9 dolog, amitől kevésbé vonzónak tűnhetsz

aug09

Kíváncsi vagy, mik azok a tényezők, melyekre ha nem figyelsz, könnyedén átnézhetnek rajtad azok, akiket szeretnél lenyűgözni, sőt, akár taszíthatod is őket? Ha szeretnéd megtudni, hogy mire figyelj oda, mi nem fogunk légből kapott információkkal dobálózni, csak és kizárólag tudományosan alátámasztott tényekkel. Jöjjenek is ezek, kattints a továbbra!

beauty.jpg

Alváshiány

Bizony, ez egy olyan dolog, ami ekevasként szánthat barázdákat arcbőrödre, és bedagadt szemeidet egy bokszoló is megirigyelhetné. S ha ez neked nem elég bizonyítékként, egy 2010-es tanulmányban (angol nyelven itt) fényképeket készítettek különböző emberekről 8 óra alvás után, valamint 31 óra ébrenlét után, majd ezeket a képeket megmutatták a tesztközönségnek. A kialvatlan arcokat nem csupán fáradtnak látták (ami nem meglepő bő egy nap után alvás nélkül), hanem kevésbé vonzónak, egészségtelennek és boldogtalannak is egyben. Szóval az alvásra mindenképp figyelj!

Ha nincs humorérzéked

Sem férfiak, sem nők esetében nem hat csábítóan a másik nemre, ha nincs humorérzéked. Sőt! Minél jobb a humorod, annál vonzóbb lehetsz, ahogy arra egy 2011-es kutatás rámutatott (angolul itt).

Ha túl boldognak, vagy túl büszkének tűnsz

Ami jól áll a nőknek, nem biztos, hogy jó egy férfinak. Ez tekinthető alapszabálynak, és fordítva is igaz. Egy kutatás (angol nyelven olvasható itt) alapján a férfiak vonzónak tartják a mosolygó, vidám nőket, viszont a nők általában nem kedvelik a vigyori férfiakat. Ellenben a férfiakon vonzó a büszkeség, ami viszont nőkön a férfiakat taszíthatja.

beautiful-1274361_1920.jpg

A gonoszság nem vonzó

Egy 2014-es kínai kutatás (angol összefoglalója itt) során fényképeket készítettek semleges arckifejezést mutató személyekről, majd ezekhez véletlenszerűen olyan tulajdonságokat kapcsoltak, mint tisztességes, becsületes vagy éppen gonosz. Ezt követően a képeket és a hozzájuk kapcsolt tulajdonságokat megmutatták a tesztalanyoknak, akik a rossz tulajdonságokkal címkézett arcképeket kevésbé vonzónak találták. Ezt dicsfény hatásnak nevezték el, vagyis az elvárt pozitív tulajdonságok megléte hatással van az arckép megítélésére is, azaz egy jó ember, vonzóbbnak is tűnik.

A tisztesség kifizetődő

A kínai kutatáshoz hasonló módszerrel egy 2006-os tanulmány (angol nyelven erre) felderítette a tényt, hogy az intelligencia és a függetlenség egyáltalán nem játszik szerepet abban, hogy a tulajdonság ismeretében vonzóbbnak találunk-e valakit, vagy sem. Ellenben a tisztesség, a becsület mind a nőknél, mind a férfiaknál képes vonzóbbá tenni az alanyt, akiről ezt a tulajdonságot elhiszik. A kutatás során jellemrajzot adtak személyekről, magas vagy alacsony értékkel jellemezve az intelligenciát, függetlenséget és tisztességet, majd megmutatták az értékekhez tartozó személy portréfotóját a tesztalanynak. Az eredményeket összegezve meglepetésként érte a kutatókat, hogy csak a becsület tünteti fel vonzóbbnak az adott személyeket, míg a vélt magasabb intelligencia vagy függetlenségi szint nem képes erre. Tehát akár férfi vagy, akár nő, ne hazudj magadról, mert ha kiderül, nem csak szavahihetőségedet veszítheted el a másik fél szemében.

Kontraktív, azaz összehúzódó testtartás

Ha hallottál már az erőt sugárzó pózokról (power pose), akkor a kontraktív ezeknek az ellentéte. Gyengeséget, visszahúzódást, zárkózottságot sugallnak, és egyértelműen rontják az esélyeidet, ráadásul nem csak a társkeresésben. Amy Cuddy szociálpszichológus, a testbeszédről szóló nagysikerű könyvében és számos előadásában (lentebb) rámutat, ha erőt, hatalmat sugalló pózt veszel fel, az képes jó hatással lenni rád a magánéletben és a munkád során is, mert elméd "elhiszi" a pózt! Önbizalommal teli és magabiztosabb leszel, ami mindig vonzó az ellenkező nemnek.

Hogy ezt bizonyítsák, egy kutatás során embereket fényképeztek le két pozícióban, egy erőt mutató (pl. karokkal V betűt formáló, vagy nyitott, fényképező felé nyúló pozitúrában) ill. egy gyengeséget sugalló pózban (pl. karba tett vagy vállra akasztott kézzel), majd mindkettővel létrehoztak egy-egy profilt egy GPS alapon működő társkereső applikációban. Az eredmény természetesen az lett, hogy többen kívántak randevúzni azokkal, akik nyitottságot, erőt mutattak képeiken. Ha hajlamos vagy magadba roskadva ücsörögni, akkor irány a tükör elé, és tanulj meg nyitottságot mutatni, és máris sikeresebb leszel minden téren!

A stressz

Ebben a kutatásban (angol nyelven itt) nők stresszhormon (kortizol) szintjét mérték, majd állították párhuzamba azzal, hogy mennyire találják őket vonzónak heteroszexuális férfiak. Úgy találták, hogy minél magasabb volt a kortizol szint, annál kevésbé tetszettek az adott hölgyek a tesztközönségnek, így kijelenthető, hogy a stressz nem tesz jót neked. Persze ezt eddig is tudtuk, csak külsőségekre gyakorolt hatását nem sejtettük.

Lustaság

Egy 2004-es (természetesen angol nyelvű) tanulmány rámutatott, hogy van kapcsolat a lustaság vagy ellenkezőleg a segítőkészség, és aközött, mennyire látják vonzónak az adott személyt. Egy hat hetes régészeti kurzus előtt és után a diákokkal kitöltettek egy-egy kérdőívet, melyben emberi tulajdonságok alapján kellett értékelni a csoporttársakat. Az adatok összesítése után kiderült, hogy a kurzus előtti eredményhez képest veszítettek vonzerejükből azok, akikről a kurzus során kiderült, hogy lusták, vagy nem kellőképpen segítőkészek.

animal-1106359_1920.jpg

A testszag

És most nem arra gondolni, hogy egy kimerítő edzés után, izzadtan garantáltan nem leszel vonzó senkinek, hanem arra, hogy az emberek tudat alatt olyan partnert keresnek, akinek testszaga se nem túl különböző, se nem túl hasonló a sajátjukhoz. Itt egyszerűen tanácsot sem tudunk adni, mert sosem lehet tudni, kinek mi fog megtetszeni.

Kövesd blogunkat, ha szeretnél további érdekességekről olvasni! Új bejegyzéseink a Facebook oldalunkon is megjelennek, lájkolj minket ott is! Köszönjük! ;)

Kapcsolódó ajánlatunk

A bejegyzés trackback címe:

https://miajoneked.blog.hu/api/trackback/id/tr769946278

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása