A száztornyú város, ahogy még nem láttad!

jún09

Csehország szívét mutatjuk be Neked, úgy, ahogy még biztosan nem láttad! Romantikus városok, izgalmas történelem, és a legfinomabb sörök! PRÁGA!

czech-republic-2042799_1280.jpg

Minden a cikkben!

Prága a Cseh Köztársaság legnagyobb települése, egyben fővárosa is. Történelmi központját 1992-ben az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította. Európa és Csehország közepén fekszik a város, a Moldva két partján. 

Fontos tudnivalók:

  • Prága és Magyarország között nincs időeltolódás
  • Fizetőeszköz: Cseh korona (vagy euró)
  • Az egészségügyi ellátás csak életveszélyben ingyenes, ezért váltsunk ki Európai Egészségbiztosítási Kártyát, vagy fizessünk helyben az ellátásért adott esetben.
  • 220 V/50 Hz-s elektromos hálózat van használatban, ez a kontinentális szabvány.
  • Általános segélyhívószám: 112. (angol és német nyelvű!!)
  • Nem szoktak túl sok borravalót adni Prágában.

Látványosságok - egy kis kultúra

Károly-híd

A Moldva folyó legöregebb hídja. Az Óvárost és a Kisoldalt köti össze. 1841-ig ez volt az egyetlen híd a városban! 

karolyka.jpg

Korábban egy fa, aztán egy kőhíd állt a helyén. A kőhidat 1342 tavaszán lerombolta a jeges ár, ezért újat kellett építeni helyette. IV. Károly megbízására Peter Parler építész tervei alapján építették meg az új hidat, amely 516 méter hosszú és 9,5 méter széles. Ezt a hidat díszíti a világon a legtöbb szobor, 30 barokk szoborral! Az alapkövet maga az uralkodó rakta le, ráadásul az asztrológusai és zsidó tanácsadói szerinti legtökéletesebb időpontban, 1357. év 9. hónapjának 7. napján, 5 óra 31 perckor helyezte el. Azt, hogy milyen babonás volt az sem bizonyítja jobban, minthogy a cementbe tojást és tejet is kevertetett, mert ettől "jobban fog állni". 1870-ben kapta a mostani elnevezését.

Szent Vitus katedrális

A történelemben rengeteg nagy esemény zajlott, például itt koronázták meg évszázadokig a cseh királyokat és királynőket. Emellett temetkezési helyként is szolgált, itt helyezték örök nyugalomra Csehország királyait. A kriptához a Szent Kereszt kápolnából vezet az út, itt vannak például a Premysl-sinasztia szarkofágjai is. Itt tárolják a Cseh koronaékszereket is! IV. Károly építtette Vencel tiszteletére 1346-ban.

katedral.jpg

Nem csak a halált és a sírt szabad látni a templomban, hiszen gyönyörű és előkelő! Mindenképpen látogassuk meg, ha Prágában járunk!

Az Óvárosi tér

ovaroska.jpg

Szerelem első látásra! Mindegy mikor látogatod meg az Óváros teret, mindig gyönyörű, és mindig magával fog ragadni! Az Óváros közepén áll, tele gótikus, reneszánsz, barokk épületekkel, és késő estig nyitva tartó éttermekkel, sörözőkkel és kocsmákkal. A középkorban is ilyen nagy volt a szerepe a városban, akkor még piactérként funkcionált. Itt áll a városháza is, melynek óráját külön kötelező megnézni, ha arra jár az ember! Nem csak gasztro élményekkel vár a tér, rengeteg szórakozási lehetőség is van a közelben.

clock.jpg

A városháza csillagászati óraműve

 A prágai sörök

Ha már Prága az emberek nagy többségének egyből a sörök jutnak az eszükbe. A sörök azért is ilyen közkedvelt italok, mert egy sörben 4,65 deci víz van, így tehát nem engedi hogy olyan szinten dehidratáljon, mint társai.

Hogy mitől ilyen jó?

Legelőször azt emelnénk ki, hogy elképesztően jó minőségű alapanyagokból készülnek el. 

A legtöbb vidéki sörfőzde forrásvizet használ a sör készítésére, ami szagmentes, kellően lágy és tiszta kell hogy legyen. A forrásvíz tökéletesen megfelel a kritériumoknak. A nagyobb sörfőzdék mélyre fúrt kutakból szerzi a főzéshez használatos vizet, így pedig szintén jó minőségű vízhez jutnak hozzá. 

praha.jpg

A komló jó minőségben tud nőni, hiszen Csehország fekvése tökéletes számára, ideális a mikroklíma és a talaj is. Ez kölcsönöz jellegzetes ízt a sörnek.

A sörfőzés évezredek óta mély hagyománya a cseheknek. Az első komlótermesztéssel kapcsolatos dokumentáció 856-ból származik.

Rengeteg olyan történetet hallani, hogy valaki úgy látogat el Prágába, hogy nem szereti a sört. Hazajőve pedig arról mesél hogyan csúsztak le azok a korsók. Ez nem véletlen, hiszen a sörfőzésnek és fogyasztásnak kultúrája van, teljesen máshogy állnak hozzá. A kinti sör sokkal lágyabb és kellemesebb, mert nem széndioxiddal teszik pezsgővé a folyékony kenyeret, hanem sűrített levegőt használnak a csapoláshoz. 

Összegezve

Prága gyönyörű, romantikus város. Hangulata azonnal magává ragad minket, ahogy meglátjuk. A turisták számára rengeteg lehetőség rejlik:

  • éttermek
  • kocsmák, sörözők
  • múzeumok, történelmi helyek
  • szórakozó helyek.

Egyszer az életben mindenképpen érdemes ellátogatni Prágába!

Kedvet kaptál?

Elutaznál Prágába, de nincs kedved nézelődni, és szerinted drága is? Tudunk egy ajánlatot, ahol olcsón tudsz kijutni Prágába, és el tudsz tölteni egy szenvedéllyel fűtött romantikus kikapcsolódást a szerelmeddel, vagy egy információkkal telített történelmi túrát jó sok sörrel a családoddal, haverokkal! Kattints a képre, és foglald le még ma!

prahaa.jpg

A Facebookon is ott vagyunk, LÁJK! :)

Miajóneked! Ami jó Neked! :)

Szerző: DD Barbi

Kapcsolódó ajánlatunk

A bejegyzés trackback címe:

https://miajoneked.blog.hu/api/trackback/id/tr4312580945

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása