
  • Gazdag A-, E-, C-, J-, B1- és B2-vitaminokban.

Összesítve tehát elképesztően jó hatással van a szív -és érrendszerre, az anyagcserére és az immunerősítésre. Még a rákos sejtek kialakulásának veszélyét is csökkenti.

De hogyan lehet használni ezt az aprócska magot?

Rengeteg recept található a tápláló chia maggal kapcsolatban, ezekből hoztunk Neked párat:

1.) A legelterjedtebb: Chia puding!

Az egyik legegyszerűbb, és legegészségesebb édesség, amit fogyaszthatsz. 

Hozzávalók:

  1. 4 dl mandulatej (vagy kókusztej)
  2. 4 ek chia mag
  3. 2 ek méz
  4. És az ízesítés: Ez lehet gyümölcs, kókuszreszelék, ami jól esik.

Az elkészítése:

Egy tálba beleöntjük a mandulatejet, aztán a chia magot. elkeverjük a hozzáadott mézzel, aztán ízesítjük kedvünk szerint: tehetünk bele áfonyát, málnát, almát, banánt, bármit! Éjszakára betesszük a hűtőbe, reggelre pedig kész is a chia puding.

yogurt-1235353_640.jpg

 2.) Keksz

A magok alapvetően jól passzolnak a ropogós kekszekhez. Ez a recept gluténmentes is!

Hozzávalók:

  • 30 dkg gluténmentes lisztkeverék (linzer-pite lisztkeverék)
  • 15 dkg vaj
  • 150 g chiamag
  • 1 teáskanál 
  • 2 dkg cukor
  • 2 teáskanál bazsalikom
  • 5 dkg lereszelt parmezán sajt
  • 2 db tojás

Az elkészítése:

Összekeverjük a hozzávalókat egy tálban, amíg tészta állagot nem kapunk. Ezután kinyújtjuk, és kekszeket formázunk belőle tetszőlegesen. Ez után megsütjük őket 12-15 perc alatt 180°-ra előmelegített sütőben.

3.) Turmix

Az egyik legjobb, amit tehetünk az egészségünkért az az, ha folyadék formájába visszük be az értékes tápanyagokat. Erre a legjobb mód a turmix.

Hozzávalók:

  • 200 ml tej
  • 1 ek chiamag
  • 0.5 ek méz
  • 125 g tetszőleges gyümölcs

Az elkészítése:

A hozzávalókat botmixerrel vagy turmixszal pürésítjük, ezután betesszük kevés ideig a hűtőbe, hogy összeérjen, lehüljön és duzzadjon kicsit a mag. Ebbe is ajánlatos gyümölcsöt tenni: málnát, áfonyát, banánt, meggyet, bármit amit szeretünk. Esetleg készíthetjük eperrel és bazsalikommal is, vagy ha van otthon menta azt is lehet dobni bele.

További ötletek a fogyasztáshoz:

1.) Tedd salátára!

Bármelyik salátát feldobhatod, ha szórsz rá egy kis chia magot.

2.) Kenyeret sütsz? Süsd bele!

Mindenki szereti a sok magvas kenyeret!

3.) Krémleves feltét

Mindenki imádja a krémleveseket, de elég rossz úgy enni, hogy nincs benne roppanós elem. Legyen ez a chia mag!

Fontos tudni!

Nagyon kevés olyan dolog van, amiből lehet kedvünk szerint annyit enni, hogy ne lenne káros hatása. A Nébih szerint a napi ajánlott chia mag bevitel az 15 gramm, ennél többet nem érdemes bevinni. Többet nem kell fogyasztani belőle, mert már ebben is megvan a kellő tápanyag mennyiség, amire szükségünk van, viszont magad rosttartalma miatt jelentkezhetnek emésztőrendszeri problémák. Ne aggódj, egy adag chia pudingtól semmi bajod nem lesz :).

 chia-2119771_640.jpg

Tetszett? Értesülj azonnal a legújabb cikkekről, és likeolj minket facebookon! :) 

  

Szerző: DD Barbi

Kapcsolódó ajánlatunk

A bejegyzés trackback címe:

https://miajoneked.blog.hu/api/trackback/id/tr5712642625

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása