9 étel, amitől jobban forog az agy!

már09

Étkezésnél nemcsak arra kell figyelnünk, hogy ne növeljük az úszógumit a derekunkon, hanem arra is, hogy fejben frissek maradjunk. Az olyan élelmiszerek, amelyeknek magas antioxidáns tartalommal rendelkeznek, különösen segítenek távol tartani az időskori elbutulást és javítják az agy egészségét is. A színes gyümölcsök és zöldségek ebben a favoritok!

collage.jpg

Nézzük meg, mitől forog jobban az "észkerék"! :)

1, Teljes kiőrlésű gabonák

A zabliszt és az árpa a sztár és a legelterjedtebb, de a dél-amerikai eredetű quinoa, vagyis rizsparéj is sok összetett szénhidrátot tartalmaz, amely kiváló üzemanyag az agynak. A zab oldható rostokat tartalmaz, amely eltávolítja a koleszterint a szervezetből, és megakadályozza a plakkok kialakulását az artériákban. A tiszta artériák pedig segítik az agy jó vérellátását, s ezzel csökken a stroke és a demencia kialakulásának veszélye. A teljes kiőrlésű gabonák részét képezik a mediterrán étrendnek, amelyről kimutatták, hogy javítja a kognitív képességeket.

2, Tojás

A tojásban lévő vitaminok támogatják a memóriát és az agysejtek közötti kommunikációt. Ezért feltétlenül érdemes rendszeresen fogyasztani, ráadásul erre igen változatos és széles körben ismert lehetőségek vannak. Fontos azonban figyelnünk magas koleszterintartalmára is az étrend összeállításánál.

3, Görög joghurt

Ha édességre vágysz, akkor érdemes a görög joghurtot választani és megspékelni friss gyümölccsel, egy marék müzlivel vagy más gabonakészítménnyel, mondjuk jégkrém helyett. A görög joghurtban lévő vitaminok és ásványi anyagok segíthetnek a stressz feloldásában, energiát adnak a testnek és az agynak. Több kutatás is kimutatta már, hogy a probiotikumok (amelyek megtalálhatók sok joghurtban) segíthetnek megelőzni az időskori elbutulást és a korral járó emlékezetkiesést.

4, Hal

A lazac köztudottan gazdag omega-3 zsírsavakban, ami segít megelőzni a kognitív hanyatlást, de nem ez az egyetlen hal, amelyben ez a hatóanyag nagy mennyiségben megtalálható. A szardínia, a szardella és tavi pisztráng mind jó forrásai az omega-3 zsírsavaknak, ami azt jelenti, hogy a halfogyasztást érdemes heti 2 alkalomra emelni, s akkor talán nem is lehet megunni. Az omega-3 zsírsavak gyulladáscsökkentők, ezért jók a szív- és érrendszer egészségének, és persze segítenek a jó agyműködés megőrzésében is.

5, Kávé

A kávé magas antioxidánstartalma általában nem ismert az emberek előtt. Pedig több tanulmány is kimutatta, hogy a rendszeres kávézás csökkenti a demencia kockázatát. Csak ne halmozzuk a kalóriákat rengeteg tejszín és cukor hozzáadásával!

6, Csonthéjasok

A mandula tele van E-vitaminnal, telítetlen zsírokkal és ásványi anyagokkal, így nem kérdés, hogy ezt nassolni remek az agynak, különösen a kognitív hanyatlás megelőzése és a memória megőrzése érdekében. A dió pedig igazi agy-csemege, ugyanis rengeteg benne a többszörösen telítetlen zsírsav. A diót tartalmazó diéta javítja az agysejtek kommunikációját és növekedését - olvasható a The Journal of Nutrition folyóiratban megjelent egyik tanulmányban. A vizsgára készülő diákoknak például érdemes 1/4 csésze dióból, 1/4 csésze teljes kiőrlésű gabonapehelyből és 2 evőkanál szárított gyümölcsből álló keveréket enni. Nassolásra pedig a pisztácia is jó választás.

7, Avokádó

Egy angol (amerikai) versike szerint napi egy avokádó a doktort örökre távol tartja. (An avocado a day keeps the doctor away, forever!) Az avokádó magas növényizsír-tartalma segíti az agy megfelelő működését, egyszeresen telítetlen zsírsava pedig segít megelőzni a magas vérnyomást, ami egyebek mellett az Alzheimer-kór kockázati tényezője. Jó forrása a luteinnek és a karotinoidnak, amelyek kapcsolatát már kimutatták a jobb felfogáshoz. Egy 2015-ös tanulmány szerint azoknál az embereknél, akik 6 hónapon át minden nap megettek egy avokádót, a kognitív funkció nagyobb mértékű javulását is sikerült igazolni azokhoz képest, akik ehelyett csicseriborsót vagy a burgonyát ettek napi rendszerességgel. Az avokádónak magas kalóriatartalma, azaz nyakló nélkül azért nem érdemes enni.

8, Citrusfélék

A citrom, a lime, a narancs, a mandarin és a grapefruit segít egészségesnek maradni. Limonádéban, kifacsarva, salátaöntetként vagy bármilyen kreatív módon érdemes ezeket a napi étrendben tartani. A felmérések azt mutatják, hogy azoknál az embereknél, akik minden nap fogyasztanak citrusféléket, két évvel később jelentkeznek a kognitív hanyatlás tünetei, mint a gyümölcsöt mellőzőknél.

9, Áfonya

Az áfonya az egyik "szuperkaja", a celebek szerint is, mert gazdag antioxidánsokban. Az áfonya csökkenti az oxidatív stresszt az agyban és kimutatták, hogy javítja a tanulási- és a motoros készségeket. A gyümölcsök és a zöldségek a színüket az úgynevezett fitokemikáliáknak köszönhetik, amelyek a leghatékonyabb eszközök az egészség javításában, és az áfonya egyike azon gyümölcsöknek, amelyben a legnagyobb koncentrációban állnak rendelkezésre e vegyületek

És ha egy kis gyümölcsös kényeztetésre vágysz, csak kattints IDE! :)

Lájkolj Minket a FACEBOOKON is! 

Szerző: DDEszter

Kapcsolódó ajánlatunk

A bejegyzés trackback címe:

https://miajoneked.blog.hu/api/trackback/id/tr168457988

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása