Mennyi gyógyhatás?! Nem is gondolnád ezt a fahéjról!

már10

Finom péksüteményeken vagy egy forró kakaóra nyomott tejszínhabon, de ezen kívül tudsz mást a fahéjról? Pedig a jó ízén kívül számtalan más előnye is lehet a fogyasztásának vagy alkalmazásának. Olvass tovább!

cinnamon-sticks-and-powder-on-wooden-table.jpg

Egy kis fahéj történelem...

A fahéj már az ókorban is roppant keresett árucikknek számított, Indiából és Srí Lankáról több évezrede exportálják szerte a világban. A történetek szerint a fűszerkereskedők különböző rémmeséket szőttek a fahéj köré, hogy minél exkluzívabbnak állítsák be az egyébként is különleges anyagot. Hazánkban a 15. században lett a nemesség konyhájának egyik becsben tartott hozzávalója, s eközben az angolok, franciák és portugálok folyamatos és nagy emberáldozattal járó harcot vívtak azért, hogy kizárólagos kereskedői lehessenek. Egészen a 18. századig kellett arra várni, hogy ára annyira mérséklődjön, hogy bárki hozzájuthasson, és levesektől süteményekig mindenféle ételbe juthasson belőle.

De mire jó még azon túl, hogy finom?

Gyomorpanaszok: remekül alkalmazható változatos gyomorpanaszok esetén, így csökkenti a felfúvódást vagy a hányingert is, valamint serkenti az emésztést, javítja az étvágyat. De a gyomorfekélyt is megelőzheted vele, ha mézzel keverve fogyasztod!

Tipp: keverj belőle egy keveset gyümölcslébe, és kiváló gyomornyugtató italt kapsz!

Cukorbetegség: vércukorszint stabilabbá, kiegyensúlyozottabbá válik. A gyógyszeres kezelés mellett kiváló segítség lehet a II. típusú cukorbetegek kezelésében, hiszen képes kontrollálni a vércukorszint mellett a triglicerid és a koleszterin szintjét is.

cocoa-cinnamon-istock-630x419.jpg

Fogyókúra: emésztést segíti, hatására lassul a gyomor kiürülése, gyorsabban érezzük magunkat telítettnek, továbbá vérkeringést és méregtelenítést is serkenti, ezért zsírégetéshez is kiváló. A koleszterinszintre is kedvezően hat, így ajánlott fogyasztása szinte bármilyen diétában (persze mértékkel).

Tipp: napi 1,5-2 gramm fahéj fogyasztása mérhetően csökkenti a koleszterinszintet.

Öregedésgátló: magas antioxidáns tartalom belsőleg alkalmazva, kiváló tonizáló hatása külsőleg veszi fel a harcot az öregedéssel vagy éppen a narancsbőrrel szemben. Utóbbi tulajdonsága miatt masszázsolajok, masszázskrémek kedvelt alapanyaga. Érdekesség, hogy a világon fellelhető élelmiszerek közül a fahéj a 10 legerősebb antioxidáns között van.

Vírus és baktériumölő: emiatt is kiváló masszázsolajokba és krémekbe, valamint megfázásokra és más betegségek enyhítésére is jó lehet. Továbbá a baktériumölő ereje miatt lassíthatja a gyümölcsök erjedését, így kiváló és pár napig elálló kompótok (gyermekkorából mindenki emlékszik a fahéjas almakompótra igaz? készíthetők vele. A fahéjolajjal több tanulmány szerint egyes lábgombák is kezelhetők.

fahejolaj.jpg

Fájdalomcsillapító: a nem-szteroid gyulladáscsökkentőkhöz hasonlóan gátolja a szervezetben a prosztaglandinok felszabadulását allergiás rohamoknál és gyulladásoknál, így megelőzhető és bizonyos mértékben csökkenthető vele a láz és a fájdalom is. Ízületi gyulladásokra, pl. a krónikus arthritisben szenvedőknek is enyhülést hozhat panaszaikra.

Tipp: egy pohár meleg vízben oldj fel 2 kanál mézet és keverj el benne 1 kanál fahéjat. Naponta fogyasztva csökkentheti a krónikus ízületi gyulladásokat.

De vigyázz!

A fahéj bizonyos összetevői nagy mennyiségben mérgezőek! Az eugenol és a kumarin - az őrölt fahéjban található olajok - könnyedén irritálhatják a száj, a gyomor és a belek nyálkahártyáját, vagy hozzájárulhatnak vérzékenység kialakulásához, ezért gyógyászati alkalmazásához is szigorú feltételeknek kell megfelelni.

Más okból, de szintén életveszélyes volt az interneten pár éve rohamosan terjedő fahéj kihívás. Itt egy kanál fahéjat kellett lenyelni víz vagy más folyadék nélkül, de erre az emberi szervezet gyakorlatilag képtelen (ezért adják a por alapú gyógyszereket kapszulában). Bár a próbálkozásokról készült videók viccesek voltak, sajnos volt, aki pórul járt.

Amint látod, számtalan módon segíthet a fahéj, ha szeretnél egészségesebben élni. Ha máris kipróbálnál valamit, ami fahéjas, kellemesen kényeztető élmény és hatására még a bőröd is sokkal szebb lesz, nézz szét ajánlataink között!

Kapcsolódó ajánlatunk

A bejegyzés trackback címe:

https://miajoneked.blog.hu/api/trackback/id/tr438458206

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása