Március 20.: a boldogság világnapja

már20

Mindenki vágyik és keresi, kutatja a boldogságot. Van, aki a munkában, a pénzben és van, aki a szerelemben véli megtalálni azt. Az okosok azonban azt mondják, a boldogság az, ha szereted és elfogadod magad. Rengeteg megközelítése van a dolognak, de mi most csak egy párat szedtünk össze a listából.youth-570881_1280.jpg

Nézzük először is, ki, mikor és miért nyilvánította a jeles napot a boldogság napjának!

"A boldogság keresése az emberi lét alapvető célja"

Világszerte ma első alkalommal ünneplik a boldogság napját. Az ENSZ Közgyűlése 2012 júniusában nyilvánította a boldogság nemzetközi napjává március 20-át. Konszenzussal elfogadott határozatában a Közgyűlés hangsúlyozta, hogy a boldogság keresése az emberi lét egyik alapvető célja. A dokumentum egyben felszólította az ENSZ tagországait, hogy megfelelő módon ünnepeljék március 20-án a boldogság napját, mindenekelőtt az oktatásban. 

A boldogság nemzetközi napjának ötlete a kis himalájai buddhista királyságtól, Bhutántól származik. Az ázsiai ország a világon elsőként vezette be a bruttó nemzeti boldogság fogalmát lakosai jólétének mérésére, mondván, hogy az többet elárul, mint a bruttó hazai össztermék, a GDP.

Az ENSZ naptárában már 120 nemzetközi vagy világnap szerepel, kezdve a vidéki nők napjától (október 15.) a dzsessz (április 30.) vagy épp a vándormadarak világnapjáig (május 14./15.). Március 20. egyébiránt a francia nyelvű népek nemzetközi napja is.

lettering-2095839_1280.jpg

A boldogságot nem csak állapotnak, hanem egy folyamatnak is lehet érteni. Ebben a megközelítésben a boldogság egy út a céljaink felé. Egy folyamat. Ugyanis nem létezik boldogság, boldog ember, cél-célok nélkül! A célok felé haladva az akadályokat leküzdve lehet boldog az ember. Nincs célok és akadályok nélküli boldogság! Mindkettő kell hozzá!

A pozitív pszichológia tudományos alapon igyekszik megközelíteni a boldogságot és igyekszik megválaszolni azokat a kérdéseket, hogy mi a a boldogság és hogyan lehet elérni.

A filozófusok és a vallások gyakran az életminőség felől közelítik meg a boldogságot, miszerint a boldogság előidézője a jó élet, az anyagi bőség és nem veszik figyelembe az érzelmi vonatkozásokat. Ez lényegében az antik görög filozófusok tanainak átvétele.

(Forrás)

Tetszett a cikk? Még több érdekességet találsz a Miajóneked oldalára katintva!

Nézz be a DiamondDeal oldalára, találsz pár klassz ajánlatot ott is! KATT IDE!

A Facebookon is ott vagyunk, LÁJK! :)

Miajóneked! Ami jó Neked! :)

Szerző: DDEszter

Kapcsolódó ajánlatunk

A bejegyzés trackback címe:

https://miajoneked.blog.hu/api/trackback/id/tr8812355795

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása